• Tarih: 14.04.2016
  • Yazar: Y. Burak Aslanpınar

Arsayı “Kat Karşılığı” Yerine “Hasılat Paylaşımı” Yoluyla Değerlendirmenin Avantajları

>Gayrimenkul her zaman iyi bir yatırım aracı olarak görülüyor. Üstelik bu gayrimenkul “arsa” ise...

>Çünkü arsayı değerlendirmenin oldukça fazla yolu var. Satmak, kiraya vermek, kat karşılığı müteahhide bırakmak bunlardan ilk akla gelenleri.

>Bir de son yollarda revaçta olan bir başka yöntem var: “Hasılat Paylaşımı” ya da “Gelir Paylaşımı”

>Bu yöntemde arsa sahibi, aynı kat karşılığı inşaat yapılmasında olduğu gibi, mülkiyet kendi üzerinde kalacak şekilde arsasını inşaat yapılması için müteahhide bırakıyor.

>Ama inşaat bittikten sonra işler tamamen başka bir hâl alıyor.

>Kat karşılığı inşaatta, arsa üzerinde yapılan konut veya dükkânların bir kısmı (örneğin 10 bağımsız bölümün 4’ü), arsa sahibinin geri kalanı ise (6’sı) müteahhidin oluyor.

>Hasılat (gelir) paylaşımında ise, adı üstünde, arsa üzerinde yapılan konut veya dükkanlar satılıyor, elde edilen hasılat yüzde olarak paylaşılıyor. Örneğin; hasılatın yüzde 40’ı arsa sahibinin, geri kalan yüzde 60’ı müteahhidin oluyor.

>İlk bakışta sonuç aynı gibi görünse de hasılat paylaşımın tercih etmek arsa sahibi için önemli avantajlar sağlıyor. Özellikle de ticari olarak gayrimenkul işiyle uğraşmayan gerçek kişiler için...

>Arsa sahipleri “hasılat paylaşımı” yöntemini tercih ederek; çok sayıda hukuki ve vergisel prosedürden, vergi idaresinin trampa nitelendirmesiyle ya da ticari kazanç değerlendirmesiyle KDV ödemekten, hatta arsayı edindiği tarihten itibaren 5 yıl geçtiyse gelir vergisi ödemekten kurtulabilirler.

https://www.aslanpinar.comyayinlarimiz/makaleler-ve-kose-yazilari/arsayi-kat-karsiligi-yerine-hasilat-paylasimi-yoluyla-degerlendirmenin-avantajlari

https://www.aslanpinar.com/yayinlarimiz/makaleler-ve-kose-yazilari/arsayi-kat-karsiligi-yerine-hasilat-paylasimi-yoluyla-degerlendirmenin-avantajlari

Diğer Makaleler