• 22.10.2024
  • Av. Arb. Dr. Y.Burak ASLANPINAR

7.000 TL Üzeri Nakit Ödemelere Ceza / Kredi Kartı Zorunlu Mu Oldu?

7.000 TL Üzeri Ödemelerde Artık Nakit Kullanılamayacak! Kredi Kartı Kullanmak Gerekecek! Herkesi ilgilendiren bu videoda 18 Ekim 2024 Tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile 7.000 TL üzeri ödemelerin banka aracılığıyla veya PTT üzerinden yapılması zorunlu hale geldi. Ancak bu zorunluluğun bazı istisnaları var. Videoda bu istisnalara ilişkin detaylı açıklamaları bulabilirsiniz. Yine bu zorunluluğa uyulmaması halinde ağır cezalar sizleri bekliyor olabilir.

Tapuda nakit ödeme mümkün mü?

Noterlik işlemleri nakit mi yapılacak?

IBAN’a ödeme tamamen yasaklandı mı?

Nakit ödeme yapılırsa cezası ne kadar?

7.000 TL Üzeri Nakit Ödemelere Ceza / Kredi Kartı Zorunlu Mu Oldu?

Bu videoyu 7000 TL üzeri herhangi bir işlem yapacak, ödeme yapacak, herhangi bir şeyin bedelini ödeyecek herkesin mutlaka dinlemesi lazım. Çok önemli bir yenilik var. 18 Ekim 2024 tarihli resmi gazetede yayınlandı.

 

Diyor ki düzenleme, mükellef olmayanların kendi aralarında yapacağı işlemler hariç olmak üzere 7000 TL üzerindeki tüm işlemler banka yoluyla veya PTT yoluyla tefsik edilmesi, ispatlanması, belgelendirilmesi gerekiyor ve böyle ödenmiş olması gerekir. Nasıl? Örneğin bir ivana para gönderebilirsiniz, kredi kartıyla ödeyebilirsiniz, banka kartıyla ödeyebilirsiniz. Ama diyor ki 7000 TL'nin üzerinde bir tutar, örneğin 8000 TL'lik bir yemeğin bedelini restorana oturdunuz.

 

8000 TL'yi cebinizden çıkarıp o 200 lirayı sayıp ödeyemezsiniz. Öderseniz cezası var. Artık durum değişti bu konuda uyaralım.

 

Ben mükellef değilim ki, şirketim yok vs. Serbest meslek erbabı değilim, sizin gibi avukat değilim, memurum. Ben de mi bu zorunluluğa tabiyim diye sorarsanız, evet siz de bu zorunluluğa tabisiniz.

 

Ne için? Bir işletmeden mal veya hizmet alıyorsanız, karşıda bir ticari kurum varsa bu zorunluluğa tabisiniz. Örneğin bir restoranda gittiniz, oturdunuz, balık yediniz, o da 8000 TL tuttu. O 8000 TL'yi bu şekilde nakit ödeyemezsiniz artık.

 

İşletmenin de bunu böyle kabul etmemesi gerekiyor. Mutlaka ya kredi kartıyla, banka kartıyla ödeyeceksiniz ya da banka yoluyla IBAN'a gönderilmesi gerekiyor. Bu IBAN'a gönderme konusunda tabi daha önceki videolarda çok korku oluştu.

 

Yani zaten bir mal hizmet alıyorsanız, karşılığında faturasını alıyorsanız hiçbir sıkıntı yok. Orada bildiğiniz gibi IBAN'ını kullandırma söz konusuydu veya fatura almama söz konusuydu. Bunu oradan bahsetmiyoruz.

 

Yeni gelen düzenleme 7000 TL ve üzerinde olan mükellef olmayan, örneğin iki memurun kendi arasında yaptığı işlemler dışında kalan tüm işlemler için geçerli kişiler bakımından söylüyoruz. Ama burada işlem bazında bazı istisnalar var, en çok eleştirilebilecek konu. Ya burada asıl mesele TAPU'ydu, TAPU'da değeri düşük gösteriliyordu vs.

