• Tarih: 16.12.2024
  • Yazar: Av. Arb. Dr. Y.Burak Aslanpınar & Av. Faik Mert Karakeçili

İkinci El Araç Satış Yapan İşletmelerin Hukuki Sorumlulukları

İkinci El Araçta Garanti

Model yılına göre sekiz yaşın veya yüz altmış bin kilometrenin altında olan ve tescil belgesinde araç sınıfı M1, M1G, N1 ve N1G olan taşıtların motor ve şanzımanı ile elektrik ve elektronik sistemleri, satış tarihinden itibaren üç ay veya beş bin kilometre işletmenin garantisi altındadır. Üretici tarafından yenilenmiş ikinci el motorlu kara taşıtı satışlarında garanti, satış tarihinden itibaren bir yıl veya yirmi bin kilometredir. İşletme, garanti kapsamına giren hususları sigorta yaptırmak suretiyle karşılayabilir.

Aracın ayıplı çıkması halinde uygulanan hukuki süreçler, özellikle Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Türk Borçlar Kanunu çerçevesinde şekillenir. Tüketici işlemi olması sebebiyle Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu’nun ayıplı mala ilişkin hükümleri uygulanır.

Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;

a) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,

b) Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,

c) Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,

ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme,

seçimlik haklarından birini kullanabilir. Satıcı, tüketicinin tercih    ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. Eğer satıcı ile çözüm bulamazsanız, arabuluculuk yoluna başvurulabilir. Eğer arabuluculuk da sonuç vermezse, dava yoluna gidilebilir.

Tüketicinin malı tanıtma ve kullanma kılavuzunda yer alan hususlara aykırı olarak kullanmasından kaynaklanan arızalar hakkında satıcıdan aracının;

-ücretsiz onarımını

-bedel iadesini

-ayıp oranında bedel indirimini

-imkan varsa malın ayıpsız misli ile değiştirilmesini

talep edemez.

TSE hizmet yeterlilik belgesine sahip ekspertiz işletmesibulunmayan illerde faaliyet gösteren işletmeler hariç olmak üzere, işletme tarafından, tescil belgesinde araç sınıfı M1, M1G, N1 ve N1G olan taşıt satışlarından önceki on gün içinde ekspertiz raporu alınır. Ekspertiz raporu ücreti, satış işleminin alıcıdan kaynaklanan bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda alıcı, diğer hallerde işletme tarafından ödenir.

Ekspertiz raporu, ilgili standarda göre verilen TSE hizmet yeterlilik belgesi bulunan ekspertiz işletmeleri tarafından düzenlenir. Rapor, satıcı işletme ile ekspertiz işletmesi tarafından en az beş yıl süreyle saklanır.

Model yılına göre sekiz yaşın veya yüz altmış bin kilometrenin üzerindeki taşıtlar için ekspertiz raporu alınması zorunlu değildir.

Ekspertiz işletmesi, ekspertiz raporundaki bilgilerin taşıtın gerçek durumunu yansıtmamasından sorumludur. Taşıtın gerçek durumuna aykırı ekspertiz raporu düzenleyen ve Bakanlıkça yapılan uyarıya rağmen aynı takvim yılı içinde bu aykırılığı tekrarlayan ekspertiz işletmesinin hizmet yeterlilik belgesi Bakanlıkça yapılan bildirim tarihinden itibaren on gün içinde TSE tarafından iptal edilir. Hizmet yeterlilik belgesi iptal edilen taraflara iptal tarihinden itibaren bir yıl süreyle yetki belgesi verilmez.

Satıcının taşıtın üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde fiyat talep etmesi, tüketiciyi aksesuar almaya veya takas yapmaya zorlaması ya da takas fiyatını piyasa fiyatının önemli ölçüde altında belirlemesi gibi tescilsiz motorlu kara taşıtına ulaşılmasını zorlaştırıcı faaliyette bulunması halinde, satıcının yetki belgesi iptal edilir.

 

https://www.aslanpinar.comyayinlarimiz/makaleler-ve-kose-yazilari/ikinci-el-arac-satis-yapan-isletmelerin-hukuki-sorumluluklari

https://www.aslanpinar.com/yayinlarimiz/makaleler-ve-kose-yazilari/ikinci-el-arac-satis-yapan-isletmelerin-hukuki-sorumluluklari

Diğer Makaleler