• 20.09.2024
  • Av. Arb. Dr. Y.Burak ASLANPINAR

Vergide Hapis Cezası / Vergi Ceza Davası

Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesinde düzenlenen vergi kaçakçılığı suçlarının işlenmesi sonucu açılan vergi ceza davalarına ilişkin tüm detaylar videoda yer almaktadır. Vergi kaçakçılığı suçuna ilişkin ceza yargılaması süreci ve bu süreç sonucunda ortaya çıkabilecek beraat, mahkumiyet, erteleme, HAGB gibi ihtimaller açık, anlaşılır ve net bir şekilde açıklanmıştır. #vuk359 #vukmd359 #vergikaçakçılığı

01:15 Vergi ceza davası açılması için ne gerekir?

01:30 Vergi ceza davası süreci nasıl başlar?

01:42 Mütalaa nedir?

02:20 Mütalaa olmadan vergi ceza davası açılırsa ne olur?

02:31 Cumhuriyet savcısı vergi ceza davasını re’sen mi açar?

02:44 Savcılıkta bilirkişi raporu alınabilir mi?

03:14 Vergi ceza davası hangi mahkemede açılır?

04:48 Vergi ceza davalarında duruşma nasıl olur?

05:08 Vergi ceza davalarında bilirkişi görevlendirilmesi zorunlu mu?

05:25 Vergi ceza davasında Yargıtay’a gidilir mi?

06:28 Vergi ceza davası zamanaşımı ne kadar?

06:39 Vergi ceza davası zamanaşımını kesen nedenler neler?

07:05 Zamanaşımına uğrarsa ne kararı verilir?

07:30 Vergi ceza davasında HAGB kararı verilir mi?

08:00 Vergi ceza davasından hükmolunan cezaya erteleme olur mu?

08:50 Vergi ceza davalarında zincirleme suç nedir?

09:00 Vergi ceza davası sonucu kaç yıl hapis cezası alınır?

09:10 Vergi kaçakçılığından hapis cezası olur mu?

Bu videoyu beğendiyseniz lütfen beğenmeyi ve abone olmayı lütfen unutmayın. Mali ve hukuki konularda olan çeşitli videolarım için kanalımı ziyaret edebilirsiniz. 

Vergide Hapis Cezası / Vergi Ceza Davası

Her vergi kaçıran, vergi kaçakçılığı suçuyla her yargılanan hapse giriyor mu? Vergi kaçakçılığı suçundan yargılanıp beraat etmek mümkün mü? Bu suçlarda zaman aşımı nasıl? Vergi kaçakçılığı suçu yani malum fatura, sahte fatura diye de bilinen, sahte belge, düzenleme kullanma durumlarında alınacak ceza ne kadar olabilir, infazı nasıl oluyor? Yani hapis cezası alıp hapse girmemek mümkün mü? HAGB denilen hükmün açıklanmasının gire bırakılması, cezanın ertelenmesi söz konusu olabilir mi? Denetimli serbestlik olabilir mi? Vergi kaçakçılığı suçlarında, vergi usulü kanun 359. maddesinden yapılan vergi ceza yargılamasında süreç nasıl işliyor? Bu suçlarla yargılananlar ve avukatları nelerle karşılaşabilir? Bu videoda bunlardan bahsedeceğiz. Bu kanaldaki diğer videolarımızda vergi davalarından bahsettik, vergi cezayı programından bahsettik, ödeme emrinden bahsettik, olayın biraz daha vergi mahkemesindeki kısmından bahsettik.

 

Yine vergi ceza kısmıyla ilgili, vergi kaçakçılığıyla ilgili, etkin pişmanlıktan, iştirakten bahsettik. Şimdi bu videoda vergi ceza davalarının sürecinden bahsedeceğiz. Öncelikle bir vergi ceza davası olabilmesi için, yani vergi kaçakçılığı suçlarından, vergi usulü kanunda yer alan, ceza, hapis cezası gerektiren, hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren suçlarla yargılanmak için öncelikle bir vergi suçu raporu olması gerekiyor.

