-
08.02.2023
Deprem Nedeniyle Olağanüstü Hal (OHAL) İlanı / Hukuki Sürelerin Durması /Ödemelerin Ertelenmesi 2023
Tüm Türkiye'yi çok acı şekilde yakan Kahramanmaraş depremlerinin olduğu 06.02.2023 tarihinden itibaren; dava, icra takibi, başvuru, şikayet, itiraz, ihtar, zamanaşımı, hak düşürücü süreler gibi hukuki sürelerin durması ve düzenlemenin nasıl olması gerektiği konusunda videoda bilgiler yer almaktadır. Videoda ayrıca ödemelerde, vergisel ve diğer mali yükümlülüklerde de durma yönünde karar alınması yönünde öneri getirilmektedir.
Bilindiği üzere 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 10 ilimizi etkileyen büyük 2 deprem sonrasında Adana, Adıyaman. Diyarbakır. Gaziantep, Hatay. Kahramanmaraş, Kilis, Malatya. Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilmişti.
OHAL ile ilgili soru-cevap şeklindeki içeriklere ulaşmak için tıklayınız.
Deprem Nedeniyle Olağanüstü Hal (OHAL) İlanı / Hukuki Sürelerin Durması /Ödemelerin Ertelenmesi 2023
Geçmiş olsun. 6 Şubat 2023 tarihinde çok büyük bir depremle karşılaştık. 10 ile ilgilendiren, çok geniş kapsamlı, çok büyük bir yıkım olan depremle karşılaştık.
Hala kurtarma çalışmaları devam ediyor. Ulaşılamayan yerler var. Hala kurtarma çalışmalarının ulaşamadığı yerler var.
Erzağın yardımın ulaşılamadığı yerler var. Maalesef ciddi anlamda canımız yanıyor, ciğerimiz yanıyor. Hepimiz çok üzülüyoruz.
Tüm Türkiye'yi ilgilendiren bir, hatta dünyayı ilgilendiren bir afet söz konusu. Burada alınacak önlemlerin de bu büyüklükte ama doğrudan yaraları saracak şekilde olmasında fayda var. Bir olağanüstü hal ilanı yapıldı.
Bu olağanüstü hal ilanının gerçekten o bölgedeki oluşan zarara, insanların kaybına, depremzedelere yönelik olması ve ülkenin diğer kısmında da o bölgede yaşamayan ama bir şekilde tanıdığı akrabası olan kişilere de yönelik olmasında faydalı yönde, yara sarıcı şekilde kullanılmasında fayda var olağanüstü hal tedbirlerinin. Bu olağanüstü hal tedbirleriyle ilgili daha sonra belki yine bazı açıklamalar, bazı bilgilendirmelerimiz olur. Ancak şu aşamada şunu söylemek lazım.
Özellikle bizim alanımız olan hukukla ilgili, yargıyla ilgili şu anda bütün süreler işlemeye devam ediyor. Alınmış bir henüz önlem, karar, kanuni düzenleme yok. Meclis tatilde bir şekilde tekrar toplanıp bir kanuni düzenleme yapılması lazım.
Yapılacak bu kanuni düzenleme tüm Türkiye'de hayatın durduğu gerçeğiyle yapılması gerekir. Çünkü sadece belli bir bölgede yaşayan avukatlar, orada ofisleri olan avukatlar, orada görev yapan hakim, savcılar veya diğer adliye personeli için değil veya sadece o bölgede davası, icra takibi olan kişiler için değil, tüm Türkiye için yapılmasında fayda var. Çünkü bunu ayırt etmek çok zor.
Bakın, bir hakim işte diyelim ki Balıkesir'de görev yapıyorken aslında ailesi Kahramanmaraş'ta olabilir veya bir adliye personeli yine aynı şekilde böyle bir durumda olabilir. Bir avukat Ankara'da ofise olabilir ama oralarda Hatay'da bir davası olabilir, Hatay'da müekkili olabilir. Hataylı müekkilinin davası Ankara'da olabilir.
