• 06.08.2024
  • Av. Arb. Dr. Y.Burak ASLANPINAR

Vergi Yoklamaları Artıyor / Vergi Hasılat Tespiti Nasıl Yapılır? / Avukata Vergi Borcu Yoktur Yazısı

Yeni Vergi Paketi ile birlikte avukatlara, doktorlara ve diğer serbest meslek mensupları ile şirketlere ve şahıs işletmelerine yapılacak hasılat tespiti konusunda merak ettiğiniz tüm soruların cevabı bu videoda! Videoda ayrıca Yeni Vergi Paketinde olan önemli değişikliklerden söz ettik. Mali Müşavir Berkay Özgüven ile birlikte konuyu detaylıca ele aldık.

Bu videoyu beğendiyseniz lütfen beğenmeyi ve abone olmayı lütfen unutmayın. Mali ve hukuki konularda olan çeşitli videolarım için kanalımı ziyaret edebilirsiniz.

Vergi Yoklamaları Artıyor / Vergi Hasılat Tespiti Nasıl Yapılır? / Avukata Vergi Borcu Yoktur Yazısı

Vergi paketi dedik dedik, en sonunda vergi paketi kanunlaştı. 7524 sayılı kanun taslakta olanlardan bir kısmı dışarıya çıkarıldı. Teklif sunuldu, meclisten geçti.

 

Artık kanun yayınlanmasını bekliyoruz, yürürlüğe girecek. Burada yine çok önemli düzenlemeler var. Evet bir kısmı çıktı ama yine çok önemli bazı düzenlemeler var.

 

Özellikle avukatlar, meslektaşlarım için, doktorlar, evzacılar, diş hekimleri, kuaförler, estetisyenler, bunları çok ilgilendiren bir düzenleme var. Hasılat tespiti ve takibi. Bugün bu konuya özel olarak değineceğiz.

 

Ve bu konu aslında çok spesifik, çok teknik kısımlarda içerdiği için yaptığı işe çok güvendiğim mali müşavir Berkay Özgüven ile konuşacağız bugün. Kendisi bugün kanalının konuğu. Özellikle yoklama yapılacak, işte evet gelecek doklama memurları, vergi dairesi çalışanları hasılatı tespit edecekler.

 

Belki post cihazının başında duracak. Kaç kişi girdi çıktı bunlara bakacak. Nasıl uygulanacak? Avukatlar için nasıl uygulanacak? Nasıl bir sonucu olacak? Esasen uygulamada nelerle karşılaşılabilir? Bunlara bakacağız.

 

Onun için Berkay'dan bir işin uygulama kısmıyla ilgili bizzat bu konuda zaten bulunmuş olan biri olarak onlarla ilgili de bilgi alacağız. Aynı zamanda işin teorik kısmına da değineceğiz. Nasıl bizi etkileyecek? Bunlara bakacağız.

 

Hoş geldin Berkay. Hoş bulduk. Teşekkür ediyorum öncelikle davetiniz için.

 

Rica ederim. Çok tartışıldı, çok konuşuldu üzerinde defalarca konuşuldu. Kimilerinin beklediği bir ölçü de kimilerinin hiç beklemediği.

 

Ama ortada bazı önemli önlemler de var. Bunların başında da söylediğiniz gibi hasılat tespiti geliyor. Dolayısıyla detaylı olarak uygulamada nelerle karşılaşılacak? Bununla ilgili konuşmuş olacağız.

 

Görüşlerimizi bildireceğiz. Teşekkür ederim. Şöyle yapalım.

 

Ben teşekkür ederim geldiğin için davetimizi kabul ettiğin için. Ne değişecek? Bir kere öncelikle kanun diyor ki 1 Ocak 2025'ten itibaren müdürlüğe girecek. Bu hüküm.

 

Şimdi hemen şey yapmayın. Tamam varmış demeyin. Bizde çok var.

 

Vakit varmış. Belki dertlenir. Hayır şu anda aslında uygulanabilir bir durumdan bahsediyoruz.

