• 12.09.2024
  • Av. Arb. Dr. Y.Burak ASLANPINAR

GSS Prim Borcu Nasıl Silinir? / Nasıl Ödenir?

Son günlerde Genel Sağlık Sigortası(GSS) prim borçlarına ilişkin birçok kişiye SMS gönderildi ve borcun ödenmesi istendi. Videoda da GSS prim borçları, hukuki ve vergisel açıdan değerlendirildi.

Ayrıca videoda GSS prim borcuna ilişkin sıkça sorulan şu soruların yanıtlarını bulabilirsiniz:

00:40 GSS prim borcu nasıl öğrenilir?

00:52 GSS primi aylık ne kadar?

00:54 GSS prim borcu

01:17 GSS prim borçlarına af, yapılandırma gelir mi?

02:10 GSS prim borcu nasıl ödenir?

02:12 GSS prim borcu IBAN’a ödeme ile ödenir mi?

02:37 GSS prim borcu sebebiyle haciz gelir mi?

03:08 GSS prim borcuna itiraz edilebilir mi?

03:21 Kimler GSS primi ödemez?

03:35 GSS prim borcuna nasıl itiraz edilir?

03:58 Kadınlar, ne zamana kadar GSS primi öder?

04:12 Öğrenciyken GSS primi ödenir mi?

04:13 Kaç yaşından sonra GSS primi ödemesi gerekiyor?

04:36 GSS prim borcu için gelir testi nedir?

04:40 GSS primini devlet mi öder?

04:49 Yeşil kart sahipleri GSS primi öder mi?

04:54 Değerlendirme

Bu videoyu beğendiyseniz lütfen beğenmeyi ve abone olmayı lütfen unutmayın. Mali ve hukuki konularda olan çeşitli videolarım için kanalımı ziyaret edebilirsiniz.

GSS Prim Borcu Nasıl Silinir? / Nasıl Ödenir?

GSS yani genel sağlık sigortası prim borçlarıyla ilgili ciddi bir gündem var. Belki de binlerce yüz binlerce milyonlarca kişiye SMS gönderiliyor. Borcunuz var.

 

GSS prim borcunu ödeyin. Yoksa haciz uygulanır. Hesaplarınıza bir bloke olabilir diye.

 

Acaba gerçekten böyle mi? Borcunuz olmadığı halde belki de bu şekilde bir bildirim aldınız. Veya e-devletten girdiğinde görüyorsunuz. Ne yapmak gerekir? Hemen haciz uygulanacak mı? Bu konu aynı zamanda amme alacağı, kamu alacağı olması sebebiyle bize de bu konuyla ilgili çokça soru geldi.

 

Biz de hemen kısaca gündemde iken cevaplayalım istedik. Öncelikle GSS, genel sağlık sigortası prim borcu olup olmadığını sorgulamak için en doğru yer E-Devlet. E-devletten TC hekimlik numaranızda giriş yapıp sorgulama yapmanızda fayda var.

 

Orada bir ana borç şu anda aylık 600,08 TL olarak yansıtılıyor. Ana borç. Bir de bunun faizlerini göreceksiniz.

 

Gecikme zammı diye de yer alıyor. Bir kısmı ciddi anlamda yüksek bir faizden bahsediyoruz. Amme alacaklarında ve bunda uygulanan faiz çok fazla.

 

Onun için eğer ödemeniz gereken bir durum varsa geciktirmemekte fayda var. Peki bununla ilgili bir yapılandırma gelir mi? Yani GSS prim borçlarıyla ilgili bir yapılandırma olur mu? Şunu söyleyelim bir önceki yapılandırma kanununda 2000 liranın altındaki borçlar silinmişti. Bu kapsamda yine değerlendirme olabilir veya bir an önce belki de GSS prim borçlarıyla ilgili.

 

Bu kadar endişe oluşmuşken ödeme niyeti de olabilir ama faiz çok yüksek ve işlemeye devam ediyor. Dolayısıyla belki bir kolaylık sağlanabilir. Sonuçta bu GSS prim borcu olan kişiler genellikle çalışmayan veya daha önce çalışmamış.

 

Dolayısıyla çok da yüksek geliri olmayan, zaten halihazırda geliri olmayan kişiler. Dolayısıyla bu kişilere bir kolaylık belki sağlanabilir. GSS olmalı mı olmamalı mı? Burada prim olmalı mı olmamalı mı? O bambaşka bir tartışma konusu ve şimdi kısaca şimdiki durumla ilgili ne yapmak gerekir ona bakalım.

 

Bu SMS'lerden bahsetmişken daha önce şu bana gönderi yapın, ödeme yapın, banka hesabına ödeme yapın diye SMS'lerde gelmişti. Bunların doğru olmadığını söylemekte fayda var. Tek ödeme yöntemi E-Devlet üzerinden giriş yapıyorsunuz.

