• 29.02.2024
  • Av. Arb. Dr. Y.Burak ASLANPINAR

KDV Tevkifatında Son Durum 2024

Katma Değer Vergisi (KDV) tevkifatında önemli bir değişiklik yapıldı! 1 Mart 2024 tarihinden itibaren KDV tevkifatlı fatura ve makbuz düzenleme sınırı 6.900 TL'ye yükseltildi. Bu değişiklik birçok mükellefi etkileyecek. Bu videoda, KDV tevkifatının ne olduğunu, 2024 yılından önce KDV tevkifat sınırının ne kadar olduğunu, yeni sınırın kimleri etkilediğini ve yeni sınırın avantajları ve dezavantajları neler olduğunu ele aldım. Ayrıca KDV tevkifatı ile ilgili güncel bilgilere de yer verdim.

*Videoda Neler Var?*

  • KDV tevkifatının ne olduğu ve ne işe yaradığı
  • * 2024 yılından önce KDV tevkifat sınırı * Yeni KDV tevkifat sınırının kimleri etkilediği
  • * Yeni sınırın avantajları ve dezavantajları
  • * KDV tevkifatıyla ilgili güncel bilgiler
  • *Videoyu İzlemeniz Gereken Sebepler:*
  • * KDV tevkifatıyla ilgili güncel bilgilere sahip olmak
  • * Yeni sınırın sizi nasıl etkilediğini öğrenmek
  • * KDV tevkifatı ile ilgili tüm sorularınıza cevap bulmak KDV tevkifatı ile ilgili yazı, karar, özelge ve görüşlerimizi incelemek için tıklayınız

KDV tevkifatında olması gereken olduğu yasal sınır yukarıya çekildi. 1 Mart 2024 tarihinden itibaren uygulanmak üzere özellikle hukukçuları, avukatları, arabalıcıları da ilgilendiren KDV tevkifat sınırı 2024 yılı için 6.900 TL'ye çıktı. 6.900 TL'nin üzerinde eğer bir serbest meslek makbuzu fatura düzenlenecekse bu durumda KDV tevkifatı olabilir ama her durumda KDV tevkifatı olacak diye bir şey yok.

 

Özellikle kamu kurumu, sigorta şirketi, banka gibi kurumlara bir makbuz düzenlenecekse KDV tevkifatından söz edebiliriz. Ama burada da yine yasal sınırın üzerinde olması lazım. Biraz böyle çok ayrıntılı bir konu KDV tevkifatı.

 

Konuyla ilgili çok uzun uzun yazdıklarımız, çizdiklerimiz oldu. Burada özellikle ilk hukukçuları ilgilendiren düzenleme geldikten sonra onunla ilgili ayrıntılı makaleleri, hangi kurumlara KDV tevkifatlı makbuz düzenlenmesi gerekiyor bunlarla ilgili bilgileri aşağıda paylaşıyor olacağız. Ama şunu söylemekte fayda var.

 

Bir kere arabalıcılık faaliyetinden dolayı bir serbest meslek makbuzu düzenlenecekse örneğin bu durumda KDV tevkifatı kural olarak var ama 6900 telin üzerinde olması lazım ve sayılan kurumlardan birinin olması lazım. Bu durumda 5 bölüm 10 oranında KDV tevkifatı söz konusu. Avukatlık faaliyeti nedeniyle örneğin bir serbest meslek makbuzu düzenlenecek.

 

Evet bir kamu kurumu söz konusu örneğin. Ama karşı vekalet ücreti veya kamu kurumuna doğrudan hizmet verilmesi söz konusu. Burada biraz tartışma var.

 

Özellikle karşı taraf vekalet ücreti konusunda bizce aslında KDV tevkifatının dışında olması gerekir. Ama uygulama ilk önce maliye, vergi dairesi başkanlıkları farklı farklı görüşler bildirdiler ama uygulamada makbuzun KDV tevkifatlı olması isteniyor. Ama yine 1 Mart 2024 tarihinden sonra olacaksa bu 6900 telinin üzerinde 6901 TL ve üzerinde olması gerekiyor.

 

KDV tevkifatı olması için. KDV tevkifatı 5 bölüm 10 oranında avukatlık ve ara buluculuk ücretleri için. Danışmanlık faaliyeti söz konusuysa bu durumda da 9 bölüm 10 oranında KDV tevkifatı yapılıyor.

 

Şimdi anlatıyoruz tevkifat, tevkifat. Niye KDV'de tevkifat var? Tevkifatla ifade edilen nedir? Hemen onu da söyleyeyim. Tevkifat tevkif etmekten tutmaktan geliyor.

