-
İşveren Tarafından İş Akdi Fesih Gerekçesi Geçerli Bir Nedene Dayandırılmazsa Yapılan Fesih Geçersizdir
-
Tarih: 14.02.2024
Dava, işe iadeye ilişkindir. Fesihten sonraki 1 aylık hak düşürücü sürede arabuluculuk yoluna başvurulduğu, anlaşamama tutanağının düzenlenmesinden sonraki 2 haftalık sürede dava açıldığı, iş yerinde çalışan sayısının 30'dan fazla olduğu, davacının kıdeminin 6 aydan fazla olduğu, davacının işveren vekili veya işveren vekili yardımcısı olmadığı, sözleşmenin belirsiz süreli olduğu, dava şartlarının gerçekleştiği görülmüştür. Davacılar murisinin iş akdinin sendikal nedenle feshedildiğinin iddia edildiği, davalının ise haklı nedenle feshedildiğini, sendikal nedenle feshedilmediğini savunduğu, 16/06/2021 tarihli ihtarnamede "...yapmakla ödevli olduğu görevleri hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi nedeniyle iş akdinin feshedildiğinin.." belirtildiği, fesih bildirimine 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/II bendinin e ve h alt bentlerinde yer alan kanun maddeleri yazıldığı, somut bir fesih gerekçesi belirtilmediği, cevap dilekçesinde somutlaştırılmış bir fesih nedenine dayanılmadığı, davacılar murisinin hangi görevlerini yapmadığının, yapmamakta ısrar ettiğinin açıklanmadığı, davalı işverence yapılan feshin haklı/geçerli bir nedene dayanmadığı anlaşılmıştır.
-
-
Aynı Maddi Olaya İlişkin Açılan Başka Davalarda Tamamen Aksi Yönde Karar Verilmesi Adil Yargılanma Hakkına Aykırıdır
-
Tarih: 07.03.2023
07.03.2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "İBRAHİM YILDIRIM BAŞVURUSU" işçilik alacağı nedeniyle açılan davaların aynı maddi olaya dayanılarak açılan başka davalarda verilen kararladan aksi bir sonuca ulaşılarak reddedilmesi nedeniyle hakkaniyete uygun yargılanma hakkının, yargısal sürecin uzun sürmesi nedeniyle de makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiği iddialarına ilişkindir.
-
-
Sosyal Medya Paylaşımı Sebebiyle İş Akdinin Feshi İfade Özgürlüğünü İhlal Etmektedir
-
Tarih: 07.03.2023
07.03.2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "İDİL ALAKUŞ DERE BAŞVURUSU" işçinin davranışlarının işyerindeki üretime ve iş ilişkisi sürecine olumsuz bir etkisi olup olmadığı araştırılmadan, sosyal medya paylaşımı nedeniyle iş akdinin feshinin ifade özgürlüğünü ihlal etmesine ilişkindir.
-
-
Mazeretsiz olarak toplantıya katılmaması nedeniyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesine neden olan taraf davada haklı çıksa dahi yargılama giderinin tamamından sorumludur
-
Tarih: 14.04.2022
Somut olayda iş sözleşmesi sonlandırılan davacı, davalı bankanın arabuluculuk görüşmelerine herhangi bir mazeret bildirmeksizin katılmadığını belirterek fazla mesai alacağının davalıdan tahsilini talep etmiştir. İlk derece mahkemesi tarafından yapılan yargılama sonucunda toplanan deliller ve yazılı gerekçe ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiş olup kararı, kanun yararına bozulması için Adalet Bakanlığı tarafından temyiz edilmiştir. Kanun yararına bozma isteği, mazeretsiz olarak ilk toplantıya katılmaması nedeniyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesine neden olan tarafın davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu olması gerekmekte iken kararın bu yönde olmaması sebebiyle kabul edilmiştir.
mazeretsiz olarak ilk toplantıya katılmaması nedeniyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesine neden olan tarafın davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu olacağı
-
-
İşçinin fazla çalışmasının aylık ücretin içinde kabul edilmesi için her yılın başında onayı alınmalıdır; aksi durum mülkiyet hakkının ihlalidir
-
Tarih: 05.04.2022
05.04.2022 tarihli 31800 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "ONUR ÖZDAMAR BAŞVURUSU"nun konusu; işçinin fazla çalışma ücretinin ödenmemesi nedeniyle mülkiyet hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir.