 

Kronolojik olarak sıralayalım. Vergi suçu raporu olması gerekiyor. Yani bu kişi bir vergi suçu işledi diye bir rapor tutulmuş olması gerekiyor müfettiş tarafından.

 

Daha sonra bu vergi suçu raporunun bir mütalaa dediğimiz özel bir isimdir, teknikli isimdir, hemen bahsedeceğim ondan. Mütalaa dediğimiz bir belge ikinde Cumhuriyet Savcılığına sunulması gerekiyor. Dolayısıyla Cumhuriyet Savcılığı doğrudan, kendisi kural olarak istisnalar dışında iddianame hazırlayamıyor.

 

Öncelikle bir vergi müfettişi tarafından tutulmuş vergi suçu raporu, vergi suçu raporunda hangi suç isnat edildiyse onun belirlenmesi gerekiyor. Sonra bir mütalaa hazırlanması gerekiyor. Mütalaa ceza muhakemesi şartı, ceza yargılaması şartı.

 

Dolayısıyla mütalaa usulü uygun olmadan ceza yargılaması yapılamaz. Bu çok önemli Yargıtay kararlarında çokça yer alıyor. Dolayısıyla mütalaa ekinde vergi suçu raporu sunuldu.

 

Cumhuriyet Savcılığı burada mütalaada belirtilen ve aynı zamanda vergi suçu raporunda belirtilenleri bir iddianameye dönüştürerek ceza davası açabilir. Burada iddianamenin kabulüne ya da reddine karar verilebilir. Cumhuriyet Savcılığı bununla yetinmeyip aynı zamanda savcılık aşamasında bir birlikçi raporu aldırabilir.

 

Bu da mümkün. Ya da Cumhuriyet Savcılığı takipsizlik dediğimiz, kovuşturmaya yer olmadığı kararı da verebilir. Bu durumda itiraz söz konusu olabilir.

 

Bunların hepsi tabii ihtimaller dahilinde olmakla birlikte kovuşturmaya yer olmadığı kararı pek görülmüyor. Çünkü vergi suçu raporu hazırlanmış, mütalaa sunulmuş. Hele de vergi suçu raporu olmuşsa genellikle bir iddianame hazırlanıyor ve Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılama yapılıyor.

 

Asliye Ceza Mahkemesi'nde tek hakimliği olarak yargılama yapılıyor. Asliye Ceza Mahkemelerinin vergi suçlarıyla ilgili olmak üzere ihtisaslaşmış bazı mahkemeleri var. Bu konuda doğru bir şekilde bazı Asliye Ceza Mahkemeleri yetkilendirildi, görevlendirildi.

 

Yakın zamanda olan bir gelişme bu. Bence vergi mahkemelerinin altında, yanında hatta bir mahkeme söz konusu olabilir. Çünkü Asliye Ceza Mahkemeleri ne olursa olsun çok çok çeşitli ceza suçlarıyla ilgileniyor.

 

Dolayısıyla vergi gibi çok teknik, özel bir durum ve özellikle de işin idari aşamasında olan bir durumla ilgili olarak Asliye Ceza Mahkemeleri içinde bir ihtisaslaşma, evet doğrudur ama bence yeterli değildir, daha da ihtisaslaşacak bir durum olabilir. Belki idari yargıyla paralel, yani vergi mahkemesiyle paralel işleyecek daha özel mahkemeler kurulabilir. Belki ileriki dönemlerde bunu görebiliriz.

 

Böylece yargılamaların daha adil, daha hızlı, daha teknik kısmıyla da orantılı, ilgili olan şekilde yürütülmesi sağlanabilir. Tekrar gelelim. Vergi suçu raporu hazırlandı.

 

Mütala, iddianame, ceza yargılaması başladı. Ceza yargılamasında Asliye Ceza'da bir tek hakim var. Bir de savcı yer almakta.

 

Aynı zamanda sanık, yani vergi kaçakçılığı suçuyla yargılanan kişinin bir avukatı olabilir. Elbette müdafi diyoruz buna. Diğer taraftaysa mağdur, burada aslında kamu diyebiliriz, devlet diyebiliriz.

