-
25.02.2024
Avukata soru sormak ne kadar? / Hukuki danışma ücreti pahalı mı?
Bu videoda avukata büroda sözlü danışma ücreti ve bu ücretin asgari ücrete göre karşılaştırmasını değerlendirdim. #hukukidanışma #avukatücreti #asgariücret #sözlüdanışma #avukatlık
Avukata soru sormak paralı mı? Paralıysa pahalı mı? Bu videoda bir buna bakalım. Çok tartışılan bir konu. Vatandaş diyor ki bir soru sordum avukatta bana bir cevap verdi.
Ne var bunda? Bunun için para istenir mi? Bu kadar para istenir mi? Meslektaşlarım avukatlara baktığımızda da onlar diyor ki yıllarca okuduk, binlerce sayfalık kitapları, kararları okuduk. Burada bir bilgimelikimim var. Paramızı da buradan kazanıyoruz.
Bunun tartışması ayrı bir konu. Ama mevzuata baktığımızda avukatlık, asgari ücret tarifesi dediğimiz bir tarife var. Avukatlık kanununda da açık hüküm var.
Diyor ki Avukat ücretsiz danışmanlık yapamaz. Yasak. Hatta o asgari ücret tarifesi diye her sene belirlenen tarifenin altında da bir iş ve işlem yapamaz.
Danışmanlık da yapamaz. Soru cevaplayamaz hukuki olarak. Dolayısıyla avukat mutlaka para alması gerekiyor.
Peki bu aldığı para çok mu? Değil mi? Yıllara göre nasıl geçmiş? Bu videoda buna somut olarak değineceğiz. Baktığımızda yıllara göre avukatlık asgari ücret tarifesi son 20 yılda belli bir artışa tabi olmuş. Tabii enflasyon var ülkemizde.
Karşılaştırabileceğimiz bence önemli bir başka ücret de asgari ücret. Her yıl yeniden belirlenen işçinin asgari ücreti. Onu da yine 2004'den başlayarak 20 yıllık bir gelişime tabi tuttuğumuzda bu ikisini karşılaştırdığımızda görüyoruz ki ilk 2004 yılıyla 2005-2006-2007-2008 diye devam eden ilk yıllarda aslında paralel bir gidiş var.
Ama daha sonrasında 2015'lerden sonra asgari ücretin yukarı doğru ayrıştığını görüyoruz. Yani asgari ücretin artış hızına avukatlıkta büroda ilk bir saatlik sözlü danışma ücreti yetişemiyor. Düşük kalıyor.
Hele hele son yıllarda çok ciddi bir fark oluşuyor. Dolayısıyla asgari ücret yukarı giderken avukatın ücreti düşük kalmış. Düşükte devam edecek gibi görünüyor.
Burada o zaman şunu söyleyebiliriz. İlk tartışma noktasında şu anda avukata danışmak aslında pahalı değil gibi görünüyor. Peki avukata niye para veriyoruz? Yani bir saat için bu kadar para verilir mi? İlk bir saat 2300 TL sonraki saatler 1300 TL olarak asgari olarak belirlenmiş avukatlık asgari ücret tarifesinde.
Bunun üstüne avukat isteyebilir. Danışmanlık alan da verebilir. Burada aslında bir hikayeyle belki bağlayabiliriz.
Bir fabrikada makineler bozuluyor. Bütün fabrikanın işi duruyor. İşte çeşitli ustalar çağrılıyor.
Konum uzmanları çağrılıyor. Hiçbir şekilde çözemiyorlar. Fabrikadaki makineler tamamen durmuş durumda.
Çalışmıyor. Yaşlı bir usta bulunuyor. Bu usta tecrübeli.
Birçok sorunu da çözmüş. Onun için en sona diyorlar ki ona başvuralım. Şöyle bir makinenin etrafında geziyor.
Geliyor. Bir çekiş istiyor. Çekici makinenin bir noktasına vuruyor.
Bir anda makine çalışmaya başlıyor. Sonra diyorlar ki sen harika bir iş yaptın. Kes faturanı gönder.
Biz de senin ücretini ödeyelim. Fatura geliyor. 1001 dolar gibi bir ibarı yazıyor.
Diyorlar ki ya sen ne yaptın? 1001 dolar ücret istenir mi? Hadi o zaman ben size ayrıntılı fatura göndereyim. Tekrar fatura gönderiyor. Çekiçle vurmanın bedeli 1 dolar.
Çekiçle nereye vuracağım bilmenin bedeli ise 1000 dolar. Gerçekten de gelip o tecrübesini o bilgisini oraya yansıttığı zaman bu ücreti hak edebilir. Diğer danışmanlık bilgisini paylaşan insanlar eğitim içinde aynı şey geçerli olabilir.
Gerçekten fark yaratıyorsa, fayda sağlıyorsa bu ücreti hak ediyordur. Avukatlar içinde her konuda, her meslektaşın bu kadar katkı sağlıyor mu, sağlamıyor mu o ayrı bir değerlendirme konusu. Zaten serbest piyasa zaten uzman olduğunu düşünür.
Kişiden hizmeti alırsınız. Son videoyu bitirirken isterseniz bir daha bakalım yıllar içerisinde avukatlık ücretindeki değişim nasıl olmuş. Peki siz bu ücretin adil olduğunu düşünüyor musunuz bu hayat şartlarında?
-
Arabuluculuk Anlaşma Belgeleri İptal Mi Edilecek? / Yargıtay 9.HD’nin Son Kararı Nasıl Yorumlanmalı?
-
29.12.2024
-
-
Naylon Fatura Ne? / Naylon Fatura Cezası / Naylon Fatura Nasıl Anlaşılır?
-
26.12.2024
-
-
Online Alışverişe Yeni Vergi Mi Geliyor ? / E-ticarette Stopaj
-
17.12.2024
-
-
Dava Açan Vergi ve Ceza Ödemez mi? / Vergi Davalarında Yürütmenin Durdurulması
-
07.12.2024
-
-
Vergide Gizleme Suçu / Defter Belge İbraz Etmeyenlere Hapis Cezası Hangi Durumlarda Var/Yok?
-
16.11.2024
-
-
20 Yıl Kıdemlilere Sınavsız Arabuluculuk Geldi / 9. Yargı Paketi
-
09.11.2024
-
-
Vergi Cezalarına %50 İndirim
-
08.11.2024
-
-
Marina Ücretlerine KDV ve 24 Metre Zammı
-
31.10.2024
-
-
Gayrimenkul Satışında Yeni Dönem: Elektronik İlan Doğrulama Sistemi
-
30.10.2024
-
-
7.000 TL Üzeri Nakit Ödemelere Ceza / Kredi Kartı Zorunlu Mu Oldu?
-
22.10.2024
-