 

TAPU, 7000 TL'nin üzerindeki işlemler bakımından şu anda hala müsaade ediyor. Bu tebliğde açıkça belirtiliyor. TAPU işlemlerinde bu 7000 TL'nin üzerinde illa da bankadan ödenecek diye bir zorunluluk yok.

 

Tabii ki biz bankadan ödenmesini tavsiye ederiz. Çünkü işlemin ispatlanması, dolandırıcının engellenmesi, vergisel boyutu itibariyle olması gereken bu. Ama 7000 TL'nin üzerinde artık TAPU'dan ödemiyoruz diye ceza kesilecek mi derseniz, hayır.

 

Eğer söz konusu kişiler bu zorunluluk kapsamında değilse burada bir sıkıntı yaşanmayacak. Açıkça belirtilmiş. Örneğin noterlik işlemleri de bu kapsam dışında.

 

Örneğin işte kamu kurumlarına ilişkin bazı işlemler bu kapsamlar dışında. Ama dediğimiz gibi gittiniz bir beyaz eşya dükkanından bir ürün satın aldınız. Mobilya satın aldınız.

 

Mobilyada da nakit para ödenmesi çok söz konusu. Orada yine bunu yapmak artık mümkün olmayacaktır. 7000 TL'nin üzerindeki para eğer banka ve benzeri finans kuruluşlarıyla tefsir kapsamında olmadan ödenirse, elden ödenirse, bu durumda tespit yapılırsa ceza kesilecek yüksek cezalar var.

 

Bu cezalardan zaten daha önce de bahsetmiştik. Burada çok sorulabilen bir sorudan bahsedelim. Aynı gün aynı iş yerine birden fazla ödeme yaptınız.

 

Yani örneğin ben gittim. İşte restoranda yemek yedim. Toplamda 10.000 TL tuttu.

 

Ben bunu 5000-5000 ödersem 7000 TL'nin altında 2 ödeme olmuş oluyor. Bu olur mu derseniz sahip tebliğ diyor ki bunu ben kabul etmem. Yani burada bunu dolanamazsınız.

 

Neyse 7000 TL'nin üzerinde aslında toplam ödeme yapacakken sen bunu bölüp bu zorluktan kurtulamazsın. Tespit edersen yine cezayı keserim diyor. Ama tabii şöyle de bir durum var.

 

Aynı restorana ben gittim. Öğlen yemek yedim. 8000 TL ödedim.

 

Tadı damağımda kaldı. Akşam da başkalarıyla gittim. Bu defa da 10.000 TL ödedim.

 

Bu ispatlanabiliyorsa bu durumda belki ceza kesilmemesi söz konusu olabilir. Bir diğer videomuz kira ödemelerinde banka ve PTT'nin zorunda olması şeklindeydi. Aslında birbiriyle örtüşüyor.

 

Burada da 7000 TL'nin üzerindeki zaten tüm mal ve hizmet alımlarının banka ve benzeri finans kuruluşlarıyla ödenmesi ve tefsir kapsamına alınması söz konusu. Bu yeni gelişmeler sonrasında çokça cezaya da neden olabilir. Aynı zamanda bu zorunluluklara uymayanların başka türlü tespitleri halinde yine vergi incelemeleri ve başka sonuçlar oluşabilir.

 

Uyarmış olalım. Güncel mali hukuk konulara ilişkin içeriklerimiz yine devam edecek. Bunun için takipte kalın, abone olun, bildirimleri açın ki kaçırmayın.

 

Görüşmek üzere.

https://www.aslanpinar.comyayinlarimiz/egitim-ve-etkinlikler/7-000-tl-uzeri-nakit-odemelere-ceza-kredi-karti-zorunlu-mu-oldu

https://www.aslanpinar.com/yayinlarimiz/egitim-ve-etkinlikler/7-000-tl-uzeri-nakit-odemelere-ceza-kredi-karti-zorunlu-mu-oldu

Diğer Makaleler