 

Hazine vekili, avukatı da yine aynı şekilde duruşmada yer alabilir. Duruşmalar biraz uzun sürebilir. Ceza davalarında mutlaka bir bilirkişi heyetine veya bilirkişiye en azından dosyanın gittiğini görüyoruz.

 

Bilirkişiye göndermeden mahkumiyet kararı verilmemesi gerekir. Aksi takdirde yine bozma nedeni olabilir. Hep Yargıtay kararlarından, 11. Ceza Dairesi kararlarından bahsetmekle birlikte şu an artık bu yargılamalar istinafta sonlanıyor. Yargıtay'a kadar gitmiyor. Bunu da belirtmekte fayda var.

 

Dolayısıyla ceza yargılaması aşamasında hakim pek çok hususu araştırıyor. Örneğin sahte fatura kullanma suçu söz konusuysa, düzenleyen hakkında da araştırma yapılıyor. Tanıklar dinleniyor.

 

Düzenleme söz konusuysa kullanan hakkında belki araştırma yapılıyor. Belki dosyalar birleştiriliyor. Hatta o kişinin, ilgili kişinin, sonuçta bir şahıstan bahsediyoruz.

 

Gerçek kişiden bahsediyoruz. Şirketin yetkilisi olarak yargılandığı, başka bir şirketin yetkilisi olarak yargılandığı, başka başka dosyalar veya farklı yıllara ilişki ceza davaları söz konusu olabilir. Bunların hepsi belki de birleştirilebilir.

 

Kullanıcıyla düzenleyicinin davaları yine birleştirilebilir. Tek bir ceza verilebilir. Çok ceza verilebilir.

 

Çok ceza verildiyse bozulabilir. Çok çok fazla ihtimal var. Bu yargılama bu kadar uzun sürerken zaman aşımı ne kadar? Ceza da zamanaşımı, dava zamanaşımı.

 

Bakın onlar 8 yıl olarak belirlenmiş. En aşağı olarak yalnız. Bu zamanaşımını kesen çeşitli nedenler var.

 

İddianamenin hazırlanması, kişinin ifadesinin alınması gibi çok çeşitli nedenler var. Bu nedenlerden mutlaka birkaçı gerçekleşmiş oluyor. Bu durumda da 12 yıla kadar uzuyor.

 

Zaman aşımının en az olduğu durumdan bahsediyoruz. Yeni düzenlemelerle üst sınırın arttığı için zaman aşımı daha da uzun olabiliyor. Bunu söylemekte fayda var.

 

Bu yargılamalarda eğer zaman aşımı söz konusu olursa düşme kararı veriliyor. Düşme kararı ne? Aslında beraatle aşağı yukarı aynı sonuçlara ulaşmış oluyor. Yani kişi evet suçsuzdur veya suçluluğu ispatlanamamıştır denmiyor.

 

Ama herhangi bir şekilde suçlu olduğuna dair bir karar çıkmamış oluyor. Herhangi bir şekilde siciline işlememiş oluyor. Hemen bundan bahsetmişken eğer ki verilecek nihai ceza 2 yıldan aşağı ise bu durumda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına da HAGB'ye de karar verilebiliyor.

 

Bu durumda ne oluyor? 5 yıl boyunca amyane tabirle akıllı durursa herhangi bir yine kasti suçu işlemezse kişi bu durumda sanki hiç ceza almamış gibi oluyor. 2 yılın altındaki nihai cezadan bahsetmiştik. Evet bu bel kaçakçılık suçlarında da 359 bakımından da mümkün.

 

Hangi durumda? İlk fıkrası bakımından muhtebiyat itibariyle yanıtcı belge örneği düzenleme veya kullanma da bu olabiliyor. Ama diğerleri bakımından bu 2 yılın üstünde çıktığını görüyoruz. Erteleme için yine cezada erteleme de söz konusu.

 

HAGB ile birlikte uygulanmıyor. HAGB zaten daha avantajlı bir kurum. Uygulanması ertelemeye gerek kalmıyor ama eğer HAGB mümkün değilse hakim ertelemeye de bakması lazım.