 

O durumun daha da biraz böyle spesifik hale getirilmesi. İşte ayda şu kadar olacak. Evde bu kadar olacak gibi bir düzenleme.

 

Biraz daha kararlılık görüyoruz kanun koyucunun iradesinde. Şimdi ne vardı? Ne değişti? Öncelikle bir ona bakalım. Ve özellikle biz avukatları, onunla birlikte doktorları, diş hekimlerini, kuaförleri, estetisyenleri, saç hekimi yapanları ilgilendiren bu düzenleme ne gibi sonuçlar doğuracak? Önce bir buna bakalım.

 

Nedir ne değildir? Şöyle zaten biz aslında uygulamada fiziki olarak yoklama tespitleri yapıldığında yaklaşık bir 6-7 aylık süreç içerisinde rastlıyoruz. Bize de geri dönüşler oluyor bununla ilgili. Çalıştığımız mükelleflerden.

 

Şimdi değişen ne var? Önceki durumdan. Bir kıstas getirildi. Önceki dönemlerde de bir yoklama yapılıyordu.

 

Hasılat, teskin, fakire. Yoklamayı bilmeyenler için de onu da söyleyelim. Yani ne yapıyor? Hani vardır ya böyle bir korkudur yani.

 

Vergide ailesinden geldiler. Kapıyı çaldılar. İşte hadi çıkarın defteri belgeyi ne yapıyorsunuz diye mi soruyor? Nedir yoklama? Şöyle yani vergide ailesinin başkanlıklar tarafından görevlendirilen denetim ekibinden bu gelir uzmanı da olabiliyor, gelir uzman yardımcısı da olabiliyor ekip olarak geliyorlar.

 

Yönlendirme oluyor oraya geçiyorlar. Giriş aşamasında şirketin sektörüne göre değişmekle birlikte örnek veriyorum bir doktorsa protokol defteri veya lokantaysa adisyonlar vesaire gibi şeyler talep edilerek yapılan hasılatın tespiti gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Buradaki önemli konu şurada işletmelerin kendi içinde kullanmış olduğu programlar var biliyorsunuz.

 

Bu programlardan da bir talepte bulunabiliyorlar yani oradan bize bir hasılat verin diye. Şimdi restorana önceden somutlaştıralım. Restorana girdi 50 tane masası var restoranın.

 

Hatta geldiğinde de bu masalar dolu. Birkaç defa geldi dolu gördü diyelim ki. Kendi içerisinde de program var işte evet 16 numaralı masada işte şu şekilde sipariş verildi vesaire o girdikleri programlar var.

 

Onu işte garsonlarda yazıyor tespit ediyor kasadaki görüyor oraya yansıyor sonra ödeme yapıyor vesaire. Kendi içindeki program var 50 tane masalar bu masalar dolu. Ne yapıyor? İlk önce tabii ki bizim yasal olarak kullanılan bazı ekipmanlarımız var.

 

Bunlar neler? Postçı yazı. Bir postçı yazından bir talep ediliyor. Z raporu alınarak o günün hasılatı ne kadar? İşte görünen durumla postçı yazına yansıyan aynı mı? Bu anlaşılmaya çalışılıyor.

 

Sonrasında bir uyumsuzluk varsa örnek veriyorum. Z raporu aldığı zaman 100 liralık bir hasılat görüyor ama içerisi restoran ful doluysa diyor ki bize bir tespit yapmamız gerekiyor. Bu tespit için de işletmenizde kullandığınız hasılat takip etmek maksadıyla kullanmış olduğunuz bir program varsa o programı bir Excel döküman vesaire varsa bunlar talep edilerek işletmenin fiili hasılatı tespit edilmeye çalışılıyor.

 

O zaman şöyle bir durum var. 50 masa var. Masaların hepsi dolu ama bir bakıyor postçı yazından Z raporunu alıyor.

 

20 masanın bile hasılatı yok. O zaman diyor ki sen burada hepsini yansıtmamışsın. Dolayısıyla bir vergi kaybına neden olmuşsun gibi bir tespitte bulunacak.

 

Ondan sonra da ne yapacak? Diyecek ki buna bana bir izahat. İzaha davet. Aslında teknik kurumlar var burada bazı teknik kavramlar var.

