-
Tarih: 05.05.2010
Arda’ya Kötü Haber: Ömür Boyu Plaka, Kişiye Değil Arabaya
HÜRSES
Gazetelerde dudak uçuklatan bir haber yayınlandı 10 gün kadar önce. Galatasaray’ın kaptanı Arda TURAN, bir araç plakasına tam 50.000 Avro vermişti. Plaka, kendisi ve sevgilisi Sinem’in adlarının baş harfleriyle Arda’nın soyadının baş harfi olan (T) ve forma numarası “10”dan oluşuyordu: Yani 34 AST 10.
Arda TURAN, kulübünün internet sitesinde bir açıklama yaparak bu haberi yalanladı. Aslında konumuz, bu plakanın alınıp alınmadığı veya ne kadar pahalı olduğu değil. Arda’nın durumu sadece bir örnek.
Bu paradan daha da fazlasını verme konusunda insanların sıraya gireceği ne plakalar var…
FB 1907 mesela. Veya BJK 1903, GS 1905… Liste uzar gider. Siyasi parti isimlerinin, şirket ya da kurum isimlerinin, araç sahibinin ad ve/veya soyadının kısaltmasını taşıyanlardan; numara kısmı, sürücünün doğum tarihi veya memleketini çağrıştıran plakalara…
Rastgele alınan araç plakasından çok daha fazla para ödeniyor, kişiye özel bu plakalar için.
Ömür Boyu Aynı Plaka Haberinin Tam Tersi
Birkaç gün önceye kadar yeni veya devirle alınan araçlarda bir şekilde istenilen plaka alınabiliyordu.
Artık durum değişti.
Plaka için 500, 5.000, hatta 50.000 TL de vermiş olsanız aracınızı değiştirirken plakasını üzerinden alamıyorsunuz. Artık o plaka, trafikte olduğu sürece aracın üzerinde kalıyor.
Aslında uygulamayla ilgili Yönetmelik[1] 1 Mayıs 2010 tarihinde yayımlanmadan önce; tüm gazete, TV kanalları ve internet sitelerinde verilen haber tersi yöndeydi.
Yani sürücünün, kullandığı bütün araçlarda ömür boyu aynı plakayı kullanacağı, değiştiremeyeceği söyleniyordu. Hatta aracın plakasız satılacağı, alıcının kendi üzerine kayıtlı plakayı yeni arabasına takacağı belirtiliyordu.
Ama yapılan Yönetmelik değişikliği tam tersini söylüyor:
“İlk defa tescili yapılan her araca bir tescil plakası tahsis edilir. Satış, devir veya diğer işlemlerde plaka numarası değiştirilmez, daha önce düzenlenerek bir önceki araç sahibine verilmiş olan motorlu araç trafik belgesi ile tescil plakaları yeni sahibine devredilir. Can ve mal güvenliğinin gerekli kıldığı hallerde mülki amirin talebi ve İçişleri Bakanlığının onayı ile tescil plaka numarası değiştirilebilir.”[2]
Bu durumda kullanılmış araçların üzerindeki plakalar değişmeyecek. Yani “FB”plakalı aracı olan biri, bu plakayı değiştirmemek için ya hurdaya çıkana kadar hep aynı aracı kullanacak ya da “FB” plakalı bir araç arayacak.
Neye Yol Açar?
Bu uygulama, üzerindeki tescil plakası özel anlam ifade eden araçların, değerinden çok daha fazla bedelle satılmasına neden olur. Üstelik plakası için alınan aracın satılarak yenisiyle değiştirilmek istenmesi halinde de plaka elden gidecek…
Diğer taraftan, hurdaya çıkan araç plakalarının, tekrar başka araçlara verilmesi söz konusu olursa; araç değerinin 5, belki de 10 katı olan plakalar için ne gibi muvazaalı yollara başvurulabileceğini tahmin etmek zor değil.
Özel Plakasını Vermek İstemeyenler Ne Yapabilir?
Yukarıda alıntı yaptığımız yeni hükme göre; aracın satış ve devrinde, daha önce düzenlenerek bir önceki araç sahibine verilmiş olan motorlu araç trafik belgesi ile tescil plakaları da aracın yeni sahibine devredilecek.
Tek istisna, can ve mal güvenliğinin gerekli kıldığı haller olarak belirtilmiş.
Bu durumda, özel plakasından vazgeçmek istemeyen kişilerin yapabilecekleri tek şey var…
Söz konusu tescil plakasını alabilmek için ayrı bir ödeme yaptıklarını, fazladan bir bedel vererek aldıkları bu plakaların araç değiştirmeleri halinde kendileri tarafından alınamayacağını, bu yeni uygulamayla (daha önceki uygulamalar çerçevesinde değerlendirildiğinde öngörülemeyecek olan bir uygulamayla) haklarının zedelendiğini öne sürerek dava açmaları. Ayrıca Yönetmelik maddesinin iptali de istenebilir.
>Bakalım isyanlar ne zaman başlayacak?
[1] Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 01.05.2010 tarihli ve 27568 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
[2]Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 1 Mayıs 2010 tarihi itibariyle değiştirilen 30. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendi.
-
IBAN’a Ödemenin Taraflar Açısından Risk ve Sonuçları
-
Tarih: 03.06.2024
-
-
Airbnb Yasası Diye De Bilinen 7464 Sayılı Kanun'a İlişkin Tüm Detaylar
-
Tarih: 13.01.2024
-
-
2. taksitin son günü 30 Kasım... Emlak vergisi rehberi
-
Tarih: 27.11.2023
-
-
13 Soruda Emlak Vergisi
-
Tarih: 27.11.2023
-
-
12 Soruda Değerli Konut Vergisi
-
Tarih: 27.11.2023
-
-
Gayrimenkul vergisi rehberi... Emlak vergisi değerini düşük göstermek neye yol açar
-
Tarih: 13.11.2023
-
-
15 Soruda Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması
-
Tarih: 24.10.2023
-
-
AYM temyizde para sınırını kaldırdı… Her dosya Danıştay’a mı gidecek
-
Tarih: 23.10.2023
-
-
14 Soruda Kira Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk
-
Tarih: 12.10.2023
-
-
AYM ek MTV’yi iptal ederse... Dava açmayan parasını geri alabilecek mi?
-
Tarih: 25.09.2023
-