-
25.07.2022
Adli tatil ne zaman? Adli tatilde görülen davalar nelerdir? Hukuk davaları idari davalar farkı 2022
Adli tatil ne zaman başlıyor? Ne zaman bitiyor? Adli tatilde görülen işler ve davalar nelerdir? Süreler nasıl işler nasıl durur? Çalışmaya ara verme nedir? Adli tatilin hukuk, ceza ve idare mahkemelerindeki farkı nelerdir? 20 Temmuz - 31 Ağustos tarihleri arasında olacak adli tatil uygulaması hakkında sorulara detaylı ve kısa cevaplar bu videoda yer alıyor.
Adli tatil ne zaman? Adli tatilde görülen davalar nelerdir? Hukuk davaları idari davalar farkı 2022
Hoş geldiniz. Burak Aslanpınar ben. 20 Temmuz itibariyle adli tatil başlıyor.
Adli tatil uygulamasının başlangıç, bitiş tarihi ne zaman? Hangi süreler durur, hangi süreler durmaz? Adli tatilde mahkemeler çalışacak mı? Gidip dava açabilecek misiniz? Dilekçe verebilecek misiniz? Hakimler, savcılar, avukatlar işlerini yapıyorlar mı? Görülebilecek, yapılabilecek işler nelerdir? Hukuk mahkemeleri ile ceza mahkemeleri, idare mahkemeleri arasında farklılıklar var mı? Bunları deneyeceğiz. Öncelikle adli tatil 20 Temmuz tarih itibariyle başlar. 31 Ağustos tarih itibariyle biter.
Bu iki tarihte adli tatile dahildir. Yani 19 Temmuz adli tatile dahil değildir. Yine 1 Eylül adli yılın başlangıcıdır.
Artık adli yıl bakımından iş günü olur. Adli tatil süreleri içerisine denk gelen son günler normal şartlar altında adli tatilden sonraya uzar. Bazı istisnarlar var.
Bunlardan da bahsedeceğiz. Ancak adli tatil uygulamasında hangi işlerin yürütülebileceği ve süreleri ne kadar uzayacak konusunda hukuk mahkemeleri kanunu, ceza mahkemesi kanunu ve idari yargılama usulü kanunu farklı hükümler içeriyor. Dolayısıyla hukuk mahkemesinde açılacak dava bakımından, ceza mahkemesinde açılacak dava bakımından ve idari mahkemesinde açılacak dava bakımından farklılıklar var.
Bunu da söylemekte fayda var. Öncelikle hukuk mahkemeleri kanununa gereğince normal şartlar altında 20 Temmuz ile 31 Ağustos arasında mahkemeler çalışmıyor, duruşma yapılmıyor, süreler işleniyor. Ancak bu zaman zarfında da nöbetçi mahkemeler tarafından yürütülen işler var.
Bunlar öncelikle ihtiyacı tedbir, ihtiyacı haciz istemeye ilişkin işler, iş mahkemelerinin gördüğü işçinin talebiyle açılacak davalar, işte kıtan tazminatı talep ettiniz, işe iade davası açılacak örneğin bu davalarda yine görülüyor. Nafaka'ya ilişkin davalar, soy bağına ilişkin davalar, örneğin babalık davası bunlar örnek olarak gösterilebilir. Nüfus düzeltme davası olabilir.
Yine bu da adli tatilde görülebilecek işlerdendir. Çekişmesiz yargı işleri de yine adli tatilde görülebilir. Kanunlu öngörülmüş, özel önem atfedilmiş işler de olabilir.
Yine bunlar da adli tatilde görülür. Adli tatil süresi içerisine denk gelen son gün örneğin tebligat yapıldı. Son günümüz 15 Ağustos.
Bu tarih adli tatilden sonraki 7. güne kadar uzar. Yani son günüm 15 Ağustos, 16 Ağustos normal şartlarda süremi geçirmiş olacaktım. Ama adli tatil rastladığı için 31 Ağustostan sonra 7 gün sayıyoruz ve son gün 7 Eylül'e geliyor.
Yani 6 Eylül veya 7 Eylül itibariyle örneğin istinaf süresiydi. Ve istinaf talebinde bulunabiliriz. Bu vesileyle şunu da söyleyeyim.
