-
Tarih: 03.12.2008
Bayram Öncesi İki Hatırlatma
HÜRSES
Bayram Tatili Herkese 9 Gün Değil
Bu sene tam anlamıyla tatile doyduk. Çoğu kamu görevlisi için her iki dini bayram da 9 gün işe gitmemek demekti. Çoğu için diyoruz çünkü bu durum tüm kamu görevlileri için geçerli değil.
Nasıl olur, diyeceksiniz. Tatil 9 gün değil mi işte? Televizyonlarda, gazetelerde memurları sevindirecek haber diye verilmiyor mu?
Hayır, tatil 9 gün değil. Çünkü, 12 Aralık Cuma resmi tatil değil yalnızca idari izin verildi. Birkaç kişi de olsa çalışacak. Yani deyim yerindeyse nöbetçi kalacaklar var. Geri kalan personel ise idari izinli sayılacak.
Çünkü hafta sonu, bayram günleri ve yılbaşı dışında kalan günlerin resmi tatil yapılması ancak kanunla mümkün.
Aslında uygulamada, devlet dairelerinde görev yapacak birkaç kişi dışında, tatille idari izin arasında bir fark yok. Ancak özellikle hukuki süreler bakımından çok fark olabilir.
Bu durumda asıl önem arz eden konu, son günü 12 Aralık Cuma gününe rastlayan sürelerin ne olacağı. Hafta tatili, bayram tatili, adli tatilde tatil sonrasına uzayan hukuki süreler, idari izinde uzamıyor. Kanuni düzenleme bu yönde. Danıştay’ın 3, 7 ve 9. Daireleri de bu yönde karar vermiş. Önümüzdeki bayram tatilinin seyrine göre örnek verecek olursak; dava açma tarihinin veya başka bir hukuki sürenin son günü, 6 Aralık (dahil) - 12 Aralık (dahil) arasında bir güne rastlıyorsa 12 Aralık mesai bitimine kadar başvurulmaması halinde hak kaybı yaşanabilir.
Ancak yüksek mahkemenin 3 ve 11. Daireleri, genişletici bir yorum yaparak bu tip durumlarda da sürenin uzayacağını (örneğe göre 15 Aralık mesai bitimine kadar) öngörmüş.
“Benim davam Danıştay’ın hangi dairesine gidecek, sürenin geçmesinden dolayı hak kaybına uğrar mıyım” gibi baş ağrıtıcı düşüncelere kapılmaktansa süre sınırlamasına tâbi hukuki ve idari işlerinizi bugün yarın halletmeniz daha doğru olsa gerek. Dinç kafayla tatil yapmak adına iki gün biraz sıkıntıya girilebilir.
Sezon Sonu Kampanyası Uzadı: Vergi Borçlarının Taksitlendirme İçin Yarın Son Gün
Yaklaşık bir ay önce yayımlanan tebliğle, 1 Eylül 2008 itibariyle vadesi gelmiş ama ödenmemiş tüm amme alacakları için %3 faiz ile eşit taksitler halinde 18 aylık ödeme kolaylığı tanınmıştı.
Başvuru için son gün ise 28 Kasım 2008 olarak belirlenmişti. “Af yok, sezon sonu kampanyası var” başlığıyla duyurduğumuz bu fırsata, son bir fırsat daha eklendi. Geçen hafta yayımlanan tebliğle başvuru süresi 5 Aralık 2008 mesai bitimine kadar uzatıldı. Süreyi uzatan tebliğde başka bir açıklama yer almadığından diğer şartlar aynı kaldı. Bu durumda ilk taksit yine aralık ayı yani bu ay içinde ödenecek.
Bizden hatırlatması…
İyi bayramlar, iyi tatiller…
-
Yapılandırma Kanununa Göre Kesinleşmiş Alacakların Durumu Ne Olacak?
-
Tarih: 01.02.2023
-
-
Yapılandırma Kanununa Göre İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi Ne Olacak?
-
Tarih: 01.02.2023
-
-
Yeni Yapılandırma Kanununa Göre Dava Aşamasındaki Vergi ve Cezalar Nasıl Yapılandırılacak?
-
Tarih: 30.01.2023
-
-
Kanunun Yayım Tarihinde İnceleme Aşamasında Olan Alacaklar, SGK Alacakları ve İdari Para Cezaları Nasıl Yapılandırılacak?
-
Tarih: 30.01.2023
-
-
Yapılandırma Kanunundaki ödeme tarihleri, taksit seçenekleri ve peşin ödemelere ilişkin avantajlar neler?
-
Tarih: 30.01.2023
-
-
Yeni Yapılandırma Kanunundaki Genç Girişimcilere Sağlanan Vergi Kolaylığı Nedir ?
-
Tarih: 30.01.2023
-
-
Yeni Yapılandırma Kanunu değişikliği ile Kredi Yurtlar Kurumu kredi borcundan faiz alınmayacak mı ?
-
Tarih: 30.01.2023
-
-
Yeni Yapılandırma Kanununa Göre Toplu Konut İdaresi Başkanlığının işlerinin yapım aşamasında damga vergisi alınmayacak mı ?
-
Tarih: 30.01.2023
-
-
Yeni Yapılandırma Kanununda şüyuun izalesi yoluyla satışlarda harçlardan muafiyet mi getirildi ?
-
Tarih: 30.01.2023
-
-
Yeni Yapılandırma Kanunu ile Katma Değer Vergisi Kanununda yapılan değişiklikle katma değer vergisi indirimi nerelerde uygulanacak ?
-
Tarih: 30.01.2023
-