 

Erteleme normalde yine 2 yıl hükmü olan ceza için söz konusu ama 65 yaşın üstünde ve 18 yaşın altındakiler için 3 yılın üstünde hükmü olan cezalarda da yine erteleme söz konusu. Yine bu suçlarda denetim misal bir şekilde bahsetmek mümkün. İnfazıyla ilgili bir duruma gelirsek eğer şimdi evet 2 yıldan fazla ceza verilmesi mümkün olabiliyor.

 

Genellikle zincirleme söz konusuysa yani aynı yıl içerisinde ve yeni düzenleme gereği farklı yıllarda çokça bu suç işlenmişse aynı suç işlenmişse bu durumda zincirleme suçu yani arttırılarak da ceza veriliyor. 3 yıl 1.5 ay olarak ceza verildiğini görüyoruz genelde. Dolayısıyla aslında baktığınızda HAGB hatta erteleme de mümkün olmayabiliyor.

 

Ancak burada infazının da söz konusu olmadığı durumlar var. İnfazda biraz işte önceki kanun sonraki kanun vs. burada lehi aleyhe durumları mutlaka değerlendirmesi gerekiyor.

 

İnfazdan kastığımız şu amiyane tabirle kişi içeri girmeyebiliyor veya bir imzada çıkabiliyor. Denetimli serbestliğe sahibi olabiliyor. Çok farklı uygulamalar var.

 

Mutlaka oradaki somut duruma bakılması gerekiyor. Vergi mahkemesinde lehe karar çıktı ceza mahkemesinde aleyhe olabilir mi? Olabilir. Vergi mahkemesinde aleyhe karar çıktı ceza mahkemesinde beraat edebilir misiniz? Bir tabi mümkün.

 

İştiraktE farklı durumlar oluşuyor. Fail nasıl belirlenecek? Çok çok çok farklı durumlar söz konusu. Dolayısıyla burada bu video içerisinde şöyle bir genel durumdan bahsettik.

 

Belki daha sonraki videolarda bunun içerisinde özel durumlardan da söz ederiz. Ciddi bir hem uzmanlık gerektiren hem de ciddiye alınarak takip edilmesi gereken bir durum. İstatistiklerden şunu söyleyeyim.

 

Böyle ver kaçaksız suçlarından hapse girilmiyormuş demeyin. Çok ciddi oranda mahkumiyet ve infaz söz konusu. Açıkça adalet istatistiklerinde bunu görebiliyorsunuz.

 

Çokça sorulan bir konudan da bahsedeyim. Borcum var. Vergi borcum var.

 

Ödemezsem hapse girer miyim? Hayır. Böyle bir düzenleme yok. Vergi borcu nedeniyle size gelen bir ödeme emri var.

 

Örneğin burada işte mal varlığının beyan edilmemesi durumda. Tazyiki söz konusu. Tazyiken hapis söz konusu.

 

Ama bu da eğer siz mal varlığı bildirimi yaparsanız yine söz konusu olmayacak. Ortaya çıkmayacaktır. Onun için bu açıdan tedirgin olmaya gerek yok.

 

Evet. Vergi ceza yargılaması ve vergi kaçakçılığı suçlarıyla ilgili hapis cezası, beraat, zaman aşımından düşme gibi durumlarla ilgili genel bir bilgilendirme yaptık. Bu videoda belki içindeki bazı önemli hususları veya yeni gelişme durumunda yine bu kanalda video içeriği olarak üretebiliriz.

 

Kaçırmamak için kanalı takip edin, abone olun, belirinizi açın. Takipte kalın. Görüşmek üzere.

https://www.aslanpinar.comyayinlarimiz/egitim-ve-etkinlikler/vergide-hapis-cezasi-vergi-ceza-davasi-2

https://www.aslanpinar.com/yayinlarimiz/egitim-ve-etkinlikler/vergide-hapis-cezasi-vergi-ceza-davasi-2

Diğer Makaleler