• Tarih: 18.02.2009
  • Yazar: Y. Burak Aslanpınar

“Pardon, Bakar Mısınız? Paranızı Unuttunuz”

HÜRSES


Milletçe çabuk unuturuz. Mesela çok önemli toplumsal olayları unuturuz, yalnızca birkaç günde.

Yapılan haksızlıkları, canımızı acıtanları da unuturuz hemen. Affetmeye meyilli oluşumuzdan mıdır, hatırlamak istemediğimizden midir bilinmez. Ama unuturuz, bağrımıza basarız onları. Koynumuzda şımarık arsızlar yetiştiririz. Şımardıkça kızar, parlar; sonra yine unutur, söneriz.

Randevular, önemli günler vs. unutulanlar listesi uzar gider. Unuturuz da unuturuz.

Peki ya paramızı da unutur muyuz orada burada? Aslında unutmayız ya da en azından bu ekonomik darlıkta 3-5 liranın bile hesabını yaparken, unutmamalıyız.

Ama unutanlar olmuş. Hem de tam 103.268 kişi, bankada hesabı olduğunu unutmuş. Veya şöyle diyelim; 10 yıl boyunca bu hesaplarda hiçbir işlem yapılmamış.

Bu 100 bini aşkın kalabalık, yalnızca sade vatandaştan ibaret değil. Bakın, bankadaki hesabına 10 yıldır dokunmayan yani unutan başka kimler var;

Sağlık Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, İç İşleri Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı Arsa Ofisi, Kızılay, SSK, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu, RTÜK, Türk Patent Enstitüsü, Türk Hava Kurumu, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Ankara, İstanbul, Mersin, Denizli ve Çankaya Belediyeleri gibi onlarca belediye, Mersin, Selçuk ve Adnan Menderes Üniversiteleri, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, valilikler, vergi daireleri, cumhuriyet savcılıkları, hastaneler, il milli eğitim müdürlükleri, sağlık müdürlükleri, emniyet müdürlükleri, vakıflar bölge müdürlükleri, CHP, DSP, ANAP, Fazilet Partisi, Refah Partisi, ÖDP, DTP, yüzlerce dernek, onlarca vakıf, spor kulüpleri, yurtlar…

“E, ne olmuş, hesap öylece durmuyor mu zaten?” demeyin. 10 yıl boyunca bankaya uğramazsanız artık o hesap sizin olmuyor. Hesaptaki mevduat zamanaşımına uğruyor ve ilan edilerek Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na aktarılıyor.

Konuya ilişkin kanun ve yönetmelik maddelerine göre; bankalardaki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak 10 yıl içinde aranmayanlar zamanaşımına tabi tutuluyor.

10 yıllık süre; kiralık kasalardaki kıymetler için kasanın en son açıldığı tarihten itibaren, ergin olmayanlar adına ve yalnızca bunlara ödeme yapılmak kaydıyla açtırılan hesaplarda ise kişinin ergin olduğu tarihte işlemeye başlıyor. Örneğin; 1998 yılında 15 yaşında olan biri için açılan hesapta daha sonra hiç işlem yapılmamış olmasına rağmen hesap, 2012 yılına kadar zamanaşımına uğramayacak.

Yetkili merciler tarafından üzerine bloke konulan hesaplarda zamanaşımı süresi blokenin konduğu tarihte duruyor ve hesaptaki blokenin kaldırıldığı tarihten itibaren işlemeye devam ediyor.

İlan Yapıldı

10 yılı dolarak zamanaşımına uğrayan söz konusu mevduat, katılım fonu, emanet ve alacakların listesi TMSF’nin internet sitesinde (http://zamanasimisorgu.tmsf.org.tr/ adresinde) her yıl şubat ayı başından itibaren 3 ay boyunca ilan ediliyor. Ayrıca hesabın bulunduğu banka tarafından da ilan edilmesi gerekiyor.

15 Mayısa Kadar Süre Var

İlan edilen listede isim ve hesap bilgileri yer alan kişilerin en geç 15 Mayıs mesai bitimine kadar hesaplarının bulunduğu bankanın ilgili şubesine kimlik belgeleri ile başvurmamaları halinde; zamanaşımına uğramış olan mevduat, emanet hak ve alacakları TMSF’nin Merkez Bankası nezdindeki hesabına devrediliyor.

Bir Bakın

Kısacası TMSF, bu unutkan 103.268 kişiye “Pardon, bakar mısınız? Paranızı unuttunuz” diyor. Siz de internet sitesine isminizi yazıp bir bakın. Belki de bir yerlerde hesabınızı unutmuş olabilirsiniz. Şöyle birkaç bin TL karşısında isminiz çıkarsa mirasa konmuş gibi sevinmez miydiniz? En azından denemeye değer…

https://www.aslanpinar.comyayinlarimiz/makaleler-ve-kose-yazilari/pardon-bakar-misiniz-paranizi-unuttunuz

https://www.aslanpinar.com/yayinlarimiz/makaleler-ve-kose-yazilari/pardon-bakar-misiniz-paranizi-unuttunuz

Diğer Makaleler