-
Kadın Eşin Yüksek Miktarlı Geliri ve Malvarlığı Olsa Dahi Uygun Miktarda Tespit Edilecek Tedbir Nafakasına Hükmedilmesi Gerekir
-
Tarih: 19.11.2021
Bağımsız tedbir nafakası davasında dikkate alınacak ölçü; tarafların kusur durumları değil, nafakayı talep eden eşin ayrı yaşamada haklı olup olmadığıdır. İlgili maddenin asıl amacının evlilik birliği devam eden eşler arasında birlikte yaşamaya ara verilmesi hâlinde haksız olan eşin haklı olan eşe karşı birlik yükümlülüklerini yerine getirmesinin sağlanmasını hedeflediği dikkate alınarak mahkemece kadın eş yararına uygun miktarda tedbir nafakasına hükmedilmesi gerekirken nafaka talebinin tümden reddine karar verilmesi, usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
-
-
Velayet Hakkı Anne ve Babaya Tanınmış Bir Hak Olduğu İçin Ortak Velayetin Dedeye Verilmesi Mümkün Değildir
-
Tarih: 19.11.2021
Türk Medeni Kanunundaki düzenlemeleri uyarınca velayet hakkı, münhasıran anne ve babaya tanınan bir hak olup, evlat edinme hali hariç olmak üzere, anne ve baba dışında kimseye tevdi olunamayacağından, mahkemece ortak çocukların velayetlerinin dedelerine verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
-
-
Emeklilik İkramiyesinin Toptan Ödenmesi Halinde Katılma Alacağı Nasıl Hesaplanır ?
-
Tarih: 17.06.2021
Mal rejiminin devamı sırasında, emeklilik ikramiyesinin toptan ödenmesi durumunda; öncelikle ödeme tarihi itibarıyla TRHA (Türkiye Hayat Annüite Tablosu) 2010 yaşam tablosundan yararlanılarak, emekli olan eşin ortalama bakiye yaşam süresi bulunarak, ödeme günlük irat şeklinde yapılsaydı her bir güne karşılık gelen miktar saptanır. Bundan sonra, irat şeklindeki günlük ödeme miktarı, mal rejiminin sona erdiği tarihten sonraki kalan günler ile çarpılarak, bulunacak bu miktarın peşin sermayeye çevrilmiş değeri hesaplanır.Mal rejiminin sona ermesinden sonraki döneme isabet eden ödemenin açıklanan yöntemle hesaplanan peşin sermaye çevrilmiş değeri, emekli olan eşin kişisel malı sayılır.
-
-
Emeklilik İkramiyesinin Ne Kadarının Kişisel Mal ve Ne Kadarının Edinilmiş Mal Sayılması Gerektiği PMF Tabloları Dikkate Alınarak Belirlenir
-
Tarih: 17.06.2021
Dava konusu taşınmazın alımında kullanıldığı hususunda duraksama bulunmayan davalıya ait emeklilik ikramiyesi ve tasarruf teşvik ödemesinin mal rejiminin devamı sırasında davalıya toplu olarak ödendiği hususu da dikkate alınarak söz konusu ödemelerin ne kadarının kişisel mal ve ne kadarının da edinilmiş mal sayılması gerektiğinin, bu tür hesaplamalarda kullanılan PMF tabloları dikkate alınarak uzman bilirkişi aracılığıyla belirlenmesi ve sonucuna göre karar verilmesi gerekir.
-
-
Mal Rejiminin Devamı Sırasında Emeklilik İkramiyesinin Toptan Ödenmesi Durumunda Öncelikle Ödeme Tarihi İtibarıyla TRH 2010 Yaşam Tablosundan Yararlanılması Gerekmektedir
-
Tarih: 17.06.2021
Mal rejiminin devamı sırasında, emeklilik ikramiyesinin toptan ödenmesi durumunda; öncelikle ödeme tarihi itibarıyla TRHA 2010 yaşam tablosundan yararlanılarak, emekli olan eşin ortalama bakiye yaşam süresi bulunarak, ödeme günlük irat şeklinde yapılsaydı her bir güne karşılık gelen miktar saptanır. Bundan sonra, irat şeklindeki günlük ödeme miktarı, mal rejiminin sona erdiği tarihten sonraki kalan günler ile çarpılarak, bulunacak bu miktarın peşin sermayeye çevrilmiş değeri hesaplanır. Mal rejiminin sona ermesinden sonraki döneme isabet eden ödemenin açıklanan yöntemle hesaplanan peşin sermaye çevrilmiş değeri, emekli olan eşin kişisel malı sayılır.
-
-
Bakiye Ömrün Belirlenmesinde PMF Tablosunun Değil, TRH 2010 Yaşam Tablosu Esas Alınarak Hesaplama Yapılması Gerekmektedir.
-
Tarih: 17.06.2021
Emekli ikramiyesine ilişkin hesaplama yapılırken mal rejiminin sona erdiği tarihten sonraki döneme ait iradın peşin sermayeye çevrilmiş değerinin belirlendiği hesapta boşanma dava tarihinde emekli ikramiyesi alınmış gibi hareket edilerek yüzdelik iskonta oranının tatbik edildiği, bakiye ömrün belirlenmesinde PMF tablosunun esas alındığı görülmektedir. Ne var ki, Yargıtay uygulamalarında da kabul edilen ve ülkemize özgü güncel verileri içeren TRH 2010 yaşam tablosu esas alınarak hesaplama yapılması gerekmektedir.
-
-
Mirasın Birinci Derecedeki Mirasçıların Tamamı Tarafından Reddi Halinde Miras İkinci Derecedeki Mirasçılara Geçmez
-
Tarih: 02.03.2021
Mirasın birinci derecedeki mirasçıların tamamı tarafından reddi halinde miras, ikinci derecedeki mirasçılara geçmez. Tereke tasfiye olunur, borçlar ödendikten sonra geriye kalan kısım varsa red vaki olmamış gibi birinci derece mirasçılarına verilir.
-
-
Murisin Hayat Sigortası Varsa Kredi Borcu İçin Mirasçılarına Müracaat Edilemeyecek
-
Tarih: 02.03.2021
Yüksek Mahkeme, ölen kişinin hayat sigortası varsa kredi borcundan dolayı mirasçılarına müracaat edilemeyeceğine hükmetti.
-