 

Yoklama, yoklamanın nasıl olacağı usulü, özellikle vergi usul kavmundaki hükümlere uyulması, bunlar uyulmaması halinde hukuka aykırılık işlem iptal edilebilir oluyor. Bunlar ayrı meseleler. Aynı şekilde izaha davet meselesi.

 

O da son dönemde çok gündemde sonradan gelen bir düzenleme. Hatta bununla ilgili özel bir video oluşturmuştuk. Onu yine kanalımızdan ulaşabilirsiniz.

 

İzaha daveti baştan sona anlatmıştık. İzaha davet yazısı gelecek. İzaha davet yazısıyla diyecek ki arkadaşım sen bunu bana izah et.

 

Yani 50 masalık görünüyor. Ben geldim tespit ettim. 20 masalık hesap çıkarmışsın.

 

Niye böyle oldu? Belki diyecek ki ya çok az yedilemiştiler. Bir şekilde burada bir izah imkanı olacak. İzaha davetin şöyle bir avantajı var.

 

Hemen onu da söyleyelim. Kesilecek vergi ziya cezası çok daha düşük olabiliyor o aşamada mesele kapatılırsa. İzaha davette iyi bir izahda bulunabilirsek belki yine vergi idaresi evet biz 50 masa gibi bir hesap değil de o zaman 30 masa gibi bir hesap çıkaralım diye söyleyebilir.

 

Yani orada tespit yapıldı süreç bitti diye bir konu yok söylenmiş olduğunuz gibi. Bunun çeşitli yasal yolları var devamlılığında ve bunlardan birisi de izaha davet. Peki bu izaha davet ederken şimdi son getirilen kanunda oraya bir kıstas koymuşlar.

 

Yani hangilerini izaha davet edeceğini ona göre vergi dairesi ve grup müdürlükleri vesaire başkanlıkta tespit edecek. Nasıl? Örnek verelim mesela. Geldi hasılat tespiti için bir giriş yapıldı.

 

Bakıldı örnek veriyorum 50 bin liralık bir hasılat görünüyor resmi belgelerde ama 100 bin lira olduğu anlaşıldı. Yani oradaki yapılan çalışmalarla vesaire 100 bin TL gibi bir farklılık çıktı. Buradan aylığa, aylıktan yıllığa gidilecek bu aradaki fark %20'den fazlaysa yani mükellefin, şirketin, işletmenin veya bir avukatın, mal müşairin vesaire beyan ettiği tutarla onların tespit ettiği tutar arasında %20'lik bir fark varsa söylemiş olduğunuz gibi izaha davet müessesesi devreye girecek.

 

Oradan işletmeler, şirketler, belgi dairelerine çağrılıp buradaki farkı açıklanması, açıklanamıyorsa da ona göre bir vergi beyanamesi verilmesi talep edilecek. Hiçbir işlem de yapmayabilir. İzaha davete cevap da vermeyebilir.

 

İzah etmeyebilir veya izahı kabul edilmeyebilir. Bu durumda ne oluyor? Aslında bir vergi incelemesi aşaması tekrar başlayabilir. Vergi incelemesi sonrasında da yeni bir matra tespit edilip evet aslında bu kadar ödenmesi gerekiyordu.

 

Bu bahsettiğimiz durumda örneğin gelir vergisi olabilir. Yine KDV az ödenliği tespit edip bunun üzerinden de ceza kesilebilir. Orada tekrar bir dava konusu edilmesi mümkün.

 

Dava konusu demişken burada şöyle bir durum olacak. Bu yoklama işlemleri ondan sonra bazı yine idari işlemler de eğer kesin ve yürütülmesi gereken icraî işlemse ayrı bir idari işlemse bunlar da ayrıca davaya konu olabilecek. Bir de böyle bir durum söz konusu.

 

Onun için vergi mahkemesindeki dava sayılarında bu durumdan dolayı artış da görülebilir. Tam tersi iza davet kurumu işletilirse orada bir anlaşma zemini olursa belki bu durumda da dava sayısında azalma olabilir. İdari aşamada çözülebilir.

