• 05.04.2023
  • Av. Arb. Dr. Y. Burak ASLANPINAR

Avukata Gitmeden Önce Mutlaka İzleyin / "Dava açacağım" Diyenlere Önemli Tavsiyeler

Bu video, dava açmak, hukuki danışmanlık almak ve uyuşmazlığını çözmek isteyen kişilere avukatla çalışma konusunda rehber olabilecek tavsiyeler içermektedir. Bu vesileyle tüm avukatların 5 Nisan Avukatlar Günü kutlu olsun.

Bu videoda aşağıdaki konu başlıklarına değinilmiştir:

-Avukatlık hizmeti tek tip değildir, size özeldir.

-Avukatın ofisine gidin. En azından ilk görüşmeyi avukatın ofisinde yapın.

-“Davayı kesin kazanırız” diyen hiçkimseyle çalışmayın.

-İş takipçilerine para kaptırmayın.

-Avukat hangi işleri yapmak zorundadır?

-Sürekli “davam ne oldu?” sormanın faydası var mi? Davanın son durumunu nereden öğrenebilirsiniz?

-Avukat da insandır. Avukat hangi saatlerde aranmalıdır?

-Kendi davanızı avukat olmadan açabilir misiniz?

-Avukatın davanın sonucuna etkisi ne kadardır?

-Davanın uzun sürmesinin sorumlusu avukat mıdır?

-Avukatınızdan bilgi saklamayın. Detayları gizlemeyin.

-Anlaştırmaya, uzlaştırmaya çalışan avukat kesinden emin, müvekkiline en faydalı avukattır.

-Avukatlık her durumda ücretli midir?

-Avukatla düşük ücrete anlaşmak kazandırır mı?

-Avukata danışmak ücretli mi? Önleyici, koruyucu hukuki hizmetin önemi nedir?

-Avukatınıza söylememeniz gereken cümle: “Ne yaptın ki? Yazdığın bir dilekçe.”

-Avukatla pazarlık yapmalı mı?

-Avukatın ücretini hesap ederken dikkat etmek gereken önemli husus nedir?

-Avukata vekaletname vermek yeterli mi? Dava masrafları ödenmeli mi?

-Avukatla yazılı sözleşme yapmak şart mıdır? Sözleşme yoksa ne olur?

-Avukatlık ücreti ne kadar olabilir? En yüksek yüzde kaç olarak belirlenebilir?

-Avukat ücretini karşı taraftan mı alır?

Davanızı, uyuşmazlığınızı emanet edeceğiniz, yıllarca beraber yol yürüyeceğiniz avukatı seçerken neye dikkat etmeniz gerekir? Avukatınızla yapacağınız sözleşmede, ücretin belirlenmesinde yine dikkate almanız gereken hususlar nelerdir? Bunlara değineceğiz. Birincisi ve aslında biraz sonra bahsedeceğimiz diğer birçok konuyu kapsayan, bilinmesi gereken şey, Avukatlık hizmeti tek tip bir iş, tek tip bir hizmet değildir. Avukatlık hizmeti bünyesinde tecrübeyi, uzmanlığı, emek, mesai ve zamanı barındırır.

 

Hatta pek çok başka şeyi de barındırır ama bu başlıklar altında öncelikle söyleyebiliriz. Dolayısıyla sizin uyuşmazlığınız, özel uyuşmazlığınız sadece size özeldir. Sizin uyuşmazlığınızda doğru hizmeti sağlayacak avukatı o uyuşmazlığınızı özel bulmalısınız.

 

Hatta sizin bir başka uyuşmazlığınız, başka konudaki bir uyuşmazlığınız için başka bir avukatla da çalışabilirsiniz. Sonuçta uzmanlık alanına önem vermeniz gerekir. Unutmayın Türkiye'de bir dava 5 yıldan fazla sürüyor ortalama olarak.

 

Ve bu 5 yıllık süreci avukatınızla beraber yürüyeceksiniz. Aslında bir yol arkadaşı olacaksınız. Bu kadar uzun süren dava sürecinde yargıtayın istatistiklerine baktığımızda, 1 yılda çıkan kararları dikkate aldığımızda sadece ve sadece bir dosya için ortalama 10 dakika ayırabildiklerini görüyoruz.

