• 21.11.2022
  • Av. Arb. Dr. Y. Burak ASLANPINAR

Yurt dışından araba almak / Yabancı plakalı otomobili vergisiz getirmek / Bedelsiz araç ithalatı

Bu videoda yabancı plakalı araçların Türkiye’ye getirilerek Tr plakalı yapılması ve kaydedilmesi anlatılıyor. Videoda cevaplanan sorulardan bazıları şu şekildedir:

1.Bedelsiz İthalat Nedir?

2.Ticari Araçların Muafiyetten Faydalanarak Bedelsiz İthalat Yoluyla Türkiye’ye Getirilmesi Mümkün Müdür?

3.Bedelsiz Araç İthalatında Vergi Muafiyetinin Kapsamı Nedir?

4.Bedelsiz Araç İthalatı Yapabilecek Kişiler Kimlerdir?

5.Yurtdışında İkamet Eden ve Vefat Eden Kişilerin Araçları Bakımından Nasıl Bir Yol İzlenecektir?

6.Bedelsiz Araç İthalatı Kapsamında Türkiye’ye Araç Getiremeyecek Olanlar Kimlerdir?

7.Türkiye’ye Kesin Olacak Getirilecek Araçlar Bakımından Aranan Şartlar Nelerdir?

8.Bedelsiz Araç İthalatı Yoluyla Tek Seferde Türkiye’ye Kaç Tane Araç Getirilebilir?

9.Bedelsiz Araç İthalatı Kapsamında Türkiye’ye Araç Getirildikten Sonra Tekrar Araç Getirilmesi Mümkün Müdür?

10.Eşlerin Bedelsiz Araç İthalatı Kapsamında Ayrı Ayrı Araç Getirebilmesi Mümkün Müdür?

11.Türkiye’ye Kesin Olarak Getirilen Araçlar Üzerinde Nasıl Tasarruf Yapılacaktır?

12.Bedelsiz Araç İthalatı İçin Yapılacak Olan Başvuruda Süre Kısıtı Mevcut Mudur?

Yurt dışından araba almak / Yabancı plakalı otomobili vergisiz getirmek / Bedelsiz araç ithalatı

Transcribed by TurboScribe.ai. Go Unlimited to remove this message.

Merhaba, Burak Aslanpınar ben. Avukatım. Ağırlıklı vergi hukuku üzerine çalışıyorum.

 

Aynı zamanda akademik çalışmalarım da var vergi hukuku üzerine. Bugün size yurt dışından yabancı plakalı aracı nasıl vergisiz, bedelsiz olarak getirebileceğinizi anlatacağım. Yurt dışından bedelsiz araç ithalatı, vergisiz, gümrük vergisi olmadan araç getirebilmek için 4 ayrı grup sayılmış.

 

Bu 4 ayrı gruptan ilki son 24 ay boyunca yurt dışında ikamet edip, Türkiye'ye kesin dönüş yapıp yerleşim yerini Türkiye'ye getirenler birinci. İkinci grupta ise yurt dışında kamu görevlisi olarak sürekli görevlendirilen, örneğin elçilikte konsoloslukla görevlendirilen kamu görevlerimiz. Yurt dışında kullandıkları son 6 aydır kendi üzerlerine kayıtlı olan aracı yine Türkiye'ye getirebiliyorlar.

 

Bedelsiz araç ithalatı yapabiliyorlar. Bir diğer ihtimal, 3. ihtimal ise Türk vatandaşlığına, yabancı ülke vatandaşı olup Türk vatandaşlığına geçiş yapanlar da yine son 6 ayda üzerlerine kayıtlı araçları Türkiye'ye bedelsiz araç ithalatı kapsamında getirebiliyorlar. Dördüncüsü en avantajlı grup, yurt dışında vefat eden kişinin mirasçıları bu araçları, kendi üzerlerine miras olarak kalan araçları yurda getirebiliyorlar.

 

Saydığımız ilk 3 gruptaki kişiler gümrük vergisi ödemiyorlar ama KDV ve ÖTV ödemek durumundalar. Dördüncü gruptaki yani mirasçı olan kişiler gümrük vergisi ödemedikleri gibi KDV ve ÖTV de ödemiyorlar. Yani tamamen vergisiz bir şekilde yurt dışından araç getirebiliyorlar.

