• 09.09.2024
  • Av. Arb. Dr. Y.Burak ASLANPINAR

Vergi Borcu Olanlar Dikkat: Ödeme Emri Gelince Ne Yapmalı?

Vergi, SGK, idari para cezası gibi kamu borcu için düzenlenmiş ödeme emri elinize ulaştığında ne yapılmalı?

Bu videoda 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun gereği kamu alacakları sebebiyle düzenlenen ödeme emrini videoda açık, net ve anlaşılır bir şekilde anlatılmıştır.

00.39 Ödeme emri nedir? 00.56 Kamu alacaklarında hangi kanun uygulanır?

01:00 Ödeme emri ne zaman düzenlenir?

01:01 Vergi borcu ödenmezse ne olur?

01:14 Ödeme emri gelince ne yapılabilir?

01:20 Ödeme emrine karşı kaç gün içinde dava açmak gerekir?

01:30 Ödeme emrine karşı hangi mahkemede dava açılır?

01:40 Ödeme emrine karşı dava açtıktan sonra vergi borcunu ödemek gerekir mi?

02:00 Ödeme emrine karşı dava açarken yürütmenin durdurulması istenir mi?

02:07 Ödeme emri geldikten sonra haciz olur mu?

02:15 Ödeme emrine karşı dava açıldığından haciz kendiliğinden kalkar mı?

02:32 Ödeme emrine karşı itiraz edilir mi?

02:54 Ödeme emrine karşı nasıl bir itirazda bulunulabilir?

03:42 Vergi borcu olmadığı halde ödeme emri gelirse ne yapılmalı?

04:15 Ödeme emri evrakında neler bulunur?

04:55 Ödeme emri iptal edilebilir mi?

04:56 Ödeme emri hangi hallerde iptal edilebilir?

Bu videoyu beğendiyseniz lütfen beğenmeyi ve abone olmayı lütfen unutmayın. Mali ve hukuki konularda olan çeşitli videolarım için kanalımı ziyaret edebilirsiniz.

Vergi Borcu Olanlar Dikkat: Ödeme Emri Gelince Ne Yapmalı?

Bir ödeme emri ile karşılaştınız. Ödeme emri geldi, tebliğ edildi. Elektronik olarak ya da adresinize geldi.

 

Buna karşı ne yapmanız gerekiyor? Ödeme mi yapacaksınız? Dava mı açacaksınız? Mal bildiriminde bulunun yazıyor. Acaba mal bildiriminde bulunmazsak ne olur? Hapis cezası ile tazlikten bahsediyor. Gerçekten hapise girme söz konusu olacak mı? Ödeme emri geldi.

 

Bundan sonra nelerle karşılaşacaksınız? Hemen haciz gelir mi? Banka hesaplarınız bloke olur mu? Gayrimenkulünüze veya aracınıza bir şekilde haciz uygulanır mı? Ne kadar süre içerisinde olur? Dava açarsanız nasıl açmanız gerekir? Bu videoda bunlardan bahsedeceğiz. Öncelikle ödeme emri nedir? Ödeme emri, biz kamu alacaklarından, amme alacaklarından bahsediyoruz. Bunlar işte vergi, SGK, borcu, idari para cezası olabilir veya belediyeye ödenmesi gereken başka bir borç olabilir.

 

Bunların tamamı kamu alacağı. Yani kamunun alacağı bizim de kamu olan borçlarımız. Bunlar da amme alacakların tahsil usulü hakkında kanun uygulanıyor.

 

Bu kanun diyor ki 55. maddesinde eğer tahakkuk eden ve vadesinde ödenmeyen bir kamu alacağı varsa bunu ödemezseniz biz de size ödeme emri göndeririz. Ödeme emri karşı 15 gün içerisinde ödeme yapmanız gerekir.

 

Aynı zamanda mal beyanında bulunmanız gerekir yazar. Ama aynı zamanda yapabileceğiniz bir başka işlem de yine 15 gün içerisinde bakın dikkatinizi çekiyorum Normalde vergi mahkemesinde dava açma 30 gün ama burada 15 gün. 15 gün içerisinde dava açabilirsiniz.

 

Bu arada sadece vergi mahkemesi olmak zorunda değil. Bazı durumlarda idare mahkemesinde de ödeme emrine karşı dava açılabiliyor. Ödeme emri geldi biz dava açtık.

 

Bu borcu ödemek zorunda mıyız? Ödeme emri için evet öyle. Vergi ceza ihbarı namesini anlatmıştık daha önce yine bir videoda bu kanalda. Vergi ceza ihbarı namesine karşı yani vergi incelemesi sonrası vergi ve cezanın yazdığı belgeye karşı dava açtığımızda tahsil işlemleri kendiliğinden duruyordu.

 

Ama ödeme emri artık amme alacağı tahakkuk ettikten sonra vadesi de geçmiş. Yani ödeme süresi de geçmiş olan bir kamu alacağından bahsettiğimiz için artık buna karşı dava açtığımızda yürütmenin durdurulması istememiz gerekiyor. Eğer mahkeme yürütmenin durdurulmasına karar verirse bu durumda hacizden kurtuluyorsunuz.