 

E bu durumda sizin uyuşmazlığınızı özetleyecek, tanımlayacak, hukuki bir dille anlaşılabilir bir şekilde ve sizi savunarak sizin lehinize olan durumlarla birlikte yargının önüne sunacak olan iyi bir avukatla çalışmanız ne kadar önemli gördüğünüz gibi. Bir önemli tavsiye avukatınızla yapacağınız ilk görüşmeyi özel, çok önemli ve hiçbir sebep yoksa avukatınızın ofisinde yapın. Böylece avukatınızı, çalışma ortamını, çalışma arkadaşlarını daha iyi tanımış olursunuz.

 

Dedik ya uzun bir süre birlikte olacaksınız. Böylece daha profesyonel bir yaklaşımda bulunmuş olursunuz. Bunu avukatınız da aynı zamanda sağlamış olur.

 

Çok önemli. Kesin kazanırız. Davanızı kesin kazanırız diyen bir avukat olsa dahi buna inanmayın.

 

Bunu söyleyen biriyle asla çalışmayın. Neden? Çünkü kararı avukat veya bir şeyler yapabileceğini söyleyen insanlar vermiyor. Dahası kararı bir mahkeme verdi.

 

İlk derece mahkemesi verdi. O mahkemenin verdiği kararla da iş bitmiyor. Bunun itirazı, istinafı, temyizi, anayasa mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi olabilir.

 

Dolayısıyla uyuşmazlığınızı en iyi anlayıp tanımlayıp izah edebileceğini düşündüğünüz, size gerçekten vakit ayırıp sizin için en doğru şekilde hukuki süreci yürüteceğine inandığınız uzman kişilerle, uzman avukatlarla çalışın. Avukatınızı doğru seçin. Onun size verebileceği, söyleyebileceği asıl garanti işinizi doğru, gerektiği gibi bir şekilde sürdürmek.

 

Yargıda sizi iyi temsil etmektir. Kesin olarak kazanma şeklinde verilen vaatler asla gerçekçi değildir. Bu şekilde vaat eden kişilerle çalışmayın.

 

Maalesef çok var. İş takipçileri. Bu kişilere güvenmeyin, bunlarla çalışmayın, bunlara inanmayın.

 

Herhangi bir şekilde paranızı kaptırmayın. Unutmayın, iş takipçileri, avukat olmayan kişiler size bu konularda, hukuki konularda herhangi bir hizmet sunmayı taat ödemez ve bir güvence veremez. Avukatla bir sözleşme yaptığınız vekalet verdiniz.

 

Avukatınızın yaptığınız bu sözleşme dışına çıkamayacağını, sözleşme dışındaki herhangi bir hizmeti vermekle yükümlü olmadığını, vekalet verdiğiniz konuyla sınırlı hizmet verme yükümlü olduğunu bilin. Eğer başka bir hizmet almak isterseniz bunun ayrı bir sözleşme konusu olduğunu da unutmayın. Belki de ilk defa bir davanız uyuşmazlığınız söz konusu oluyor veya tecrübe de etmiş olabilirsiniz.

 

Ama ne olursa olsun burada davanızla ilgili heyecanınızı ve merakınızı çok iyi anlıyoruz avukatlar olarak. Ancak gün aşırı davam ne oldu bir gelişme var mı diye sormanız da çok anlamlı değil. Keşke her gün bir gelişme olsa ama maalesef öyle olmuyor.

 

Mutlaka avukatınız davada olacak bir gelişmeyi size bildirecektir, size haberdar edecektir. Kaldı ki bu yap üzerinden artık güncel gelişmelerin tamamını takip edebiliyorsunuz. Bilginiz olsun.

 

Siz avukatınıza işinizi emanet edin. Bırakın avukatınız işini yapsın. Size de gelişmelerden haber versin.

 

Unutmayın avukat da insandır. Avukatın da özel hayatı, ailesi vardır. Kendinizin rahatsız edilmesini istemediğiniz zamanlarda ve normalde mesai saati olmayan zamanlarda çok acil, çok önemli bir durum yoksa ki bu durumlarda elbette avukat önemli bir yere sahiptir.

 

Ama bunlar yoksa lütfen avukatınızı bu saatlerde, bu zamanlarda rahatsız etmeyin. Bırakın işinizi yapsın. İşini yaptığında size bilgi versin.

 

Bir avukata gidip davamı zaten kendimde açabilirim, kendimi takip edebilirim, iyi kötü hukuk biliyorum dediğinizde o zaman niye buradasınız diye sorarsa vereceğiniz makul, mantıklı bir cevap yoksa bu sözü sarf etmeyin. Avukatınızın davanın sürecine, sonucuna katkısı yatsınamaz. Mutlaka size en büyük katkıyı o sağlayacaktır.

