• 08.05.2024
  • Av. Arb. Dr. Y. Burak ASLANPINAR

Avukat/Hakim/Noter Olmak İsteyenlere Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Ne Zaman? Kaç Soru? Baraj Kaç?

Bu videoda 8 Mayıs 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Yönetmeliği kapsamında yapılacak olan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavına ilişkin en çok merak edilen hususları değerlendirdim. En çok sorulan ve merak edilen hususları 10 soruda topladım ve sizler için yanıtladım. Şu soruların yanıtlarını videoda bulabilirsiniz: 00:49 Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı nedir? 01:13 Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavına kimler girmek zorundadır? 02:02 İdari Yargı Ön Sınavı nedir? 02:55 Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı kimleri kapsıyor? 03:08 Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı kim tarafından yapılacak? 03:34 Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı kaç sorudan oluşacak? 03:43 Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı hangi konuları kapsar? 04:45 Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı baraj puanı kaç? 05:11 Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı ne zaman yapılacak? 05:59 Yurt dışında eğitim almış olanlar bu sınavlara girebilecek mi? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Yönetmeliğini incelemek ve daha detaylı bilgi için linke tıklayınız. https://www.aslanpinar.com/bilgi-bank... Bu videoyu beğendiyseniz lütfen beğenmeyi ve abone olmayı lütfen unutmayın. Mali, eğitim ve hukuki konularda olan çeşitli videolarım için kanalımı ziyaret edebilirsiniz.

Avukat/Hakim/Noter Olmak İsteyenlere Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Ne Zaman? Kaç Soru? Baraj Kaç?

(0:00) Avukat, hakim, savcı, noter olabilmek için hukuk mesleklerine giriş sınavı yürürlüğe girdi.(0:07) Artık bu mesleklere sahip olabilmek için mutlaka sınava girmek gerekecek. (0:13) Yine aynı şekilde idari yargıda hakim olabilmek için de idari yargıda ön sınav denen bir sınav uygulanacak.

(0:22) Konuyla ilgili yönetmelik 8 Mayıs 2024 tarihli resmi yıkası da yayınlandı, yürürlüğe girdi.(0:28) Zaten Yüksek Öğretim Kanunu ek 41. maddede düzenlenmişti.

(0:32) Şimdi bu konuya ilişkin hukuk mesleklerine giriş sınavı ve aynı zamanda idari yargı ön sınavına ilişkin 10 başlıkta, 10 soruda merak edilenlerin hepsini cevaplamaya çalışacağız bu videoda. (0:47) Öncelikle birincisi hukuk mesleklerine giriş sınavı nedir? (0:52) Hukuk mesleklerine giriş sınavı avukat, hakim, savcı ve noter olmak isteyen hukuk fakültesi mezunlarının, (1:00) Türkiye'deki hukuk fakültesi mezunlarının ya da yabancı ülkede hukuk fakültesi mezunu olup Türkiye'de denklik alanlarının girmesi gereken bir sınav olarak karşımıza çıkıyor. (1:13) Peki bu sınava hangi tarihlerde mezun olanlar girmek zorunda? (1:18) Yani bu sınava kimler girmek zorunda tarih bazında baktığımızda.

(1:23) 24 Ekim 2019 tarihinden sonra Yüksek Eğitim Kurumlarına kayıt yaptırıp 31 Mart 2024 tarihinden sonra da mezun olanlar bu sınava girmek zorunda. (1:38) Dolayısıyla siz 24 Ekim 2019 tarihi ve öncesinde eğer hukuk fakültesine kayıt olmuşsanız ne zaman mezun olduğunuzun bir önemi yok. (1:48) Bu sınava girmek zorunda değilsiniz.

(1:50) Aynı zamanda 31 Mart 2024 tarihi ve öncesinde bir şekilde mezun olduysanız bu durumda yine bu sınavlara girmeden örneğin avukatlık stajını başlatmak mümkün. (2:02) İdari yargıda ön sınav nedir? (2:06) Peki idari yargıda ön sınav hukuk fakültesi mezunu olmayan ancak yeteri kadar hukuk dersi içeren bazı fakülte mezunlarının idari yargıda hakim olmak için girmesi gereken bir ön sınav olarak karşımıza çıkıyor. (2:24) Bu fakülteler hangileri peki? (2:25) Hukuk fakültesi dışında olup yeteri kadar hukuk dersi içeren siyasi bilimler, idari bilimler, iktisat ya da maliye 4 yıllık bu okulları bitirenler söz konusu idari yargıda ön sınava girme hakkına sahip olacaklar.

(2:43) Yine bu konularda yurt dışında eğitim almış, denkliği sağlamış olanlar da sınava girebilecekler. (2:50) Peki hukuk mesleklerine giriş sınavı ve idari yargıda ön sınav kimleri kapsıyor?(2:57) Sınav yapılacağı tarihte mezun olmuş ya da denkliği göstermiş kişileri kapsıyor. (3:05) Hukuk mesleklerine giriş sınavı ile idari yargıda ön sınav kimin tarafından yapılacak? (3:12) Aslında kanunda daha kapsamlı belirlenmiş ama yönetimlikte açıkça yazıyor.