 

Şimdi şunu da söylemeliydik belki en başta. Burada avukattan, doktordan, iş hekiminden gittik ama sadece bahsettiğimiz serbest meslek erbabı bunlar. Ama sadece serbest meslek erbabı değil, şahıs işletmesi yani şahıs şirketi dediğimiz, tırnak içinde söylüyorum doğru bir tabir değil ama öyle biliniyor.

 

Şahıs işletmesi olanlar, işletme hesasına göre beyanda bulunan defter açılanlar, aynı zamanda bilanço esasında yani limited şirket, anonim şirketlerde buna tabi. Dolayısıyla aslında sadece avukatı, doktoru değil herkese etkileyecek bir düzenlemeden bahsediyoruz. Evet yani şöyle.

 

Bütün mükellefleri, kurumlar vergisi mükellef olabilir. Yani dediğiniz gibi anonim şirket, limited şirket. Sonrasında işletme defteri olabilir.

 

Yani biz bunlar neler? Daha ziyade şahıs firmalarında karşılaşıyoruz veya serbest meslek faaliyetinde bulunabilir. Hiç bir buradaki ayrım yok. Hepsine gidilecek.

 

Bu kanunda açık açıkta zaten ifade edilmiş durumda. Ne kadar gidilecek? Kanunda bir şeyler söylüyor. Evet.

 

İşte ayda 3, yılda 12'den az olmamak üzere diye. Kanun metninde şöyle geçiyor. Bir ayda 3, yılda 12'den az olmamak üzere.

 

Bir fiziki olarak hasılat tespiti yapılacak yoklamalarla. Yapılabilir diyor. Yapılabilir.

 

Hem bir zorunluluk ortaya koyuyor. O kadar kesin bir hatlarla ortaya koyuyor ki o kesin hatlar da ayda 3 dediğin zaman o yılda 36 yapar ama yılda 12 diyor. Belki mevsimlik olan durumları değerlendirir vesaire.

 

Yani kanun koyucunun orada bir amacı olabilir ama neticede o rakamları belirliyor. Aslında bir kesinliğe gitmek isterken sonra da yapılabilir diyor. Evet.

 

Sanki şöyle bir şey düşünülmüş. Buradaki mükellef sayısı bak kurumlar belgesi mükelleflerini sayıyoruz, gelir belgesi mükelleflerini sayıyoruz. Milyonlarca mükelleften bahsediyoruz.

 

Nasıl? Bu işi yapabilecek memur sayısı ne kadar? Yani sadece bu alanla ilgilenen memur sayısının bizim bildiğimiz kadarıyla 2000 ile 3000 arasında olduğunu biliyoruz. Yoklama. Yoklama veya gelir uzmanı gelir uzmanı.

 

Bu işe yönlendirilebilecek memur sayısı. 5000 olsun, 7000 olsun, 10000 olsun milyonlarca mükellefi her ay sürekli olarak denetlemesi mümkün değil. Şunu söyleyeyim ben meslektaşlarım için bunu söyleyebilirim.

 

Bir restoranın masada kaç kişi var, içeride kaç kişi var, post yazına bakayım demesiyle bir avukatın denetlenmesi aynı değil. Avukatın aslında esasen çok daha kolay. UYAP'tan dosyalarını indirirsiniz.

 

Kaç dosyalar vekalet sunulmuş, dosyalar bitmiş mi? Daha sonrasında bunun makbuzu düzenlenmiş mi, düzenlenmemiş mi? Aslında o daha kolay. Dolayısıyla bir avukatın ofisine gelip orada oturup kaç kişi girdi çıktı ona bakacağını tahmin etmiyorum. Ama örneğin hekimler, doktorlar, diş hekimleri onlara günlük olarak son derece insan girip çıkıyor.

 

Bir randevu defterleri var vs. Ya şimdi sen günde 20 kişiye randevu vermişsin, hesap yapıyorum 2 kişiye fatura düzenlemiş görünüyorsun. Nerede bunun diğer kısmı diyebilir.

