-
27.02.2025
Dava kaç yıl sürer? / Vergi davasında karar kaç yılda çıkar?
❓Dava açmayı düşünüyorsunuz ve dava ne kadar sürer diye merak ediyorsanız, bu videoda Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre vergi mahkemelerindeki yargılamanın sürelerini bulabilirsiniz.
????Vergi mahkemelerindeki dava süreçleri hakkında güncel verilerle, vergi uyuşmazlıklarında mahkeme aşamalarını, dava türlerini ve süreci etkileyen faktörleri ele aldım.
????Daha fazla bilgi için videoyu izleyin, sorularınızı yorumlara yazabilirsiniz.
Videoda şu sorulara yanıt bulabilirsiniz:
00:30 Vergi mahkemesinde yargılama ne kadar sürer?
01:24 İstinafta karar ne zaman çıkar?
01:53 Yürütmenin durdurulması talep edilirse öncelik olur mu?
02:23 Duruşma süreyi etkiler mi?
02:43 Bölge idare mahkemelerinde dava ne kadar sürede sonuçlanır?
02:57 Temyiz aşamasında yargılama ne kadar sürer?
03:00 Danıştay’da davanın karara bağlanma süresi nedir?
03:20 Vergi davası en az kaç yılda sonuçlanır?
???? Kanalımıza abone olmayı ve bildirimleri açmayı unutmayın!
Dava kaç yıl sürer? / Vergi davasında karar kaç yılda çıkar?
Bir avukat olarak en çok karşılaştığım sorular:
- Davam ne kadar sürer?
- Davayı kazanır mıyız?
- Ne kadar masraf yaparız?
Burada hem avukatın ücreti hem de davanın masrafından bahsediyoruz. İşte bu videoda, bu video serilerinde de bu 3 soruya cevap bulacağız. Birincisi davam ne kadar sürer demiştik.
Vergi davaları özelinde bahsedelim. Tabii ki davanın türüne göre, mahkemesine göre, kapsamına göre, başka bir konuyu bekleyip beklemeyeceğine göre değişebilmekle birlikte Adalet Bakanlığı'nın yayınladığı istatistikler var. Bu istatistiklere göre bir vergi davası, vergi mahkemesinde yaklaşık 6-7 ayda sonuçlanıyor görünüyor.
Yani 1 yıldan aşağı pek denk gelmiyor ama oradaki sonuçlar böyle. Tabii ki bunda çok kısa sürede usulden dolayı reddedilen vs. başka nedenlerle de kısa sürede karar verilen davalar da dahil olduğundan oluyordur diye tahmin ediyorum.
Veya bir nedenle geri çekiliyor, yapılandırılıyor, karar verilmesine yer olmuyor diye olabilir. Ama netice itibarıyla vergi mahkemesinde aşağı yukarı 6-7 aylık bir süreden bahsediyoruz. Yıllara göre değişiyor.
Vergi mahkemesinde bir karar verildi. Davanın kabulü reddi yani iptal veya ret kararı olabilir. Daha sonrasında üst mahkeme, istinaf yani bölge idare mahkemesine çıktığında aşağı yukarı aynı süreden bahsediyoruz.
Yani ortaya dair olmak üzere yaklaşık 1 yıllık bir süreçte vergi mahkemesi ve bölge idare mahkemesi süreci bitiyor görünüyor. Dediğim gibi tecrübe ettiğimiz durumlar bunun daha uzun sürebildiği doğrultuda. Burada şunu hemen söyleyelim.
O davanın yürütmenin durdurulması talepli olması halinde öncelikli görülme durumu var. Vergi davalarında, vergi ceza ihbarnamesinde dava açılıyorsa yürütmenin durdurulması istenilen zaten görülmez. Zaten bütün tahsil işlemleri duruyor.
Ama onun dışında bazı davalarda ödenen verginin iadesi söz konusu olabilir. Ödeme emrine hacze karşı dava açılmış olur. Bunlar da yürütmenin durdurulması talebi olabilir.