 

Burada SGK borcunu işte kredi kartıyla örneğin ödeyebiliyorsunuz. Veya bankalar üzerinden yani resmi ödeme kanalları üzerinden de ödeme yapabilirsiniz. Şu bana para göndereyim de benim borcum ödenmiş olsun demeyin.

 

Sakın konuda uyarmakta fayda var. Hemen haciz gelir mi? Evet, GSS prim borcum varmış. SMS geldi, gelmedi ama E-Devlet'te görüyorum.

 

Şimdi hesaba haciz konur mu? Burada şunu söyleyelim. Kamu alacakları için belli bir usul var. Öncelikle işte bir bildirim yapılıyor, ödeme emri gönderiliyor vs.

 

Bunlar tamamlanmadan banka hesabına haciz konması veya başka bir değere haciz konması usule hukuka aykırı olmuş olur. Bu durumda kaldırılması gerekir. Bu yönde bir talep de bulunabilir.

 

GSS prim borcum olmaması gerektiği halde veya bu kadar olmaması gerektiği halde, şu dönemler içerisinde prim borcu işletilmemesi gerektiği halde prim borcum görünüyor. Ne yapabilirim derseniz, örneğin ben o dönemde askerdeydim, o dönemde öğrenciydim. Zaten ailemden dolayı bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olma durumum vardı.

 

Sağlık buradan karşılanıyordu. Ne yapabilirim derseniz bir dilekçe sunulmasında fayda var. SGK'dan bunun kaldırılmasını, düzeltilmesini isteyebilirsiniz.

 

Yine belki de son aşamaya gelince bunu fark ettiniz diyelim ki, ödeme emri geldi. Bu durumda da bu hesaplama yanlıştır. Fazla miktarda hesaplanmış veya hiç hesaplanmaması gerekiyordu diye yine aynı şekilde itirazda bulunabilir ya da dava açabilirsiniz.

 

Örneğin erkekle kadın burada biraz farklı. Kadın sosyal güvenlik mevzuatı bakımından evlenene kadar ailesinin, anne babasının himayesinde bakım ve gözetiminde oluyor. Dolayısıyla evlenene kadar zaten bu GSS prim borcunun olmaması gerekir.

 

Örneğin öğrencilik varsa yine aynı şekilde böyle bir durum söz konusu. Belli yaş sınırları var. Onları şimdi uzun uzun anlatmayalım ama.

 

Mesela kadınla ilgili şöyle bir durum da var. Evet evlendi. Genç yaşta.

 

Daha sonra boşandı. Yine ailesinin gözetim ve denetiminde oldu. Yine aynı şekilde GSS prim borcu işletilmemesi gerekiyor olabilir.

 

Dolayısıyla yine kaldırılabilir, silinebilir. Bunu idari aşamada bir dilekçeyle yapmak mümkün. Yine gelir testi dediğimiz bir mesele var.

 

Gelir testi başvurusu yapıp işte asgari ücretin biriydi. Asgari ücretin 3'te 1'i kadar bir kişiye düşen gelir var mı yok mu bu tespit edilip yine GSS prim borcu işletilmeyebilir. Yeşil kart dediğimiz bir mesele var.

 

Bu nedenle devlet karşılıyor GSS prim borcunu veya almıyor diyebiliriz. En sonunda çözüm olarak şunu söyleyelim. Yani evet GSS olmalı mı olmamalı mı bu prim borçları ciddi anlamda soru.

 

Ama en azından daha denetlenebilir, uygulanabilir bir durum söz konusu olabilir. Şu ana kadar işlemiş borç olarak görünen GSS prim borçlarıyla ilgili olarak da belki bir yine yapılandırma. Zaten devlet de burada bu SMS'ler gönderilerek bir gelir sağlanmak isteniyor.

 

Ödenmeyen borçların tahsil edilmesi isteniyor. Belki bu kapsamda kolaylaştırıcı bir düzenleme çıkarılabilir. Bu GSS prim borçlarıyla ilgili belki soruna ilişkin daha kolay hale getirilebilir.

 

Dediğimiz gibi zaten bu insanlar geliri olmayan insanlar. Ancak olarak böyle bir durum söz konusu. Mali hukuki konularla ilgili güncel konularla ilgili bu kanalda olacağız.

 

Abone olun takipte kalın. Görüşmek üzere.

https://www.aslanpinar.comyayinlarimiz/egitim-ve-etkinlikler/gss-prim-borcu-nasil-silinir-nasil-odenir

https://www.aslanpinar.com/yayinlarimiz/egitim-ve-etkinlikler/gss-prim-borcu-nasil-silinir-nasil-odenir

Diğer Makaleler