 

Ama tek etken değildir bunu unutmayın. Davayı kazandığınızda, haberi aldığınızda ya zaten bilirkişi raporu öyle çıkmıştı. Zaten haklıydı mahkeme öyle karar verecekti dediğiniz ama kaybetme durumunda hatta bu aynı dava içinde bile olabilir.

 

Karar tersine dönebilir. Avukatın süreciyi takip etmedi, işini iyi yapmadı dediğinizde sizce haksızlık etmiş olmuyor musunuz? Avukatım iyi takip etmediği için davam çok uzun sürdü, bir türlü sonuçlanmıyor. İşte Ahmet'inki, Mehmet'inki, Ayşen'inki, Fatma'ninki sonuçlandı, benimki hala devam ediyor.

 

Bu da avukatımdan kaynaklanıyor. Derseniz biraz haksızlık etmiş olursunuz. Unutmayın, maalesef ülkemizde çok uzun süren yargı süreçlerinin aslında sorumlusu olmayan hatta en çok mağdurları avukatlardır.

 

Neden? Sizi bir an önce sonuca ulaştırıp aynı zamanda belki ücretini profesyonel karşılığında alacak olan avukat, süreç uzayınca davayı kazansa dahi sizi müvekkilleri memnun edemiyoruz. Aynı zamanda ücretimizi de geç almış oluyoruz. Dolayısıyla bir avukat davanın geç bitmesini istemez.

 

Önemli bir tavsiye. Avukattan olayınıza, uyuşmazlığınıza dair detayları gizlemeyin. Bunlar hakkında farklı şeyler, gerçek olmayan şeyler söylemeyin.

 

Eğer siz her şeyi olduğu gibi anlatırsanız kazanan siz olursunuz, karlı çıkarsınız. Aksi takdirde maalesef avukatınız size gerekli desteği sağlayamaz. Avukatınız anlaştırmaya, anlaşmaya gayret gösteriyorsa, ya niye işte davaya gitmedi, acaba kendimize çok güvenmiyor muyuz demeyin.

 

Süreci, yöntemi belli olan hatta kararı da kendisi vermediği dava yoluna, konforlu dava yoluna gitmek yerine kontrolü ele alıp, ara buluculuk, uzlaştırma, müzakere her neyse sizi alternatif çözüm yollarıyla bir an önce uzun yargı yolu yerine çözüme kavuşturmayı anışlayan avukat, inanın konunun uzmanı, kendine güvenen ve size en çok fayda sağlayacak avukattır. Gelelim ücretle ilgili tavsiyelere. Avukatınız sizin yakınınız, eşiniz, dostunuz, arkadaşınız olabilir, akrabanız olabilir.

 

Ama avukatın vereceği hizmete karşılık olarak profesyonel karşılığın ücretini isteme hakkı saklıdır elbette. Dolayısıyla bu ücreti istediğinde bunu saygıyla karşılayın. Hatta ücret istemediyse siz ücret ödemeyi önerin.

 

İnanın çok iyi hizmet alacaksınız. Size çok önemli bir tiyo vereyim mi? Avukatla düşük ücrete anlaşmak değil, davada kazanmak önemli. E davada kazanmazsanız düşük ücrete anlaşmasının ne faydası var? Siz kazanın, davada kazanın, avukatınız da kazansın.

 

İşini iyi yaptığında ücretini alsın. Avukata danışmak ücretlidir. Nasıl doktorda muayene ücreti ödüyorsanız avukata danışmak da aynı şekilde ücretlidir.

 

Danışmanlık hizmeti alın mutlaka. O aldığınız danışmanlık hizmeti, örneğin 10 birim ödüyorsanız, önleyici, hukuken koruyucu bir danışmanlık hizmeti aldığınızda size belki 1000 birimlik bir ceza yemekten, 1000 birimlik bir maliyetten kurtaracaktır. Tavsiyem avukatlık hizmetini, hukuki hizmeti ağırlıklı olarak önleyici, koruyucu, barışçıl şekilde almaya, kullanmaya özen gösterin.

 

Avukatınıza dememeniz gereken bir cümle. Ne yaptım ki? İki satır bir dilekçe yazdım. İki cümle kurdum 5 dakikada.

 

Unutmayın bir doktora gittiğinizde de 5 dakikada size teşhisi koyabilir, reçeteyi yazabilir. Ama belki de hayatınız kurtulacak. Aynı şey burada da geçerli.