 

Dolayısıyla sektöre göre aslında tabii ki milyonlarca mükellefin hepsinin aynı oranda bir yoklama olacağı da düşünülemez. İşin niteliği itibariyle yine siz mali müşavirlerde bu kapsamda, mali müşavirde mükellefin girdi mi çıktı mı diye bakmayacak zaten. Yani belli kaç mükellefen olduğu onlara makbuz kesti mi kesmedi mi buna bakacak.

 

Yanı olarak öyle görünüyor. Buradaki tespiti de şöyle yapacak. Mesela örnek verelim şirketin gelir tablosuna bakacak.

 

Anonim şirket, limited şirketse. Oradaki gelir tablosundaki cilo ile kendi tespit ettiği hasılatı karşılaştıracak. İşletme defterinde de bizim hesap özeti dediğimiz bir gelir gider gösteren bir hesap özeti var.

 

Oradaki gelir kısmıyla kendi yapmış olduğu hasılatı kıyaslayacak. Serbest meslekte de bizim gayri safi hasılat yani stop bürüt tutarı ile kendi yapmış olduğu hasılat tutarını kıyaslayarak ona göre izah eder. Özellikle serbest meslek için söyleyelim.

 

Gayri safi hasılat dediğimiz nedir? Şöyle bürütleştirilmemiştir. Yani bürütleştirilmeden önceki tutar. Bunun üzerinden biliyorsunuz serbest meslek erbatlar için geçer.

 

Yani ben bu ay 100.000 TL'lik serbest meslek makbuzu kestim. Yani o altta yazan kısım 100.000 TL. Burada gayri safi hasılattan kastımız vergi öncesi yani stopaj vs.

 

gibi süreçler var biliyorsunuz. Dolayısıyla serbest meslekler açısından o bir dezavantaj olacak. Çünkü her zaman bizim bildiğimiz gayri safi hasılatları yüksek oluyor.

 

Üzerinden stopaj vs. kesildiği için oradaki en önemli dezavantaj o olacak serbest meslekler açısından. Bir de diğer bir konu var.

 

O da bence önemli. Yine serbest meslekleri ilgilendiriyor. Şimdi serbest mesleklerde sürekli bir az önce vermiş olduğunuz örnek gibi bir giriş çıkış yok.

 

Yani bir perekende iş gibi düşünemeyiz. Mükellefe bir iş yapıyorsun. Makbuzunu düzenliyorsun.

 

Bankadan gönderiyorsun. Yani buradaki günlük ve aylık oradan da yıllık hasılat tespiti serbest meslek tarafında uygulanması zor. Çünkü fiziki yani olarak fiili olarak da durum işin mahiyeti ondan biraz bağlamından uzak yani.

 

Öyle olunca bir doktorla veya bir estetisyen vs. gibi sektörlerle avukat, mali müşaviri gibi sektörleri ayırmak lazım. İşleyiş açısından farklılık var çünkü.

 

Zaten avukatı, mali müşaviri çok kolay dijital ortamdan denetleyebiliyordu. Yani hani aminatör bile onun yoklamasını oradan yapabiliyor. Nasıl yapabiliyor? Avukatın söylediğimiz gibi UYAP üzerinden vekalet sunduğu dosyalarına bakar.

 

Aynı zamanda belki noterdeki vekalet namelerine bakar. Aynı şekilde bir mali müşavirin mükellef sayısına bakar. Sözleşmeyi siz sunuyorsunuz zaten.

 

Zaten gelir dersi başkanlığına gönderiyorsunuz yani kendi içinde. Dolayısıyla bunun makbuzunu kestin mi, kesmedin mi diye bakacak. Yapılan bir hata tabi.

 

Tahsil esası evet gelir vergisinde var ama katma değer vergisi kanununda böyle bir esastan maalesef bahsetmiyor serbest meslek için. Keşke öyle olsa yani tahsil etmediğiniz bir paranın bile makbuzunu, işin bile makbuzunu kesmek durumunda kalabiliyorsunuz. Hani o bambaşka bir konu ama o konuda da bir uyarmış olalım.