-
-
İşçinin ücretine zam yapılmamış olması ya da maillerine cevap verilmemesi gibi sebepler ayrımcılık yasağı kapsamında değerlendirilemeyeceğinden tazminata hükmedilemeyecektir
-
Tarih: 24.03.2022
Yargıtay 9. Dairesi tarafından verilen Karar’da, davacı işçinin kendisine ayrımcılık yapıldığını yöntemince ve yeterli delillerle ispatlayamadığı, yalnızca davacının ücretine zam yapılmamış olması ya da maillerine cevap verilmemesi gibi sebeplerin ayrımcılık yasağı kapsamında değerlendirilemeyeceği, bu sebeple İş Kanunu md. 5 uyarınca tazminat verilmesinin kanuna aykırı olacağı gerekçesiyle temyiz edilen BAM kararının bozulmasına hükmedilmiştir.
-
-
İşçilik alacaklarına ilişkin uyuşmazlıklarda alacak miktarlarının net ya da brüt olduğunun mahkeme tarafından verilen hükümde açıkça gösterilmesi gerekmektedir
-
Tarih: 24.03.2022
Somut olayda davacı, iş sözleşmesinin haklı sebep olmaksızın feshedilmesi sebebiyle fesih tarihindeki aylık net ücretini belirtmek suretiyle işçilik alacaklarının tahsiline karar verilmesini talep etmişse de davalı taraf işçilerin saatlik ücret aldıklarını öne sürmüştür. Alacak davasının kısmen kabulüne ilişkin Karar'ın temyiz edilmesi üzerine Yargıtay tarafından bozma kararı verilmiş olup ilk derece mahkemesi bu karara direnmiştir. Direnme kararının temyiz edilmesi sonucunda, mahkeme tarafından hüküm fıkrasında kabul edilen işçilik alacakları miktarlarının net ya da brüt olduğunun açıkça gösterilmemesi sebebiyle direnme kararının bozulmasına hükmedilmiştir.
-
-
Birleşen davalardaki talepler farklı nedenlerden kaynaklanıyorsa ek dava niteliğinde değildir
-
Tarih: 21.12.2021
Somut uyuşmazlıkta davacı işçi tarafından davalı işverene yöneltilen asıl davada çalışana ödenen ücretin para birimi değişmiş olup eksik ödenen ücret alacağının tahsili talep edilmiş iken birleşen dava dilekçesi ile işverene yöneltilen kısmi davada ise ücretlere uygulanacak zammın yabancı para birimindeki ücretlere de yansıtılarak ödenmediğinden bahisle ücret alacağı talep edilmiştir.
-
-
İstifa ederek işten ayrıldığı anlaşılan işçiye kıdem ve ihbar tazminatı ödenmesi bozma nedenidir
-
Tarih: 06.12.2021
Davacı iş akdine haksız olarak son verildiğini iddia ederek kıdem ve ihbar tazminatı talebinde bulunmuş,
davalı ise davacının kendi işini kurmak için istifa ederek işten ayrıldığını savunmuştur. İşten ayrılma bildirgesi incelendiğinde davacının işten ayrılma nedeni olarak kod 3 (istifa) çıkış kodunu gösterdiği anlaşılmakta olup kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin hüküm altına alınması yerinde görülmemiştir. -
-
İşçinin Gerçek Ücreti Yerine Düşük Ücretten Sigorta Priminin Yatırılması Haklı Fesih İmkanı Verir
-
Tarih: 25.10.2021
İş Kanunu’na göre çalışma koşullarının uygulanmaması işçiye haklı fesih imkanı tanıdığından ve işçinin gerçek ücreti yerine düşük ücretten sigorta priminin yatırılması bu anlamda haklı fesih imkanı verdiğinden davacı işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiği kabul edilmeli ve kıdem tazminatı talebi hüküm altına alınmalıdır.
-
-
Hem Kısmi Hem de Belirsiz Alacak Davası Şeklinde Açılmış Davanın Mahkeme Tarafından Kesin Süre Verilerek Talep Sonucu Açıklatılmalıdır
-
Tarih: 25.06.2021
Somut olayda, dava dilekçesinde, davanın hem kısmi hem de belirsiz alacak davası şeklinde açıldığı belirtilmiş; hangi talepleri yönünden belirsiz alacak, hangi talepleri yönünden kısmi dava açıldığı hakkında bir açıklama yapılmamıştır. Bu halde, talep sonucu açık olmadığından, bir haftalık kesin süre verilerek, dava konusu edilen her bir alacak yönünden talebinin belirsiz alacak davası mı, yoksa kısmi dava mı olduğunun belirtilmesi istenmelidir.
-
-
Sosyal Hakların Miktarının Belirlenmesi İşveren Tarafından Sunulacak Belgelere Göre Belirlenecek İse, Kıdem ve İhbar Tazminat Belirsiz Alacak Davasına Konu Edilebilir
-
Tarih: 25.06.2021
Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti ve ücret alacakları işçi tarafından bilinmekle kural olarak belirsiz alacak davasına konu edilmez. Ancak hesabın unsurları olan sosyal hakların (ayni olarak sağlanan yemek yardımı gibi) miktarının belirlenmesi işveren tarafından sunulacak belgelere göre belirlenecek ise, kıdem ve ihbar tazminatı belirsiz alacak davasına konu edilebilir.