 

Haciz yapılmıyor. Banka hesabı ya da gayrimenkul ya da bir aracınızda haciz varsa bu hacizin de kaldırılması gerekiyor. Ödeme emrine karşı kanunda itiraz edilmesinden bahsediyor, komisyondan bahsediyor.

 

Burada niye böyle yazıyor hocam diye sorarsanız burada eski halindeki düzenleme devam ediyor kanunda. Oysa aslında burada bahsettiği merci mahkeme. Vergi mahkemesi ya da dediğim gibi özel durumlarda idare mahkemesi oluyor.

 

Peki ben ödeme emrine karşı dava açtığımda yani her durumda her şeyi söyleyebilir miyim? Kanun bunları sınırlamış. Ödeme emrine karşı böyle bir borcun olmadığı, borcun kısmen ödendiği ya da zaman aşımına uğradığı şeklinde itirazda bulunabiliriz. Yani dava açarken bunları söyleyebiliriz.

 

Şimdi kısmen ödendiği çok açık zaten. Ben bir kısmını ödedim diyeceksiniz belgeyi sunacaksınız. Zaman aşımı tartışmalı noktalar var işte zaman aşımını durduran kesen nedenler var oldu olmadı vesaire.

 

Bu ayrı bir tartışma konusu. Amma alacaklarındaki zaman aşımını da ayrı bir videoda zaten anlatmıştık ona ulaşabilirsiniz. Gelelim borcun olmadığı meselesine.

 

Bunu biraz yargı geniş değerlendiriyor. Yani borcum yoktur derken benim şirketteki ortaklığım buydu. Şirkette bu dönemde sorumluydum, yönetici değildim, kusurum yoktu diyebilirsiniz.

 

Dolayısıyla böyle bir borcun olmadığının kapsamı biraz daha geniş. Çeşitli konuları buranın içerisine koyabilirsiniz ödeme emrine karşı açtığınız davada. Mahkeme bunu inceler.

 

Aynı zamanda ödeme emrinin usule şekle uygun olup olmadığı, yetkilik merci tarafından düzenlenip düzenlenmediğine de bakar mahkeme. Usule şekle derken ödeme emrine yer alması gerekenler. Örneğin bir vergi, verginin türü, dönemi, miktarı, buna ilişkin faiz varsa, gecikme zambu varsa, bunlar ne kadarlar? Bunların belirtilmesi gerekiyor.

 

Yine ceza aynı şekilde. Miktarı, türü karşılığında yazması gerekiyor. Tutarının yazması gerekiyor.

 

Ödeme emrinde altta da toplam tutarın yazılı olması, müracaat edilecek mergin, yani karşıda dava açılacak mergin neresi olduğu, uygulanabilecek yaptırımlar, düzenleyen mergi belirtilmesi gerekiyor. Ödeme emrine karşı açılan davalarda örneğin iptal kararları verildiğinde şunları görüyoruz. Şirkette aslında o kadar bir ortaklığı yok.

 

Devretmiş, kusuru yok. Bu durumlarda ödeme emri iptal edilebilir. Zaman aşımını çokça görüyoruz.

 

Şirket borcundan dolayı bir ödeme emri gelmiş ama aslında şirkete karşı usulüne uygun bir tahsil işlemi yürütülmemiş. Şirkete karşı ödeme emri düzenlenip haciz işlemleri gerçekleştirilmemiş. Sonradan şirketin yetkilisine ya da ortağına gelmiş.

 

Bu durumda diyebilirsiniz ki bu ödeme emrine karşı ben sorumlu değilim diyebilirsiniz. Bu yönde mahkeme kararları çıktı. Aynı şekilde mirasçı sıfatıyla size ödeme emri geldi.

 

Örneğin işte vefat eden kişinin mirasçısınız, onun borçlarından sorum tutuyorsunuz. Halbuki mirasçılık oranınız o değil. Mirasçı olduğunuzu açıkça belirtmeden, oranını belirtmeden gönderildiğinde bile iptal edilebilir.

 

Veya siz mirası reddetmiş olabilirsiniz. Bu durumda da yine aynı şekilde ödeme emrinin iptali söz konusu olabilir. Hatta vadesi gelmemiş bir borç olabilir.

 

Bunu da yapılandırma vs. bu durumlarda çok görüyoruz. Yani ödeme emrinin aslında iptal edilebilmesine ilişkin çokça gerekçe var.

 

Yanlış bilinen bir durum. Ödeme emri zaten ne var ki işte kısmen ödendiği zaman aşımı böyle bir borcun olmadığından ibaret. İptal nedenleri diye söylene geliyor ama bu borcun olmadığı meselesi aslında çok daha geniş yorumlanabilir.

 

Altıda doldurulabilir bir mesele. Güncel mali ve hukuki konularda yine bu kanalda içeriklerimiz olacak. İçerikleri takip etmek, kaçırmamak için mutlaka abone olun.

 

Bildiriminizi açın. Takipte kalın. Görüşmek üzere.

https://www.aslanpinar.comyayinlarimiz/egitim-ve-etkinlikler/vergi-borcu-olanlar-dikkat-odeme-emri-gelince-ne-yapmali

https://www.aslanpinar.com/yayinlarimiz/egitim-ve-etkinlikler/vergi-borcu-olanlar-dikkat-odeme-emri-gelince-ne-yapmali

Diğer Makaleler