Ankara'daki davaya gitmeden önce müekkiliyle görüşmesi gerekebilir. Dolayısıyla bunu ayırt etmek biraz zor. Bir dönem için bu sürelerin durdurulmasında fayda var.
Açıkçası şu anda Türkiye'de zaten yargı çok hızlı ilerlemiyor. Bu da kısa süreli durmalarda çok çok ciddi bir etkide olmayacaktır. Zaten yapılacak düzenlemede çok acil işlerde örneğin yürütmenin durdurulması ile ilgili meselelerde, cezai bazı işlerde zaten süreler durmayacak.
Daha önce Covid-19 salgınında, pandemi döneminde yapılan düzenlemelerde böyleydi hatırlarsanız. Bazı acil işler zaten durmadı. Bunlara ilişkin süreler durmadı.
Dolayısıyla burada da bunlar dışında kalan bütün sürelerin belli bir süre durmasında, işlememesinde fayda var. İnanın şu anda kimsenin duruşmaya girecek, hem avukatlar için bunu söyleyebiliriz, hem hakimler, savcılar için, adliye personeli için, asiller için yani davası olan kişiler için de duruşmaya girecek, dava dilekçesi yazacak, buna cevap verecek durumu yok. Onun için belli bir süre en azından Covid-19 salgınındaki süre yeterli mi? Orada bir 15 günlük bir süre öngörülmüştü.
O kadar süre yeterli mi o da tartışma konusu olabilir. Ama en azından belli bir süre, bu sürelerin durmasında fayda var. Zaten o bölgede bulunan, depremde zarar görmüş kişiler için bambaşka tedbirler de alınacaktır.
Halihazırda olağanüstü hal kararı dışında 7269 sayılı kanun var. Başka kanunlarımızda başka düzenlemeler var. Bu kanunlar çerçevesinde de tedbirler alınacaktır diye düşünüyorum.
Sadece hukuki süreler değil, aynı zamanda ödeme süreleri, yine aynı zamanda mali yükümlülükler, yani ödeme değil ama şu bildirimi yapmak, şu şekilde hareket etmek gereken sürelerimiz var. Bu sürelerinde mutlaka genel bir düzenlemeyle ve tüm Türkiye, çünkü bu hepimizin yakınları var orada, hepimizin kardeşleri var. Dolayısıyla hepimiz için bir düzenleme, tüm Türkiye için bir süre için hem ödemeleri, hem hukuki süreleri, hem de mali yükümlülükleri durdurmakta fayda var.
Pek çok başka alanda alınacak tedbir vardır elbet ama alanımızla ilgili bu öneriyi getirmek istedim. Tekrar hepimizde geçmiş olsun.
-
20 Yıl Kıdemlilere Sınavsız Arabuluculuk Geldi / 9. Yargı Paketi
-
09.11.2024
-
-
Vergi Cezalarına %50 İndirim
-
08.11.2024
-
-
Marina Ücretlerine KDV ve 24 Metre Zammı
-
31.10.2024
-
-
Gayrimenkul Satışında Yeni Dönem: Elektronik İlan Doğrulama Sistemi
-
30.10.2024
-
-
7.000 TL Üzeri Nakit Ödemelere Ceza / Kredi Kartı Zorunlu Mu Oldu?
-
22.10.2024
-
-
Kirayı Elden Ödeyenleri Ağır Cezalar Bekliyor!
-
19.10.2024
-
-
Sosyal Medya Geliri Olanlar İzlemeden Geçmesin: Sosyal Medya Vergi İstisnası Son Değişiklikler
-
11.10.2024
-
-
Güvenli Ödeme Sistemi Nasıl Olacak? 10 Soruda Adım Adım Anlatım
-
27.09.2024
-
-
Vergide Hapis Cezası / Vergi Ceza Davası
-
20.09.2024
-
-
GSS Prim Borcu Nasıl Silinir? / Nasıl Ödenir?
-
12.09.2024
-