 

Şimdi bu kanunda biz şimdi hasılat konusuna eğildik ama yine hani sözü gelmişken serbest meslek erbabını ilgilendiren başka düzenlemeler de var. Hemen şu konuda bir şey yapalım. Kafada soru işareti olabilir.

 

Asgari gelir vergisi gibi bir düzenleme Taslak'ta vardı ama asgari gelir vergisi şu anda kabul edilen kanunda yok. Çıkarıldı Taslak'taki halinden buraya geldiğimizde yani hasılat dışında aslında doğrudan bu vergiyi ödemedin bunu öde gibi bir durumda karşılaşılacak bir düzenleme gelir vergisi mükellefi ve serbest meslek erbabı avukatı doktoru için söz konusu değil. Asgari gelir vergisi yok ama kurumlar vergisinde asgari kurumlar vergisi yani şirketler için geldi bu bambaşka bir konu.

 

Onun dışında serbest meslek erbabı bizi ilgilendiren mali müşahir avukat doktoru diş hekimini ilgilendiren başka ne var? KDV yönünden bazı düzenlemeler var. O kısım önemli. Burada devreden KDV oluyor biliyorsunuz.

 

Daha ziyade serbest meslekte biraz zor oluyor ama devreden KDV olması hizmet işi verdiğimiz için bu daha iyi bir problem bence. Buradaki devreden KDV'ler eğer 5 yılı aşıyorsa yani 5 yıldır bir devreden KDV durumu varsa 6. yılda bu devreden KDV vergi incelemesine tabi tutularak ya gider yazılacak ya da kanunen kabul edilmeyen gider yazılacak. Devreden KDV derken bizim tahsil ettiğimiz KDV ile ödediğimiz KDV arasında ödediğimiz KDV'nin daha fazla olduğu aslında KDV bakımından değil mi? Daha geride olduğumuz durumdan bahsediyoruz.

 

Evet yani biz bir hizmet alırken ödediğimiz KDV bizim hizmet verdiğimiz KDV'den daha fazla olduğu için KDV ödemiyoruz o devrediyor. Bizde bu olmuyor. Evet bizde olmuyor ne yazık ki.

 

Niye olmuyor çünkü biz serbest meslek erbabı olarak hizmet için %20 KDV ile makmus kesiyoruz ama yaptığımız harcamalar en çok harcamalar işte ne olabilir? Konaklama olabilir bizim için. Fırtası olabilir. Restoran harcaması olabilir yani yiyecek harcaması olabilir.

 

Fırtası. Gıda olabilir. %10 %1 genelde böyle.

 

Aynen öyle. Dolayısıyla bizim tahsil ettiğimiz KDV %20 birebir bile olsa gelirimizle harcamamız ödediğimiz KDV aldığımız hizmet veya mala ilişkine ödediğimiz KDV daha az olduğu için aradaki fark bize artıyor. Dolayısıyla devreden KDV tam olarak bize o kadar da ilgilendirmeyecek gibi görünüyor.

 

Başka ne var? Avukatlar açısından önemli bir düzenleme var. O da işte bu kamu kurumlarından vekalet ücreti vesaire hesaplara yatabilmesi için artık vergi dairesinden bir borcu yoktur yazısı alınması gerekecek. Bence bu son derece önemli.

 

Özellikle bunun için birinci madde hatta. Demek ki baya bir orada sıkıntı görüldü zannediyorum. Karşı vekalet ücreti, icradaki karşı vekalet ücreti, CMK ödemeleri.

 

Bunlarda yine öncelikle borcu yoktur yazısı. Eğer borcumuz varsa para öncelikle oraya gidecek. Bunun için bir sınır var mı? Yok borcu yoktur almak için.

 

Herhangi bir sınırdan vesaire. Her durumda borcumuz varsa para oraya gidecek. Aynen öyle.

 

Çünkü önceden orada bir sınır vardı 2000 lira vesaire. Ama burada şimdi birinci madde de ona herhangi bir atıf yapılmamış. Yani bir sınır vesaire gibi ona dikkat alacak şekilde.