Bu süreler yani dava süreleri durduğu gibi istinaf temiz yollara başvurma gibi kanun yollara başvurma süreleri de durmakta. Peki CMK yani ceza işlerinde nasıl oluyor bu durum? Orada da aynı şekilde 20 Temmuz, 31 Ağustos arası adli tatil. Ancak duran sürelerden sonra adli tatilden sonra sadece 3 günlük bir süremiz var.
Buna dikkat etmekte fayda var. Yani 31 Ağustostan sonra 3 günü saydığımızda 1, 2, 3 Eylül son günümüz 4-5 Eylül'e kalırsa süreyi kaçırmış oluruz. Dikkatli olmakta fayda var.
Soruşturma sürecinde ve tutuklu işlerde adli tatilde de işler yürütülebilir. Buna HSK karar veriyor. Gelelim ideal yargılama usulü kanuna.
Yani idare mahkemeleri, belge mahkemelerinde görülen işlerde. Yine aynı şekilde 20 Temmuz, 31 Ağustos arası tatil. Yine 7 gün uzuyor.
Yani 7 Eylül'e kadar uzuyor adli tatil içerisinde denk gelen süreler. Ama yürütmenin durdurulmasına ilişkin işler adli tatilde de görülür nöbetçi mahkemeler tarafından. Yine kanun tarafından ivedi görülen işler vardır.
Bunlar da görülebilir. Delil tespiti yapılabilir. E peki bahsettik birçok iş yapılabiliyor.
Ben dava açabilir miyim? Yani adli tatil diye mahkemeler kapalı mı? Hani gittiğim zaman kapıyı çaldığı zaman birini bulabilecek miyim? Tabii ki bulabileceksiniz. Mahkeme adliye binaları kapalı değil. Çalışanlar var.
Sayı az nöbetçiler çalışıyor. Nöbetçi mahkemeler çalışıyor sadece. Hakimler, savcılar ağırlıklı izinlidir.
Genellikle biz avukatlar görevimizi yapmaya, hukuk bürolarımızı açık tutmaya devam ederiz. Adli tatilde tebligat yapılabilir mi? Ya bana tebligat geldi ne olacak şimdi? Eğer adli tatile tabi bir süreniz varsa bu konuda hiç sıkıntı yok. Adli tatil sonrasına sarkacaktır.
Hepinize iyi tatiller diliyorum. Hukukçulara, hukuk amiasında olanlara, yardımcı personellere güzel, keyifli bir adli tatil diyorum. Kendinize iyi bakın, takipte kalın.
-
5 Yıl İçinde Satılan Ev Vergisi: Değer Artış Kazancı / Kimler Öder, Kimler Ödemez? Nasıl Hesaplanır?
-
08.03.2025
-
-
2025 Kira Vergisi Rehberi: 2024 kira gelir vergisi nasıl hesaplanır ve ödenir? Neler indirilir?
-
06.03.2025
-
-
GİB’ten Kira Geliri SMS’i Geldi mi? İşte Yapmanız Gerekenler!
-
04.03.2025
-
-
Dava kaç yıl sürer? / Vergi davasında karar kaç yılda çıkar?
-
27.02.2025
-
-
UTTS nedir? / Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi kimler için zorunlu? / TTB takılmazsa cezası var mı?
-
31.01.2025
-
-
Vergi Kaçakçılığında Zincirleme Suç ile Tek Ceza Nasıl Mümkün Olur?
-
28.01.2025
-
-
Vergiden hapis yatırılır mı? Vergi kaçakçılığı suçu (VUK md. 359) ve ceza yargılaması
-
18.01.2025
-
-
Arabuluculuk Anlaşma Belgeleri İptal Mi Edilecek? / Yargıtay 9.HD’nin Son Kararı Nasıl Yorumlanmalı?
-
29.12.2024
-
-
Naylon Fatura Ne? / Naylon Fatura Cezası / Naylon Fatura Nasıl Anlaşılır?
-
26.12.2024
-
-
Online Alışverişe Yeni Vergi Mi Geliyor ? / E-ticarette Stopaj
-
17.12.2024
-