Bu durumlarda daha öncelikli olarak dosya inceleniyor. Yürütmenin durdurulması için görünüyor. Yine aynı şekilde duruşma talep edildiyse, duruşmalı olarak görülecekse de öncelikli olarak sonuç çıkabiliyor.
Neden? Duruşma gününden sonra artık kararın yazılması gerekiyor. Gerekçeli kararın yazılması gerekiyor. Dolayısıyla biraz daha öne çekilmiş oluyor.
Daha çabuk karar çıkmış oluyor. Bunlar etkileyebiliyor. Ama özetle baktığımızda Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre 6-7 ay daha ilk derece, bir o kadar sürede de istinaf bölge idare mahkemesi süreci sonuçlanıyor.
Yani bir yılın biraz üstünde istinaftan geçmiş oluyor. Eğer davamız istinaftan yukarı çıkacak, temyize tabi ise ki orada vergi davaları bakımından parasal sınır özellikle önemli. Her yıl değişebiliyor.
Eğer temyize çıkacak bir davaysa yani Danıştay'a gidecek bir davaysa o zaman süre daha da uzuyor. Danıştay'da bir dosyanın görülme, karara bağlanma yani bekleme süresi bir sene olarak görünüyor. Bunları asgari olarak kabul edebilirsiniz bu arada.
Danıştay'da da bir sene bekledi ve her şey yolunda gitti. Yani karar verildi. Diyelim ki iptal kararı, kabul kararı verildi.
İstinafa gidildi. Bölge İdare Mahkemesi istinafa gitti. İstinafa gidildi.
Orada da istinaf reddedildi. Yani kabul devam etti. Daha sonra temyiz talebi de reddedildi.
Dolayısıyla lehe kararının sonuçlanması, kesinleşmesi bu durumda en aşağı 2 yıl sürüyor. Ama dediğim gibi bunları asgari kabul edin. Çünkü daha da uzayabiliyor.
Kaldı ki şöyle bir durum var. Bir vergi mahkemesi karar verdi. İstinaf bu karar üzerine kendisi karar verebileceği gibi vergi mahkemesine kaldırarak kararını geri gönderebiliyor.
Dolayısıyla vergi mahkemesi süreci, ilk derece mahkeme süreci en baştan başlamış oluyor ve tekrar süre söz konusu oluyor. İstinafı geçtik. Temyiz, temyiz bozabilir.
Bozduğunda bölge idare mahkemesine geri geliyor. BİM'e geri geliyor. Oradaki süreç de baştan başlıyor.
İşte bu nedenle, bu nedenlerle dosyalar 5, 6, 7, 8 sene sürebiliyor. Daha da fazla olabiliyor. Çok uzun sürmesi bir davanın adil yargılanma hakkının ihlali niteliğinde olabiliyor.
Bunu söylemiş olalım. Bu sürelerden ziyade tabii kararın öncelikle adil çıkmasını ve istikrarlı olmasını bekleriz. Yargıdan esas beklediğimiz budur.
Dosyaların, taleplerin iyi okunması, değerlendirilmesi ve adilane karar çıkması. Sonrasındaysa mutlaka hızlı sonuçlanmasını isteriz. Adalet istatistiklerine baktığımızda vergi mahkemesindeki davaların çok çok uzun sürmediğini görüyoruz.
Yazılı usulün esas olması burada çok önemli. Sürekli duruşma yok. Az önce bahsetmiştik duruşma talep edildiyse diye.
Duruşma bir kere oluyor. Yani eğer duruşma talep edildi ve duruşma yapılacak durum varsa o durumda zaten bir kere duruşma yapıldığı için süre o kadar uzamıyor. Yargı reformunun strateji belgeleri var.
Buralarda hedef süreler gösteriliyor. İşte tam olarak bunun için söyledim. Önemli olan adil bir yargılama, adil karar ve aynı zamanda adil yargılanma hakkına uygun devam edilmiş olması.
