• 20.05.2024
  • Av. Arb. Dr. Y.Burak ASLANPINAR

Emlak Vergisi Ödemeyebilirsiniz ! / Emlak Vergisi 2024

Bu videoda Mayıs ayında taksidinin ödenmesi gereken Emlak Vergisi'ne ilişkin önemli bilgiler verdim. Çok sorulan soruları yanıtlamaya çalıştım. Emlak Vergisi'nin hangi durumlarda ödenmeyebildiğini, kimlerin istisna veya muafiyete sahip olduğunu belirttim. Videoda ayrıca şu soruları cevapladım : 00:30 Emlak Vergisi için beyanda bulunmak gerekli midir ? 00:50 Emlak Vergisi için bildirimde mi bulunmalısınız ? 01:14 Emlak Vergisi için ne zaman bildirim yapılması gerekiyor ? 01:56 Emlak Vergisi'nde ihtirazi kayıt olur mu? 02:17 Hangi durumlarda Emlak Vergisi ödenmeyebilir ? 02:45 Emekliler Emlak Vergisi'nden muaf mı ? 04:07 Emlak Vergisi yüzde kaçtır ? 04:30 Büyükşehirlerde Emlak Vergisi ne kadar ? 04:50 Karı-koca ikisi de emekliyse Emlak Vergisi ödenir mi ? 05:02 EYT'liler Emlak Vergisi'nden muaf mı ? 05:30 Emlak Vergisi nereye ödenir ? 05:43 Haksız veya fazla ödenen Emlak Vergisi geri alınabilir mi ? 05:55 Yeni büyükşehir olmuş şehirlerde Emlak Vergisi ödenir mi ? Bu videoyu beğendiyseniz lütfen beğenmeyi ve abone olmayı lütfen unutmayın. Mali, eğitim ve hukuki konularda olan çeşitli videolarım için kanalımı ziyaret edebilirsiniz. 

Emlak Vergisi Ödemeyebilirsiniz! / Emlak Vergisi 2024

Bu videoda konumuz emlak vergisi. Kimler emlak vergisi ödemesi gerekiyor, kimler ödemeyebilirler?  Emlak vergisi ödememe ihtimaliniz var mı? İstisna olabilir misiniz? Emeklisiniz veya başka bir nedenle emlak vergisi ödememe ihtimaliniz var mı?  Bunları yine çok açık, net bir şekilde, kısaca, anlaşılır şekilde anlatmaya çalışacağız.  Emlak vergisi her yıl Kasım ve Mayıs aylarında taksit ödenen bir vergi.

Yine Mayıs ayı içerisinde bulunuyoruz, onun için emlak vergisine tekrar bir dikkat çekelim istedik. Emlak vergisi beyana değil, bildirime tabi bir vergi. Normalde gelir vergisi, örneğin biz beyan ediyoruz gelir elde ettim diye söylüyoruz, o şekilde vergi tahakkuk ediyor, yani ödenecek hale geliyor.

Emlak vergisinde ise sadece biz bir emlakı, gayrimenkulü, bu arazide olabilir, bina da olabilir, yani ev, iş yeri de olabilir, edindiğimizi bildirmemiz gerekiyor ilgili belediyeye. Bizim yükümlümüz bu kadar.  Sonra ilgili belediye hesaplama yapıyor, biz hani şu kadar olsun bu kadar olsun diyemiyoruz. Zaten hesaplanmış bir miktar önümüze geliyor emlak vergisi değeri, vergi değeri üzerinden. Dolayısıyla bizim üzerimize düşen görev bildirim yapmak.  Ne zaman bildirim yapılması gerekiyor? Edinilen bir gayrimenkul ile ilişkin o yıl bitmeden bildirim yapılması gerekiyor. Eğer yılın son 3 ayı içerisinde edilmiş bir gayrimenkul varsa, sonraki yıla sarkabiliyor, (1:28) 3 ay içerisinde bildirim yapılabiliyor. 

 Örnek verelim, eğer ben Mart ayı içerisinde bir gayrimenkul elde ettiysem 2024 yılında, 31-12-2024'e kadar bunu bildirmem gerekiyor. Eğer 15 Aralık'ta bir gayrimenkul edindiysem örneğin, 15 Aralık 2024'te bu durumda 2025'e sarkıyor, 3 ay içerisinde edinmeden itibaren bildirim yapabiliyorum.

Emlak vergisinin bildirimi hükmünü yerine getirdik, tahakkuk etti, ödemem gerekiyor. (1:54) Ama ben ödememem gerektiğini düşünüyorum. Birazdan anlatacağız.

 O zaman ne yapılması lazım? İhtirazi kayıt dediğimiz, yani ben bu vergiyi ödüyorum ama daha sonraki durumda yargıya başvurabilirim, hukuki haklarımı kullanabilirim şekli bir kayıt düşebiliriz.  Sonrasında da olayı yargıya götürebiliriz.  Hangi durumlar olabilir bunlar?  Yani emlak vergisi ödenmemesi veya az ödenmesi gereken durumlar nelerdir?  Örneğin, bir gayrimenkul inşasının tamamlandığı yılı, takip eden yıldan itibaren 5 yıl boyunca 1/4 oranında Emlak Vergisi'nde istisna olabiliyor.

