-
28.11.2022
İkinci el araç satışında vergi ve cezalar geliyor / Kaç araç satılırsa vergi var? Nasıl dava açılır?
Bu videoda bir yıl içinde kaç adet ikinci el otomobil alım satımında geriye dönük vergi ve ceza alındığı anlatılıyor. Bu vergi ve cezaların gelmemesi için yapılması gerekenler, ceza kesildiyse vergi mahkemesine ne kadar süre içinde hangi gerekçelerle başvuru yapılabileceğinden söz ediliyor.
,
İkinci el araç satışında vergi ve cezalar geliyor / Kaç araç satılırsa vergi var? Nasıl dava açılır?
Transcribed by TurboScribe.ai. Go Unlimited to remove this message.
Hoş geldiniz. Burak Aslanpınar ben. Avukatım.
Vergi ufku üzerine çalışıyorum ağırlıklı olarak. Aynı konuda akademik çalışmalarda yürütüyorum. Son dönemde otomobil, ikinci el otomobil alım satımında vergi cezaları kesiliyor.
Vergi incelemeleri yapılıyor. Bu videoda bunlara ilişkin kısaca bilgi vereceğim. Bu vergi incelemeleri hangi durumlarda yapılıyor? Hangi durumlarda yapılan vergi incelemeleri sonrası vergi tahliyatı, vergi cezası kesilmesi işlemi hukuk aykırılık içerir? Bunlardan bahsedeceğiz.
Gelir Dersi Başkanlığı yani Maliye Vergi İdaresi son dönemde ikinci el otomobil alım satımı yapanlar hakkında incelemeler başlattı. Yoğun bir şekilde tebligatlar gidiyor. Eğer geçmişe dönük ticari kazanç olduğu gerekçesiyle bir durum tespit edilirse vergi tahliyatı yapılıyor, ceza kesiliyor.
Peki hangi durumlarda vergi incelemesiyle karşılaşabilirsiniz? İkinci el otomobil alım satımı yaptıysanız. Bir yönetmelik var Ticaret Bakanlığı'nın çıkardığı. O yönetmelik diyor ki yıl içerisinde 3'ten fazla otomobil satışı yapılırsa bu durumda bir ticari faaliyet söz konusudur.
Gelir Dersi Başkanlığı yani Vergi İdaresi Ticaret Bakanlığı bir tarafta diğer tarafta Maliye Bakanlığı var, Vergi İdaresi var. O da bu gerekçeyle yani yıl içerisinde 3'ten fazla yani 4 ve üzerinde satış varsa ticari kazanç vardır. Dolayısıyla burada gelir vergisi ödenmesi gerekir, KDV ödenmesi gerekir diyebiliyor.
Geçmişe dönük bir mükellefiyet, normalde vergi mükellefiyetiniz yok diyelim ki memursunuz. Memur olarak yıl içerisinde 5 otomobil satışı yaptınız diyelim ki bu durumda geçmişe dönük bir vergi mükellefiyeti tesis ettirilip işlem yapılabiliyor. Geçmişe dönük bu mükellefiyet sonrasında her ay verilmesi gereken KDV beyannameleri verilmedi.
Yıl içerisinde geçici vergi, gelir geçici vergi ve yıl sonunda gelir vergisi beyannamesi verilmedi diye ceza kesilebiliyor, usulsüzlük cezası kesilebiliyor. Artı bu ödenmeyen KDV ve gelir vergileri hakkında da talepte bulunabiliyor. Hepsinin birer katta cezası mevcut, ciddi bir vergi ve cezayla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Peki bu konu hakkında alabileceğiniz bir önlem var mı? Öncelikle şunu söyleyeyim. Burada bakılması gereken ticari kazanç bakımından devamlılık, süreklilik ve ticari kazanç kastı niyeti olması gerekiyor. Öncelikle bunun değerlendirilmesi gerekir.