(3:15) ÖSYM ile Adalet Bakanlığı protokol yapmış. (3:19) Sınavı ÖSYM yapacak. (3:21) Dolayısıyla ÖSYM'nin takvimine giriyor olması lazım.

(3:25) ÖSYM'nin takviminde belirlenmiş olması lazım. (3:28) Önceden de açıklanacak bu konuyu söylemiş olalım. (3:32) Hukuk mesleklerine giriş sınavı ve idari yargıda ön sınav kaç sorudan oluşacak? (3:37) Açıkça belirtilmiş en az 100 sorudan oluşacak.

(3:41) Hukuk mesleklerine giriş sınavında hangi konular var? (3:45) Anayasa, idare, borçlar, medeni, hem hukuk usulü hem ceza usulü, vergi usulü, vergi hukuku. (3:54) Aslında neredeyse fakültede alınan bütün zorunu derslerden sonra gelecek. (4:00) Bunların puanları farklı farklı belirlenmiş.

(4:02) Bu videonun altına onun linkini bırakacağız. (4:05) Hangi konulardan kaç puanlık soru çıkacak onu görebilirsiniz. (4:08) Yine aynı şekilde idari yargıda ön sınavda da o bölümlerle ilgili örneğin maliye de işin içinde yer alıyor.

(4:17) Bu idari yargıdaki sınav hakimlik sınavına benzer bir durum söz konusu. (4:22) İdari yargıda ön sınavda hukuk fakültesi mezunu olanlar da yine aynı şekilde idari yargı hakimi olabilecekler.(4:30) Onlara ayrılan kontenjan yüzde 80.

(4:31) Şu durumda idari yargıda ön sınavdan yani hukuk fakültesi mezunu olmayanlardan idari yargı hakimi olabilecekler yüzde 20 olarak görünüyor. (4:41) Şu anda bu sınır belki daha sonra değiştirilebilir. (4:45) Hukuk mesleklerine giriş sınavından kaç alırsanız avukatlık stajını başlatabilirsiniz.

(4:50) Ya da hakimlik, savcılık yardımcılığına geçiş yapabilirsiniz. (4:54) Noterlik başvurusu yapabilirsiniz. (4:56) En az 70 almak gerekiyor hukuk mesleklerine giriş sınavı.

(5:00) Barajı 70. (5:02) 70, 71, 72 ve daha üstünde bir puan alırsanız artık örneğin avukatlık stajını başlatabilirsiniz. (5:09) Hukuk mesleklerine giriş sınavı yılda kaç kez hangi tarihlerde yapılacak?(5:14) Kanuna baktığımızda yılda en az bir kez yapılacağı söyleniyor sadece bu kadar.

(5:19) Ama yönetmeliğe geldiğimizde diyor ki yılda iki kez yapılır. (5:23) Yani bakanlık biraz daha fazla yapma konusunda takdir hakkı kullanmış. (5:27) Ve Nisan ve Eylül aylarında yapılacağı söylenmiş.

(5:31) Nisan ayı artık geçti ama önümüzdeki Eylül ayında bir artık sınav beklenebilir. (5:37) İdari yargıda ön sınav yılda kaç kere hangi tarihlerde yapılacak? (5:43) Bu da kanunda en az iki yılda bir kez yapılacağı söyleniyor. (5:48) Ama yönetmelikte yılda bir kez yapılacağı söylenmiş.

(5:52) Eylül ayında olmak üzere önümüzdeki Eylül ayında bir sınav gelebilir. (5:56) Yurt dışında öğrenim görmüş kişiler bu sınavlara başvurabilirler mi? (6:02) Başvurabilmek için hangi şartları yerine getirmeleri gerekiyor? (6:06) Bir kere öncelikle sınav yapılacağı tarihte denkliklerini sağlamış olmaları gerekiyor. (6:10) Hukuk mesleklerine giriş sınavı için yurt dışında hukuk fakültesi bitirmiş olmaları gerekiyor.

(6:15) Diğer idari yargıda ön sınav için ise yine yeteri kadar hukuk bilgisi içeren fakültelerden mezun olup bunun da denklini sağlamış olmaları gerekiyor. (6:30) Bu sınav bakalım çok zorlu mu olacak? (6:33) Yetmiş olabilmek için çok zorlanmak mı gerekecek göreceğiz. (6:36) Ama şu net hukuk fakültesini bitirdikten sonra artık hemen staj başlatmak veya hemen hakimlik, savcılığa sınavına girmek mümkün olmayacak.

(6:45) Belli bir geçiş aşamaları olacak bu görünüyor. (6:49) Bu ve benzeri içerikleri takip etmek için, haberdar olmak için kanalımıza takip alın, abone olun. (6:58) Görüşmek üzere.

https://www.aslanpinar.comyayinlarimiz/egitim-ve-etkinlikler/avukat-hakim-noter-olmak-isteyenlere-hukuk-mesleklerine-giris-sinavi-ne-zaman-kac-soru-baraj-kac

https://www.aslanpinar.com/yayinlarimiz/egitim-ve-etkinlikler/avukat-hakim-noter-olmak-isteyenlere-hukuk-mesleklerine-giris-sinavi-ne-zaman-kac-soru-baraj-kac

Diğer Makaleler