 

Dolayısıyla iki cümle söyledi, işte iki satır bir şey yazdı. Ne yaptık ki? demeyin. O iki cümle, iki satır sizin hayatınızı, çok önemli bir hukuki sorunuzu kurtarabilir.

 

O 5 dakikanın, iki satırlık cümlenin, iki sözün arkasında yılların, binlerce sayfa kitapların, binlerce sayfa makalelerin, iştahatların olduğunu unutmayın. Avukatınıza bu dava, hukuki iş, şu kadar da yapılıyor, dışarıda da bunu söylediler, bana bu fiyatı verdiler, bu rakamı söylediler derken, size sorabileceği şu soruyu mutlaka dikkat edelim. O zaman niye buradasınız? Biraz hesap kitapları ile ilgili bir tavsiye vereyim.

 

En az ücretle, hatta belki de ücret ödemeden bu işi yaptırayım diye avukatınıza işinizi verdiniz. Unutmayın, o avukat bir başka kişi için de aynı şeyi yapıyor olabilir. Ancak doğal olarak karşılanması gereken ihtiyaçlar var, geçimini bundan sağlıyor.

 

E aynı şekilde hizmet verdiği, çok düşük ücretle hizmet verdiği kişiler varsa, bu ihtiyaçları nasıl karşılayacak? Acaba çok fazla sayıda kişiyle çalışıp size vakit ayırmama ihtimali var mı? Bunu da bir düşünün derim. Şöyle bir yanlış algı var, yanılgı var. Avukata gidip noterden vekâletname verdiğinizde sanki bütün süreci resmileştirmiş gibi düşünüyorsunuz.

 

Oysa ki avukat, ücret almadan, masraf almadan iş yapmak zorunda değil. Dolayısıyla davanızı açmak zorunda olabilir. Bakın burada süreler bile kaçabilir, dava açma hakkınızı da yitirebilirsiniz.

 

Onun için dikkatli olun. Sadece vekâletname çıkarmak değil, sözleşme imzalanması ve mali yükümlüklerinde yerine getirilmesi gerekir. Avukatla yazılı sözleşme yapmak şart mı? Yazılı sözleşme yapılmadıysa da ücret ödenmesi gerekir mi? Hayır, yazılı sözleşme yapmak gibi bir şart yok.

 

Yazılı sözleşme yapılmadıysa avukatlık asgari ücret tarifisi var. Avukatların zaten altına çalışmasının yasak olduğu asgari ücret tarifisi devreye girer ve bu tarife uygulanır. Avukatlar sizle aynı zamanda bir sözleşme yapıp bu sözleşmede makdu yani belli bir tutar ya da yüzde olarak anlaşabilirler.

 

Yüzde olarak anlaştıklarında kanuni sınır var. Yüzde 25'in üzerine anlaşılamaz. Avukatla mutlaka sözleşme yapın.

 

Siz de kendinizi korumuş olursunuz. Ücretle ilgili olarak değinmek istediğim bir başka konuda Avukat zaten ücretini karşıdan almıyor mu? şeklindeki yanılgı. Hayır, avukat asıl olarak esasen ücretini sizden hizmet verdiği kişiden alır.

 

Karşı taraftan alınan vekalet ücreti bambaşka bir konudur. Bunu da belirtmekte fayda var. Avukatınıza işinize emanet ediyorsunuz.

 

Onun yol arkadaşı oluyorsunuz. O sizin yol arkadaşınız oluyor. Onun için hem seçiminde hem de süreçte mutlaka dikkatli olmakta fayda var.

 

Hem doktorlar için hem de avukatlar için söylenen bir söz var. Allah muhtaç etmesin ama yokluğunu da aratmasın. Bence şöyle bakmak lazım.

 

Hem doktorlar için hem de avukatlar için de öyle bir şekilde bu kişilerden hizmet alalım ki daha büyük sorunlarla karşılaşmayalım. Kendinize iyi bakın, takipte kalın.

https://www.aslanpinar.comyayinlarimiz/egitim-ve-etkinlikler/avukata-gitmeden-once-mutlaka-izleyin-dava-acacagim-diyenlere-onemli-tavsiyeler

https://www.aslanpinar.com/yayinlarimiz/egitim-ve-etkinlikler/avukata-gitmeden-once-mutlaka-izleyin-dava-acacagim-diyenlere-onemli-tavsiyeler

Diğer Makaleler