Hukuki istikrar ilkesine de istikrarlı karar verilmiş olması önemli. Sonrasında bir süre aslında daha önemli. Bu yargı reformunun strateji belgelerinde hedef süreler öngörülüyor.
O hedef sürelere uyulması da çok önemlidir. Ama öncelikle adil kararlar ve istikrarlı kararlar olmasını bekleriz. Bir vergi davasında baktığımızda temyize de gidiyorsa, Danıştay'a da gidiyorsa bir iki yılı her türlü gözden çıkarmamız gerekiyor.
Şu sorular çok geliyor. "Ya avukat bey bizim davamız niye o kadar sürüyor? Şu dava sonuçlandı bizimki niye kaldı?" vesaire. Bakın şöyle bir durum var.
Esas numaralarına göre hangisi önce geldiyse kural olarak önce o çıkar mahkemelerden. Ama bazı dosyalar birbirleriyle çok bağlantılıdır. Aynı anda görülür heyetlerde çıkar.
Veya birbirlerini beklerler. Onun için gecikebilirler. Başka davaları bekliyor olabilir.
Daha karmaşık olabilir. Onun için bekliyor olabilir. Daha basit olabilir.
Hemen karar çıkıyor olabilir. Bu konuda sıkça karar veriliyor olabilir. Hemen karar çıkıyor olabilir.
Tek hakimle görülüyor olabilir. Tek hakim belli bir sınırın altında kalan dosyalarda tek hakimle görülür. Ama vergi mahkemeleri kural olarak aslında çok hakimle, üç hakimle görülür.
Tek hakimle görülüyorsa daha çabuk çıkabilir. Çok hakimle heyet toplanması gerekiyor. Daha uzun sürebilir.
Pek çok nedenle bu bahsettiğimiz süreler uzayabilir. Kısalma ihtimali bu bahsettiğimiz yani bir yılda hem vergi mahkemesi hem de bölge idare mahkemesinin sonuçlanması çok kolay değil açıkçası. Umarım herkese adil ve hızlı sürede elde edilen kararlar verilir.
Güncel mali konularla ilgili kanalımızı takip etmeye devam edin. Abone olun, bildirimleri açın ki içerikleri kaçırmayın. Görüşmek üzere.
-
5 Yıl İçinde Satılan Ev Vergisi: Değer Artış Kazancı / Kimler Öder, Kimler Ödemez? Nasıl Hesaplanır?
-
08.03.2025
-
-
2025 Kira Vergisi Rehberi: 2024 kira gelir vergisi nasıl hesaplanır ve ödenir? Neler indirilir?
-
06.03.2025
-
-
GİB’ten Kira Geliri SMS’i Geldi mi? İşte Yapmanız Gerekenler!
-
04.03.2025
-
-
UTTS nedir? / Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi kimler için zorunlu? / TTB takılmazsa cezası var mı?
-
31.01.2025
-
-
Vergi Kaçakçılığında Zincirleme Suç ile Tek Ceza Nasıl Mümkün Olur?
-
28.01.2025
-
-
Vergiden hapis yatırılır mı? Vergi kaçakçılığı suçu (VUK md. 359) ve ceza yargılaması
-
18.01.2025
-
-
Arabuluculuk Anlaşma Belgeleri İptal Mi Edilecek? / Yargıtay 9.HD’nin Son Kararı Nasıl Yorumlanmalı?
-
29.12.2024
-
-
Naylon Fatura Ne? / Naylon Fatura Cezası / Naylon Fatura Nasıl Anlaşılır?
-
26.12.2024
-
-
Online Alışverişe Yeni Vergi Mi Geliyor ? / E-ticarette Stopaj
-
17.12.2024
-
-
Dava Açan Vergi ve Ceza Ödemez mi? / Vergi Davalarında Yürütmenin Durdurulması
-
07.12.2024
-