• 01.10.2023
  • Av. Arb. Dr. Y.Burak ASLANPINAR

İhbar ikramiyesi / Vergi ihbar ikramiyesi nasıl alınır? / Vergi kaçıranı ihbar edene ödül var

#ihbarikramiyesi #vergiihbarikramiyesi #vergi Vergi kaçıranı ihbar edenlere vergi ve cezanın toplamının yüzde 10'u kadar ihbar ikramiyesi ödeniyor. Bu videoda ihbar ikramiyesi hakkında bilgiler yer alıyor. Videoda cevabı yer alan sorulardan bazıları şu şekildedir: Vergi ihbar ikramiyesi nasıl alınır? İhbar ikramiyesi nasıl hesaplanır? İhbar ikramiyesi dilkeçesi nasıl olmalı? İhbar ikramiyesi kimlere ödenir? İhbar ikramiyesi almak için ne yapmak gerekiyor? İhbar ikramiyesi tazminat mıdır? Muhtemelen bir çoğunuzun ilk defa duyacağı bir kurumdan bahsedeceğiz bugün. İhbar ikramiyesi, ihbar ödülü. Vergi kaçağına neden olan kişileri ihbar edenler, muhbirler %10'luk bir ikramiye hak edebiliyorlar.

 

Söz konusu %10'luk ikramiye vergi ve cezanın toplamı üzerinden hesaplanıyor. Bunun %1'i tahakkukla birlikte, geri kalan %2 ise tahsilatla birlikte ödenmesi gerekiyor. Ama bu ihbar ikramiyesini alabilmek için bazı şartlar var.

 

Öncelikle bir dilekçe verilmesi, bu dilekçenin resmi yollarla verilmiş olması, altına imzanın atılmış olması veya elektronik ortamda da yine aynı şekilde bir şekilde resmi olarak verilmiş olması gerekiyor. Ama aynı zamanda hepsinden önemlisi, ihbar ikramiyesi talebinin olduğunu belirtilmiş olması gerekiyor. Daha sonrasında mutlaka konuyla ilgili belgeleri, delilleri de sunma beklentisi oluyor.

 

Vergi idaresinin, işte örneğin bir sahte fatura söz konusu, naylon fatura söz konusu. Buna ilişkin bilgi, belge, işlem, belki yazışma, belki faturalar, banka işlemleri ortaya konuyor. Ve bu doğrultuda bir vergi incelemesi yapıldı.

 

Vergi incelemesi sonrasında da tahakkuk söz konusu oldu. Vergi ceza alındı diyelim. Bunun üzerinden ikramiye ödeniyor.

 

Bir önemli şart da vergi incelemesine henüz başlanılmamış olması gerekiyor. İhbar ikramiyesi alabilmek için. Yani ihbarla birlikte bu inceleme sürecinin başlaması gerekiyor.

 

E ben dilekçe verdim, muhbirlik yaptım. Bu da çok iyi kabul edilen bir şey değil. Bir de üstüne ismimizi de yazdık.

 

Şimdi benim hakkımda işlem yapılır mı acaba? Acaba ihbar ettiğim şirket, mükellef benim hakkımda bir zorlayıcı işlem yürütecek mi derseniz burada mevzuat ihbar edeni, muhbiri koruyor. İsminin gizli tutulması gerekiyor. Kural olarak.

 

Önemli ve ilginç bir konu. İhbar ikramiyesi üzerinden gelir vergisi alınmıyor. Çünkü gelirin 7 unsuru içerisinde girmiyor.

 

Ancak veraset intikal vergisine konu olduğu söylenmiş vergi idaresinin yaklaşımında. İhbar ikramiyesi hangi kanuna dayanıyor derseniz ta 1931 yılında yürürlüğe giren çok eski bir kanuna dayanıyor. Bu kanun uygulanmasına ilişkin idari görüşler var.

 

O çerçevede yürütülüyor. Bakın son 3 yılda ortalama 11-12 milyon TL ihbar ikramiyesi ödemiş devlet. Dolayısıyla bu yolla herhangi bir şekilde hem vergi kaçıranların yakalanması, üzerine inceleme yapılması ve devletin böylece gelir ödetmesi mümkün.

 

Hem de ihbar edenlerin de belli bir bu konuda ikramiye ödül almaları mümkün. Böyle ilginç konuları yine kanalımızda incelemeye, anlatmaya devam edeceğiz. Eğer ilgi çekersek bunların ayrıca detaylarına da ineceğiz.

 

Bizi takip etmeye devam edelim.

https://www.aslanpinar.comyayinlarimiz/egitim-ve-etkinlikler/ihbar-ikramiyesi-vergi-ihbar-ikramiyesi-nasil-alinir-vergi-kacirani-ihbar-edene-odul-var

https://www.aslanpinar.com/yayinlarimiz/egitim-ve-etkinlikler/ihbar-ikramiyesi-vergi-ihbar-ikramiyesi-nasil-alinir-vergi-kacirani-ihbar-edene-odul-var

Diğer Makaleler