 

Belki uygulamada bu karşımıza çıkabilir. Tabii vergi dairesi. Belki düşük olan tutarlarda.

 

Çünkü özellikle CMK ödemeleri bakımından. Zaten yeni kelefiyet açmış, yeni faaliyete başlamış, nispeten geliri düşük olan genç meslektaşlarımız CMK yapıyor. Yani hani ceza dosyalarında baro tarafından görevlendirme yapılıyor.

 

O dosyalarda zaten düşük ücretler alıyorlar ve çok zor alıyorlar. Bir de bu da aynı şekilde vergi borcuna giderse çok ciddi sıkıntı olacak gibi görünüyor. Evet.

 

Peki başka ilgilendiren bir şey var mı? Ekleyeceğin bir şey var mı? Genel hatlarıyla... Cezalar arttı. Evet cezalar arttı. Özel üstlük cezaları, özel üstlük cezaları, vergiz yağ cezaları... Ciddi derecede arttırıldı bu arada.

 

Dolayısıyla bu belki bambaşka bir konu olabilir. Bambaşka bir inceleme gerektiriyor. Peki var mı eklemek istediğin başka bir şey? Teşekkür ederiz.

 

Bundan sonraki süreçte biraz daha maliye tarafıyla sık karşılaşılacak durum onu gösteriyor. Dolayısıyla ona göre dikkatli olmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Ben şöyle bir uyarı yapayım.

 

Özellikle meslektaşlarımda çok görüyorum. Ya ben böyle yaptım bir şey olmadı. Ya çok da bir şey olmuyormuş gibi yaklaşımlar var.

 

Şimdi vergi de biz zaten beyana tabiyiz. Bizde beyan esası geçerli. Özellikle gelir vergisi için söylüyorum.

 

Dolayısıyla zaten biz beyan ediyoruz. Zaten kimse size bir şey demeyecek beyan ederken. Ama herhangi bir vergi incelemesi, bu şekildeki yoklama özellikle bir şey olacak.

 

Böyle bir durumla karşılaştığınızda iş çok ciddi bir maliyete ulaşabilir. Onun için ben meslektaşlarıma da söylüyorum. Diğer mükelleflere de bu yayını izleyen.

 

Mutlaka iyi bir mali müşavirle çalışın. Yani mali müşavir de muhasebeci mali müşavir diye geçiyor. Serbest muhasebeci.

 

Yani muhasebeci kısmı ayrı. Ama bence mali müşavirin müşavirlik danışmanlık kısmı çok değerli. Yine aynı şekilde özellikle büyük şirketler için mutlaka vergi konusunda da destek almalarında fayda var.

 

İşin hukuki boyutuyla destek almalarında fayda var. Biraz maliye işi sıkı tutacak. Önümüzdeki dönemde öyle görünüyor.

 

Onun için bu işin şakası yok açıkçası. Bahsettiğimiz düzenleme 1 Ocak 2025'de yürürlüğe girecek gibi görünmekle birlikte şimdiden aslında bu yoklamalar, tespitler de yapılabilir. Bunun yarısını yapmış olalım.

 

Peki çok teşekkür ediyorum. Ben teşekkür ederim. Ben gayet bilgilendirici bir sohbet olduğunu düşünüyorum.

 

Belki başka konularda yine bu sohbetlerimizi devam ettiririz. Yine güncel mali konularla ilgili bu gibi hem sohbet hem de bilgilendirme videolarımıza erişmek için, daha kolay ulaşmak için ve daha çabuk haberdar olmak için kanala abone olun. Takipte kalın.

 

O bildirimleri de açın derim. Görüşmek üzere.

https://www.aslanpinar.comyayinlarimiz/egitim-ve-etkinlikler/vergi-yoklamalari-artiyor-vergi-hasilat-tespiti-nasil-yapilir-avukata-vergi-borcu-yoktur-yazisi

https://www.aslanpinar.com/yayinlarimiz/egitim-ve-etkinlikler/vergi-yoklamalari-artiyor-vergi-hasilat-tespiti-nasil-yapilir-avukata-vergi-borcu-yoktur-yazisi

Diğer Makaleler