-
-
İşçiye Her Ay Değişik Miktarlarda Ücret Ödemelerinin Banka Kanalıyla Yapılması Halinde Fazla Çalışma Yapıldığının Her Türlü Delille İspatı Mümkündür
-
Tarih: 08.05.2021
İşçiye bordro imzalatılmadığı halde, fazla çalışma ücreti tahakkuklarını da içeren her ay değişik miktarlarda ücret ödemelerinin banka kanalıyla yapılması durumunda ise işçinin ihtirazi kayıt ileri sürmesi beklenemeyeceğinden, ödenenin üzerinde fazla çalışma yapıldığının her türlü delil ile ispatı mümkündür.
-
-
Yüksek Mahkemenin Mobbing Tanımı
-
Tarih: 03.03.2021
Süreklilik göstermeyen, belli aralıklarla sık sık tekrarlanmayan, haksız, kaba, nezaketsiz veya etik dışı davranış mobbing olarak nitelendirilemez.
-
-
İşçinin Açık Onayı Olmadan Maaşı Düşürülemez
-
Tarih: 02.03.2021
İşveren, işçinin yazılı rızasını almadan maaşını düşüremez. Maaşı rızası dışında düşürülen işçi, istifası halinde kıdem ve ihbar tazminatı alabilecektir.
-
-
Kıdem Tazminatı İle Yıllık İzin Ücreti Alacağı İçin Belirsiz Alacak Davası Açılabilir
-
Tarih: 01.03.2021
Uyuşmazlık, somut olayda dava konusu kıdem tazminatı ile yıllık izin ücreti alacağının belirsiz alacak olup olmadığı, burada varılacak sonuca göre davacının belirsiz alacak davası olarak eldeki davayı açmakta hukuki yararının bulunup bulunmadığı noktasında toplanmaktadır.
-
-
İstifa Dilekçesinin Verilmesinden Sonra Kısa Süre İçinde Haklı Fesih Nedenlerinin İleri Sürülmesi Gerekir
-
Tarih: 01.03.2021
Davacının imzasını taşıyan 01.08.2006 ve 16.05.2008 tarihli iki ayrı istifa dilekçesi mevcut olup dairemiz uygulamasında istifa dilekçesinin verilmesinden sonra kısa süre içinde haklı fesih nedenlerinin ileri sürülmesi ve buna bağlı kıdem tazminatı talebi kabul edilmekteysede son istifa tarihi itibariyle yaklaşık 5 yıl süre ile herhangi bir irade fesadının ileri sürülmediği anlaşılmakla davacının haklı fesih savunmasına değer verilmesi mümkün değildir.
-
-
İşçinin İşyerinde Çalışırken Kendi Fotoğrafını Çekip Sosyal Medya Hesabında Paylaşması Geçerli Fesih Olup İş Güvenliğini Tehlikeye Düşürmediği İçin Haklı Fesih Kapsamına Girmez
-
Tarih: 01.03.2021
13.02.2021 tarihinde www.sgkrehberi.com’da “Mesaide selfie yapıp sosyal medyada paylaştı! Tazminatsız işten atıldı..” başlığıyla yayınlanan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi kararı. Mesai saatleri içinde sosyal paylaşım sitelerine girerek, işyerinde çektiği fotoğrafları paylaşan işçi, iş güvenliği kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle tazminatsız işten atıldı!
-
-
Haklı Fesih Sonucunu Doğuran Nedenler İşverenden Kaynaklanıyorsa İşten Ayrılmadan Önce Yeni Bir İş Bulabilir
-
Tarih: 22.02.2021
Haklı fesih sonucunu doğuran nedenler işverenden sadır olup, davacı işçilerce bu hak fiilen yeni işe başlanılmasından evvel kullanıldığı gibi fesihten önce iş başvurusu yapılıp kabul edilmesinden sonra kullanılmasının da makul kabul edilebilir insani kaygılardan kaynaklı olduğunun anlaşılması karşısında, bu hakkın dürüstlük kuralına aykırı kullanıldığının kabul edilmesi hakkaniyet ve adalet ilkesi ile de bağdaşmaz.
-
-
Aynı Eyleme İki Ayrı Ceza Verilemez
-
Tarih: 22.02.2021
Aynı eyleme iki ayrı ceza verilemeyeceğinden davacının iş akdinin feshi haksız olup, kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin kabulü gerekir
-