Yani ticari kazanç amacı olmadan da çok sayıda alım satım yapılmış olabilir. Bu eğer ispat edilebilirse bu durumda vergi mahkemesine gidip iptal ettirilebilir. Yine aynı şekilde alımda ve satımda mutlaka bir devamlılık çokluktan bahsediyor olmak gerekir.
Yani çok sayıda otomobil alınmıştır ama satış sayısı azdır veya tam tersi yıl içerisinde sadece bir otomobil alınmıştır. Daha önceden mevcut olan 3-4 otomobilimiz var. Hepsini satışta koyduk ve sattık.
Bu durumda da bir ceza aslında kesilmemesi gerekir. Peki bir şekilde çok otomobil satış yaptığımızın ticari kazanç olduğunu tespit etti idare. Hangi değerler üzerinden işlem yapıyor? Burada da kasko sigorta değeri çok önemli.
Sigorta değerine, kasko değerine dikkat ediliyor. Bunun da aksini kanıtlamak mümkün. Değer tespiti nasıl yapılıyor? Takdir komisyonu dediğimiz bir komisyon var.
Bu komisyona ilgili dosya intikal ediyor ve takdir komisyonu diyor ki bu otomobilin alım-satım değeri bu olması gerekir. Bunun üzerinden gelir vergisi KDV alınması gerekir diye bir öneri de bulunuyor. Bu işlemler sırasında usule hukuka aykırı işlem test edilmiş olabiliyor.
Yani diyelim ki 10 araç satışı var. Gerçekten çok sayıda araç satışı var. Ama idari işlemini test ederken hukuka aykırı hareket etmiş olabiliyor.
Tespiti değeri yanlış ortaya koymuş olabiliyor. Bu durumda da işlem yine vergi mahkemesine götürülerek iptal edilebilir. Bir vergi ceza ihbarı namesi veya birden çok vergi ceza ihbarı namesi düzenleniyor.
Buna karşı 30 gün içerisinde vergi mahkemesinde dava açmak mümkün. Dava açmakla birlikte tahsil işlemlerinin tamamı duruyor. Daha sonrasında vergi mahkemesi karar verinceye kadar herhangi bir tahsil riskiyle yani hacizle vs.
karşılaşmazsınız. Vergi mahkemesi işlem iptal ederse de zaten işlem ortadan kalkmış olacak. Ceza ortadan kalkmış olacak.
İkinci el otomobil satışındaki vergi incelemeleri. Vergi incelemeleri sonrasında ortaya çıkacak vergi tayyatı ve vergi cezalarından bahsettik. Bunlara karşı nasıl dava açıldığından söz ettik.
Gayrimenkullerle ilgili de benzer durum var. Önümüzdeki videolarda da bunlardan bahsedeceğiz. Hoşçakalın.
İyi bakın kendinize. Takipte kalın.
-
20 Yıl Kıdemlilere Sınavsız Arabuluculuk Geldi / 9. Yargı Paketi
-
09.11.2024
-
-
Vergi Cezalarına %50 İndirim
-
08.11.2024
-
-
Marina Ücretlerine KDV ve 24 Metre Zammı
-
31.10.2024
-
-
Gayrimenkul Satışında Yeni Dönem: Elektronik İlan Doğrulama Sistemi
-
30.10.2024
-
-
7.000 TL Üzeri Nakit Ödemelere Ceza / Kredi Kartı Zorunlu Mu Oldu?
-
22.10.2024
-
-
Kirayı Elden Ödeyenleri Ağır Cezalar Bekliyor!
-
19.10.2024
-
-
Sosyal Medya Geliri Olanlar İzlemeden Geçmesin: Sosyal Medya Vergi İstisnası Son Değişiklikler
-
11.10.2024
-
-
Güvenli Ödeme Sistemi Nasıl Olacak? 10 Soruda Adım Adım Anlatım
-
27.09.2024
-
-
Vergide Hapis Cezası / Vergi Ceza Davası
-
20.09.2024
-
-
GSS Prim Borcu Nasıl Silinir? / Nasıl Ödenir?
-
12.09.2024
-