 

Yani aslında karşı tarafa örneğin avukata hizmetinin karşılığı ödenecek ücretin içinde de %20 oranında KDV'de ödeniyordu. Normalde olması gereken de bu. Avukat da götürecek.

 

Sorumlu sıfatıyla bu vergiyi yatıracak. Ama uygulamada tevkifat uygulaması da çıkarılarak KDV uygulama genel tediri ile verginin bir kısmı ödeyen tarafından örneğin 5 bölüm 10'u %10'luk kısmı ödeyen tarafından tutuluyor, tevkif ediliyor ve ödeme yapılacak adına o da yatırılmış oluyor. Burada şöyle bir durum.

 

Örneğin 20 birimlik, 20.000 TL'lik örneğin bir KDV söz konusu. Bunun 10.000 TL'si avukata ödendi. 10.000 TL'si de götürüldü, yatırıldı.

 

Bu durumda aslında o KDV ile yüklenmemiş oluyor görünürde. Bu bir avantaj gibi görünmekle birlikte bunun dezavantajı da var. Şöyle ki indirilecek bir KDV söz konusu ise bu indirilecek KDV örneğin az önceki örnekte benim 15.000 TL indirilecek KDV'm var.

 

10.000 TL sadece KDV tahsil ettim. Bunu zaten ödemeyeceğim ama 5.000 TL'yi indiremiyorum bu durumda. Onun iadesini istemek veya mahzuben iadesini istemek gerekiyor.

 

Biraz aslında dezavantajlı bir durum olduğunu söyleyebiliriz. 1 Mart 2024 tarihinden itibaren bu sınır uygulanacak dedik. 1 Mart 2024 tarihi nasıl belirlenecek? Yani ben makbuzu düzenlediğim tarih mi önemli? Aslında baktığımız zaman vergisi kanun diyor ki KDV doğuran olay gerçekleştiğinde ilgili belgeyi düzenleyeceksin.

 

KDV bakımından vergi doğuran olay ne? Hizmetin verilmesi, malın teslim edilmesi. E bizde hizmeti avukatlık faaliyetinde, avukatlık faaliyeti en azından bittiğinde bir dava örneğin kesinleştiğinde vermiş oluyoruz. Ara buluculuk için ise baktığımızda son tutanak düzenlendiğinde aslında bu faaliyet bitmiş ve belgesi düzenlenmiş olması gerekiyor.

 

Dolayısıyla ben geçen yıldan kalan faturaları, makbuzları şimdi düzenleyeyim de Mart'tan sonra düzenleyeyim demek doğru değil. Bu bir usulsüzlük olur. Onu söylemekte fayda var.

 

Eğer daha önce düzenlenmemiş bir makbuzunuz varsa 1 Mart 2024 tarihi gelmeden önce düzenlemekte de fayda var. Bu konuda uyarmış olalım. Hale ve tevkifatı düzenlemesi çok çok ayrıntılı bir konu.

 

Aslında biz hukukçuların tabi olmaması gereken bir konu bence. Çünkü tevkifat özellikle vergi kayıbının, kaçağının yüksek olduğu alanlarda uygulanıyor. KDV'deki tevkifat.

 

Yani şöyle bakarız. Vergi kaçakçılığının aslında yoğun olduğu alanlarla ilgili getirilmiş bir meclise ise biz hukukçular olarak vergi kaçakçısı nayloncu değiliz, naylon faturacı değiliz. Dolayısıyla bu uygulamanın doğrudan bize uygulanması çok mantıklı değil.

 

Bir de çok ayrıntılı bir konu. Ya o kurum varsa düzenleyeceksin, öbürü varsa düzenlemeyeceksin. İşte şu faaliyeti yapıyorsan düzenleyeceksin.

 

Yok 6900 TL'ye geçtim mi, faturaları birleştirdim mi, ayırdım mı? Hangi zamanda düzenlenecek? Çok ciddi sıkıntılar var. Burada da usulsüzlükten dolayı çok başlayanabilir. Onun için tavsiyemiz hukukçular için KDV tevkifatının tamamen kaldırılması.

 

Bakalım uygulanacak mı? Göreceğiz. Sonraki videolarda belki bu konuyla ve diğer konularla ilgili ayrıntıları işleyeceğiz. Konuyla ilgili detaylı yazılar yine videonun altında açıklamalarda yer alacak.

 

Görüşmek üzere.

https://www.aslanpinar.comyayinlarimiz/egitim-ve-etkinlikler/kdv-tevkifatinda-son-durum-2024

https://www.aslanpinar.com/yayinlarimiz/egitim-ve-etkinlikler/kdv-tevkifatinda-son-durum-2024

Diğer Makaleler