 

Sadece varsa veraset intikal vergisi ödemek durumundalar. Bunlar yurt dışından yabancı plakalı araç ithal etmek, getirmek isteyen kişilere ilişkin şartlar. Araca ilişkinde bazı şartlar var.

 

Araca ilişkin şartlarda şu şekilde araç yabancı plakalı olacak ve o kişi adına kaydolduğunda yani üzerine geçirildiğinde araç 3 yaşından küçük olacak. Şu anda diyelim ki 15-20 yaşında bile olabilir araç ama satın alındığı tarihte, üzerine geçirildiği tarihte 3 yaşından küçükse sorun yok. Bir örnek verelim.

 

Ben 2010 yılında bir araç satın aldım. Araç satın aldığımda 2008 modeldi yani 2 yaşındaydı. Şu anda araç baktığınızda işte 14-15 yaşında geliyor.

 

3 yaşından büyük ama satın aldığımda 3 yaşından büyük olmadığı için sorun yok. Bu biraz böyle bazen tereddütlere neden olabiliyor. Sorun yok.

 

3 yaşını geçmediği için ben satın aldığım tarihte. Şu anda 3 yaşını geçse de ben bu aracı ithal edebiliyorum. Saydığımız 3 grupta 6 ay içerisinde başvuru yapmaları gerekiyor.

 

Ankara, İstanbul, İzmir ve İzmit'te başvuru yapabiliyorlar bedelsiz araç ithalatı için. Son grupta yer alan miras kalanların vergisel avantajlarının yanında sürü avantajları da var. 24 ay boyunca başvuru yapabilirler.

 

Daha geniş bir zamanda başvuru yaparak araç ithal edebilirler. Kaç hakkımız var? Yani aileden birden fazla kişi araç getirebiliyor mu? Hayır. Aile ünitesi kuralı geçerli.

 

Yani bir ailede 18 yaşını geçmeyen çocuklar ve eşler için bir araç getirme hakkı var. Ama araç sayısı birle sınırlı değil. Motorlu-motorsuz araçlarda birer adet getirebilirsiniz.

 

Tek bildirim kapsamında bu söz konusu olabilir. 5 yıl geçmedikçe ikinci bir bedelsiz ithalat hakkınız yok. Getirilen araçları yurda getirdik, kesin dönüş yaptık, Türkiye'ye geldik, yurt dışından kesin dönüş yaptık, bedelsiz, vergisiz ithal ettik.

 

Satabilir miyiz? Satabilmeniz için sadece bir süre sınırı var. Artık araç zaten Türk plakalı oluyor. Bu Türk plakalı aracı bir yıl boyunca satamıyorsunuz, devredemiyorsunuz, teminat gösteremiyorsunuz, kiralayamıyorsunuz.

 

Ancak bir yıl geçtikten sonra bütün bu engeller kalkıyor. İstediğiniz gibi satıp, devredip, kiralayabilirsiniz, teminat gösterip, kredi çekebilirsiniz. Yurt dışından vergisiz araç getirmek için bazı özel avantajlı düzenlemeler var.

 

Bunları biliyor olmak lazım. Bu avantajları sağlayabilecek durumdaysanız, günümüzde otomobillerin fiyatları çok yüksek, siz de bedelsiz araç ithalatını düşünebilirsiniz. Bunun gibi özellikle mali, vergisel avantajlı konularla ilgili içerikleri takip etmek için kanalımızı takip edip abone olabilirsiniz.

https://www.aslanpinar.comyayinlarimiz/egitim-ve-etkinlikler/yurt-disindan-araba-almak-yabanci-plakali-otomobili-vergisiz-getirmek-bedelsiz-arac-ithalati

https://www.aslanpinar.com/yayinlarimiz/egitim-ve-etkinlikler/yurt-disindan-araba-almak-yabanci-plakali-otomobili-vergisiz-getirmek-bedelsiz-arac-ithalati

Diğer Makaleler