Yani daha az Emlak Vergisi ödenmesi gerekebiliyor. 6 Şubat 2023'te gerçekleşen deprem nedeniyle çeşitli Emlak Vergisi istisnaları, muafiyetleri var, ödenmemesi gereken durumlar var. En çok sorulan, gündemde olan konu emeklinin Emlak Vergisi.

Aslında ilgili madde sadece emekliye ilişkin değil. 200 metrekareye kadar olan konutlarda, meskenlerde beliri olmayanlar. Sadece SGK'dan emekli, ölüm, maluliyet gibi aylıklar alanlar, emekliler bunun içine giriyor.

Daha da başka sayılanlar var.  Kanun diyor ki 200 metrekareye kadar olan bir konut varsa, bu konutun emlak vergisi mükellefi, Emlak Vergisi ödemesi gereken kişi emekli ise, sosyal güvenlik kurumundan sadece bir gelir varsa, bu gelir maluliyet, şehitlik, gazilik nedeniyle de olabilir.  Ya da emeklilik nedeniyle bir gelir var ve başka gelir yoksa.

 Hiç gelir yoksa yine aynı şekilde 200 metrekareye kadar konut için Emlak Vergisi ödemesi söz konusu olmuyor.  Bakın buradaki aslında tam bir muafiyet istisnaları değil. Buradaki oranı Cumhurbaşkanı yükseltebiliyor ama şu anda %0.

 0 olduğu için hiç ödenmesi gerekmiyor.  Madem oranlara geldik bir de emlak vergisi oranlarından bahsedelim.  Emlak Vergisi’nde ‰1, ‰2, ‰3 olmak üzere 3 oran var.

Bunlar mesken olan binalarda ve arazilerde ‰1 oranda.  Diğer binalarda ‰2 oranında, arsalarda ‰3 oranında Emlak Vergisi var.  Bu büyükşehir sınırları dışında olan yerler için geçerli.

 Eğer büyükşehir sınırında içinde ise bu durumda çarpı 2 diyoruz.  Yani binde 2, binde 4 ve binde 6 olmak üzere Emlak Vergisi oranları söz konusu. Bir de şuna değinelim.

 Az önce bahsettik emeklilerin Emlak Vergisi  ödemesi söz konusu olmayabilir.  200 metrekareye kadar tek bir mesken varsa.  Eğer karı koca emekli ise ikisinin de birer meskeni için yine aynı şekilde emlak vergisi ödemesi söz konusu değil.

Gelelim EYT'lilere. Geçen sene çok EYT'li oldu biliyorsunuz.  EYT'liler çalışmaya başlarlarsa emeklilik geliri dışında, emekli aile dışında  başka gelirleri olduğu için emlak vergisi istisnası mümkün değil.

 Bu konuda uyarmış olalım.  Sonra cezalı olarak ödemek söz konusu olabilir.  Cezalı bir diğer durum bildirimi süresinde yapmamak.

 Dedik ya 3 ay içerisinde bildirim yapılması gerekiyor.  Bu bildirimde süresinde yapılmazsa yine ceza kesilebilir.  Uyarmış olalım.

 Emlak Vergisi belediyelere bildiriliyor. Emlak edinildiği belediyeye bildiriliyor. Belediyelere de ödeniyor.

 İlgili belediyenin sitesinden emlak verginizi ödeyebilirsiniz.  Eğer haksız yere ödendiğini düşündüğünüz bir vergi varsa 5 yıl içerisinde geriye isteyebilirsiniz.  Burada çok bilinmeyen bir detaydan bahsedelim.

Yine Emlak Vergisi ödenmemesi gereken bir durumdan. Büyükşehir belediyelere, son büyükşehir belediyelerine için bir kanun çıkmıştı.  İşte örneğin Muğla, örneğin Balıkesir.

 Sonradan büyükşehir olan, en son büyükşehir olan belediye sınırları içerisinde kalan köylerin tüzel kişiliği sona erdi. Köyler artık mahalle oldu.  Eğer sizin bulunduğunuz yerde buralardan birindeyse aslında emlak vergisi ödememeniz gerekiyor.

Olabilir geçmişe dönük de ödediğiniz vergileri geri alabilirsiniz.  Bunu da söylemiş olalım bir tüy olarak.  Vergi ve hukuki konularda, güncel konularda yeni gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bizi takip edin, takipte kalın, abone olun.

 Görüşmek üzere.

 

https://www.aslanpinar.comyayinlarimiz/egitim-ve-etkinlikler/emlak-vergisi-odemeyebilirsiniz-emlak-vergisi-2024

https://www.aslanpinar.com/yayinlarimiz/egitim-ve-etkinlikler/emlak-vergisi-odemeyebilirsiniz-emlak-vergisi-2024

Diğer Makaleler