-
Tarih: 03.12.2021
Çift Doz Aşı Olmayanlardan Haftada 2 Kez PCR Testi Negatif Sonucu İstenilmesine İlişkin Kararın İptali İstemiyle Açılan Davada Yürütmenin Durdurulmasına Karar Verildi
TOBB Üniversitesi, 6 Eylül 2021 tarih ve 2021/20 sayılı kararıyla; “Çift doz aşı olmayanlardan haftada iki kez PCR testi negatif sonucu istenilmesini" öngörmüştür. İdarenin almış olduğu bu aşı kararının hukuki altyapısı olmadığı, Anayasa'ya aykırı olduğu ve bunlara ek olarak da; temel hak ve hürriyetlerin ancak kanunla sınırlandırılabileceği gerekçesiyle bu işleme karşı yürütmenin durdurulması istemiyle Ankara 11. İdare Mahkemesi’nde iptal davası açılmıştır.
Ankara 11. İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulmasına ilişkin verdiği Karar’da, açık hukuka aykırılık ile telafisi güç ve imkansız zararın oluşabileceği kriterlerini incelerken Kararı’nda şu hususları incelemiştir:
Hastanın veya kişinin rızası olmaksızın yapılan tıbbi müdahalelerin hukuka uygunluğunu sağlayan hallerden biri olarak kabul edilen tıbbi zorunluluk çoğu zaman hastanın yaşamını yitirmesinin söz konusu olacağı durumları ifade etmek üzere kullanıldığı görülmektedir. Anayasa'nın 17. maddesinde de tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamayacağı belirtilmiştir.
Nitekim Anayasa Mahkemesi’nin somut olaya benzer nitelikteki başka bir olaya ilişkin vermiş olduğu Karar’da; söz konusu düzenlemede özel sınırlama hükmüne yer verildiği ifade edilmiştir:
“Uyuşmazlıkta; Rektörlük tarafından, bu şekilde bir işlem tesis edilmiş ise de; söz konusu Anayasal Hakların sınırlanması ve genel sağlığın korunması için öngörülen PCR testi şeklinde belirlenen uygulamanın kanuni dayanağının bulunmadığı hususu açık olduğundan, yukarıda yer verilen açıklamalar dikkate alındığında, bu düzenlemenin açıkça Anayasa'ya aykırı olduğu görülmektedir.”
Ankara 11. İdare Mahkemesi sonuçta; kişinin temel hak ve hürriyetlerinden olan eğitim ve öğrenim hakkı ile yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkının davalı idarece; idari bir işlem ile sınırlandırıldığı, konuya ilişkin herhangi bir kanuni düzenlemenin bulunmadığı, kişinin temel hak ve özgürlükleri göz önünde bulundurulduğunda; bu husus göz ardı edilerek tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyar yön bulunmadığına hükmetmiştir. Dolayısıyla söz konusu gerekçelere dayanarak, olay nezdinde hukuka aykırılığı tespit etmiş ve yürütmenin durdurulmasına karar vermiştir.
Ankara 11. İdare Mahkemesi'nin ilgili kararının esasa ilişkin kısmı aşağıda sunulmaktadır.
-
9. Yargı Paketi
-
Tarih: 14.11.2024
-
-
Taraf Teşkilinin Sağlanması İçin Arabulucuya Çeşitli Yetkilerin Tanınması Sebebiyle Ortaklığın Giderilmesi Davasının Zorunlu Arabuluculuğa Tabi Olması Mahkemeye Erişim Hakkını İhlal Etmemektedir
-
Tarih: 02.10.2024
-
-
308 Sıra Numaralı Gelir Vergisi Tebliği İle Gelen Değişiklikler
-
Tarih: 30.09.2024
-
-
5/6/2024 tarihli Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu Gündemine Ait Kararlar Bülteni
-
Tarih: 06.09.2024
-
-
Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği'nde Değişiklikler Yapıldı
-
Tarih: 09.08.2024
-
-
İdari Yaptırım ve İdari Gözetim Kararlarına Karşı Başvuruda Sulh Ceza Hakimliklerinin Görevlendirilmesine İlişkin Değişiklik
-
Tarih: 09.08.2024
-
-
Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları Şüpheli İşlem Bildirimi Rehberi ve MASAK Online Sistemi Güncellendi
-
Tarih: 25.07.2024
-
-
Dava Açma Sürelerini Düzenleyen Mevzuatların Katı Bir Şekilde Yorumlanması Mahkemeye Erişim Hakkını İhlal Edebilir
-
Tarih: 17.07.2024
-
-
Uyuşmazlığın Sonucuna Etkili İddia ve İtirazların Dikkate Alınmaması Gerekçeli Karar Hakkını İhlal Eder
-
Tarih: 10.07.2024
-
-
Alacağın Sadece Yasal Faiz İle Ödenmesi Alacaklının Mağduriyetine Sebep Olmaktadır
-
Tarih: 08.07.2024
-